Patrik Madle (ČSOB)
Investice  |  19.01.2015 15:58:59

Roční prémie investujte do akcií

Ve firmách převládá optimismus a většina v lednu vyplatí svým zaměstnancům celoroční odměny. Pro ty, kteří přemýšlejí nad zajištěním své budoucnosti, vyvstává otázka, jak tyto peníze nejlépe zhodnotit. Letošní rok zřejmě naváže na ten předchozí – zatímco spořicí produkty budou díky nízkým sazbám přinášet jen malou přidanou hodnotu, dařit se bude cenným papírům a zejména akciovým titulům.

Akcie jsou atraktivní investicí, moc lepších alternativ nenajdete. Situace na peněžním trhu zřejmě zůstane tristní. Dluhopisový trh bude balancovat na hraně a je takřka nemožné, aby dluhopisy dosáhly loňského výkonu. Komodity zase táhne dolů, s výjimkou například kávy či kakaa, zvýšená produkce bez odbytiště,“ říká Aleš Prandstetter, investiční stratég společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.  

Akciová investice však nebude procházka růžovou zahradou. Zvýšená kolísavost z konce loňského roku se přelila i do toho letošního. Ropa se drží na pětiletých minimech a její ceny zřejmě ještě nedosáhly svého dna. Energetický sektor bude ronit krvavé slzy, pro akcie jako celek budou však nízké ceny energií ve střednědobém výhledu pozitivní. „Pokud ruská krize nezpůsobí nějakou geopolitickou katastrofu, můžeme na konci roku opět sčítat akciové zisky. Vidím je jako lehce nadprůměrné, tedy kolem 10 %,“ odhaduje vývoj Aleš Prandstetter. 

Pro růst akciových trhů bude naprosto zásadní ziskovost firem. Důležitá bude i kvalita zisků, tedy aby jejich růst byl tažen většími tržbami, nikoliv úsporami. Také proto jsou americké akcie jednou z nejslibnějších investic. Americká ekonomika dosáhla fáze vrcholné konjunktury a tamější firmy generují solidní zisky. Silný dolar sice může vést k slabší poptávce po jejich zboží, to ale budou kompenzovat levné energie, hlavně ropa a plyn.  

Starý kontinent tak ziskový není, což je jedním z důvodů, proč evropské akcie výrazně zaostávají za těmi americkými. Jsou také více rizikové. Evropská ekonomika stagnuje, nyní se navíc přidala hrozba v podobě odchodu ŘeckaEurozóny. Na druhé straně, slabší euro stimuluje vývoz, což vytváří pro evropské akcie slibný potenciál. Navíc to vypadá, že koncem ledna Evropská centrální banka ohlásí tolik očekávané kvantitativní uvolňování. 

Skupina ČSOB je vedoucím hráčem na trhu finančních služeb v České republice.
Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy. Na českém trhu působí skupina ČSOB zejména pod obchodními značkami ČSOB, Era, Poštovní spořitelna, Hypoteční  banka a ČMSS. Své služby skupina ČSOB poskytuje všem typům zákazníků, a to jak fyzickým osobám, tak malým a středním podnikům, korporátní a institucionální klientele. Do produktového portfolia skupiny ČSOB patří financování potřeb spojených s bydlením (hypotéky a půjčky ze stavebního spoření), pojistné produkty a penzijní fondy, produkty kolektivního financování a správa aktiv i specializované služby (leasing a factoring). Skupina ČSOB pečlivě naslouchá potřebám svých klientů a nabízí jim nikoliv produkty, ale nejvhodnější řešení. V rámci konceptu bankopojištění nabízí také produkty sesterské ČSOB Pojišťovny.

www.csob.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.02.2014Má letos smysl investovat do akcií společnosti ČEZ? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.12.2013Vyplatí se v roce 2014 investovat do akcií Telefóniky? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.07.2013Do kterých akcií investovat, když jsou trhy na maximech? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.04.2013Centrální banky jdou se stádem a investují do akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.03.2013Do jakých akcií nyní investuje nejlepší akciový portfoliomanažer v ČR? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688