BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.01.2015 11:27:14

Den po … zásahu Švýcarska, analýza EUR/USD, GBP/USD, NZD/USD

Švýcarská centrální banka (SNB) včera nečekaně uvolnila fixační pásmo na měnovém páru EUR/CHF, jež držela nad úrovni 1,20 po dobu více než 3 let, čímž způsobila na finančním trhu neobvykle velkou paniku. EUR/CHF se propadlo za 15 min o téměř 40 procent. Jako nečekané rozhodnutí včera tento krok označila i šéfka MMF Christine Lagarde. Ačkoliv to SNB včera přímo neřekla, spekuluje se o tom, že banka tuší, že ECB na svém zasedání příští týden něco zamýšlí. Pravděpodobně jde o spuštění programu nákupu státních dluhopisů označovaného jako QE (kvantitativní uvolňování).

Devizové rezervy SNB dosahují 80 procent HDP. V případě dalšího oslabování eura (po zásahu ECB) a snahy udržet kurz EUR/CHF nad úrovní 1,20 by  banka byla nucena dále zvyšovat své devizové rezervy. Již loňské referendum o navýšení podílu zlata na rezervách SNB naznačilo, že veřejnosti se takováto monetární politika SNB nelíbí. Včerejší krok Švýcarské centrální banky a následná reakce CHF může být pro nás názornou ukázkou, jak to může vypadat v Česku, když ČNB ukončí intervence.

Po včerejším rozhodnutí SNB uvolnit fixační kurz EUR/CHF se švýcarský akciový index SSMI obchoduje 12,7 procenta v mínusu. Tamním exportním firmám se zhorší pozice na světovém trhu a sníží se jejich konkurenceschopnost, což má negativní vliv na cenu jejich akcií. Nejistota spojená s neprůhledností a nečekaností zásahu SNB včera vyústila v další pokles amerického akciového trhu, posílení zlata a japonského jenu. Americký akciový index S&P 500 včera uzavřel pod hodnotou 2 000 bodů prvně v letošním roce. Navíc právě začínající výsledková sezona se rovněž nevyvíjí podle tržních představ a očekávání.

Včerejší posílení franku se projevilo i v regionu střední Evropy. Všichni si určitě vzpomenou na kauzy Maďarů a jejich hypoték ve švýcarských francích. Naštěstí tamní vláda se postarala (na úkor bankovních zisků) o konverzi většiny těchto produktů do forintů. Avšak v Polsku je situace jiná. Přibližně 40 procent hypoték je stále denominováno ve francích. Polský zlotý (PLN) včera vůči franku oslabil o 17 procent. Tamní domácnosti podle všeho budou reagovat nižší spotřebou.

Dnes odpoledne bychom měli sledovat data inflace (CPI) v USA (14:30), průmyslovou produkci a využití kapacit v USA (15:15) a index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan (15:45).

EUR/USD na hodinovém grafu konsoliduje v rostoucím trojúhelníku, který pomalu opouští. Mohl by se postupně podívat k předchozím minimům. Pozor odpoledne na dataUSA.

GBP/USD konsoliduje svůj předchozí pokles (1,5616 – 1,50343) v rostoucím trendovém kanálu postupně k Fibonacciho hodnotě 38,2 (1,5256), kde se nacházejí i předchozí maxima. Překonání těchto hodnot otevře libře cestu k Fibonacciho úrovni 50. Silným supportem se stává Fibonacciho hodnota 23,6 shodná s dolní hranou trendového kanálu.

NZD/USD se již podruhé snaží uzavřít na denním grafu nad denním „cloudem“. Když se mu to podaří, pak to bude pro NZD pozitivní znamení.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688