Investice  |  16.01.2015 09:23:03

O 39% za 15 minut včera posílil švýcarský frank!

 

39% za patnáct minut. Ano, přesně o tolik včera posílil švýcarský frank poté, co tamní centrální banka zcela nečekaně rozhodla o tom, že zruší intervence namířené proti posilování kurzu domácí měny (pod úroveň EURCHF 1,20). Teorie “černých labutí”, jež čas od času přilétají na finanční trhy, se tak včera opět naplno zhmotnila před zraky zkoprnělých devizových dealerů. Ani ti nejdéle sloužící veteráni mezi nimi si přitom jistě nevzpomenou na to, že by některá z nejlikvidnějších měn vyspělého světa dokázala během čtvrthodiny posílit o desítky procent. Takový okamžik možná nastal někdy po rozpadu brettonwoodského systému směnných kurzů v průběhu sedmdesátých let 20. století, ale to už na trhu pamatuje opravdu málokdo - tím spíše, že u nás žádný takový ani nebyl.

 

Včerejší rozhodnutí Švýcarské centrální banky (SNB) samozřejmě přineslo mnoho zajímavých otázek a úvah, ale tou hlavní je: “proč”? Jinak řečeno proč po čtyřech letech bránění franku v posílení s cílem zabránit deflaci přišla tak náhlá rezignace na tuto politiku? Řada převážně keynesiánsky smýšlejících ekonomů v jiných centrálních bankách musí dnes jen nevěřícně kroutit hlavou nad tím, jak mohla SNB takto prudké zpevnění kurzu a tedy i přitvrzení měnových podmínek dopustit. Nejlogičtější vysvětlení může asi spočívat v tom, že Švýcaři tuší, že nová agresivní expanze ECB je za rohem, a že by jim skrze quasi-fixní kurz nezbývalo nic jiného než si ji přes obrovskou akumulaci devizových rezerv “dovézt”.Devizové rezervy SNB již dnes činí přes 80 % švýcarského HDP, přičemž rozjezdem nákupů vládních dluhopisů ze strany ECB by se tento poměr zřejmě dále rychle zvyšoval, což by švýcarskou měnovou politiku brzy dostalo do totálního područí měnové politiky eurozóny. A možná právě na to nebyli Švýcaři, kteří nedávno hlasovali v referendu o zvýšení podílu zlata v rezervách SNB na úkor eura, mentálně připraveni.

 Odhlédneme-li pak od globálních aspektů včerejšího kroku SNB, tak nelze zapomenout na vzkaz, který šokující zpevnění franku vysílá k nám domů. Ten totiž poukazuje na to, jak složité může být opuštění nestandardní expanzivní politiky - třeba v podobě cílených intervencí proti vlastní měně. Včerejší pohyb franku je pak především vykřičník pro české exportéry, neboť ČNB dnes uplatňuje velmi obdobnou měnovou politiku jako SNB ještě do předvčerejška. Členové bankovní rady ČNB si přitom stále naivně myslí a hlavně všude kudy chodí, hlásají, že exit z této měnové strategie bude v podstatě hladkou záležitostí. Opak je pravdou, což včera trh všem jasně ukázal. O tom, že exit z intervenční politiky může být naopak velmi bolestivý, by ale hlavně měli vědět ti čeští (kurzově nezajištění) vývozci, kteří stále (stejně jako třeba švýcarští vývozci včera ráno) věří konejšivým “rozprávkám” domácích centrálních bankéřů.

Zdroj: Jan Čermák, ČSOB, a. s.




Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688