STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.01.2015 16:30:42

Sektor luxusních plaveb – potenciál na globální růst?

Autor: Zdeněk Zaňka

Připravil jsem pro vás kratší analýzu sektoru luxusních plaveb. Jedná se o sektor vykazující dlouhodobý stabilní růst a v roce 2014 vykázal silné posílení na nová maxima. Důvodem je již zmíněný pád ceny ropy, který má pozitivní dopad na vývoj, jelikož spotřeba paliva v lodích je obrovská.

Analýza trhu

Odhadovaná velikost celého trhu luxusních plaveb je ke konci roku 2013 432 tisíc lůžek a celkem 21,3 milionů pasažérů. Z hlediska tržeb odhadujeme více než 31 miliard USD. Na celkovém počtu pasažérů se téměř z 50% podílí USA. Pro Američany je dovolená na lodi v dnešní době již standardem a nepředpokládá se, že by ve střednědobém horizontu došlo ke změně. Na lodích také najdete kavárny Starbucks, hamburgery k obědu, divadla, kina, casino, nákupní centra apod. Zkrátka vše pro konzervativního Američana. Evropa se podílí přibližně 25 % a oblíbenost tohoto typu dovolené stoupá rychleji, než v USA.

Navíc plavby jsou cenově dostupné a ve srovnání s jinými typy dovolených s adekvátní úrovní zábavy, all inclusive a sportovního vyžití vycházejí dokonce většinou levněji.

Obsazenost výletních lodí podle původu pasažérů (data jsou v milionech, za rok 2014 nejsou ještě k dispozici):


Obchodované společnosti

Na americkém trhu najdeme tři společnosti, které tvoří naprostou majoritu trhu.

Carnival CorporationCCL

Společnost Carnival je největším provozovatelem luxusních lodí na světě. Do její flotily patří několik samostatných jednotek, z nichž nejznámější je Costa Cruises (matka slavné Costa Concordia). Její flotila je složena ze 101 lodí s celkovou kapacitou více než 200 tisíc lůžek. Podíl společnosti na trhu je 50%. V roce 2013 přepravila více než 10 milionů cestujících a její tržby byly 15,46 miliardy USD.

Royal Caribbean – RCL

Druhá největší společnost s podílem 23% operuje flotilou 43 lodí s kapacitou více než 98 tisíc lůžek. Za rok 2013 přepravila 4,8 milionu cestujících a tržby byly 7,96 miliard USD.

Norwegian Druide Line – NCLH

„Nejmenší z největších“ s podílem 9 %. Provozuje menší flotilu 13ti plavidel a její tržbaroce 2013 byla 2,57 miliardy USD.

Výše zmíněné společnosti dosahují podílu 82 % na celosvětovém trhu luxusních plaveb a jejich celkové tržby dosáhly v roce 2013 na 25,99 miliard USD.

Závislost na ropě

Spotřeba paliva je obrovská. Jako konkrétní příklad uvedu jednu z největších lodí světa - Oasis of the Seas. Její spotřeba je 7 230 galonů (27 360 litrů) za hodinu na plný výkon. Dodám však, že se nejedná pouze o motory. Tyto lodě využívají generátory, které v tomto případě generují 97 020 kW a z této elektřiny je poháněna celá loď - výtahy, motory, osvětlení, úprava vody, prádelna atd. Spotřeba celé flotily Royal Caribbean v roce 2014 byla přibližně 1 359 000 tun za 943 milionů USD. Odhad celého trhu se pohybuje kolem šesti milionů tun paliva za rok. Pokud si uvědomíme, že za poslední rok spadla cena ropy o více než 50 %, tak je potenciální úspora obrovská. Nicméně společnosti jsou na ceně ropy vysoce závislé, takže mají přibližně 50 % paliva zajištěno swapy.

Dialog mezi USA a Kubou

Dalším silným faktorem je možné otevření hranic Kuby pro tento druh plavidel. Karibik patří mezi celosvětově nejoblíbenější destinace výletních lodí a Kuba, která disponuje 11 přístavy vhodnými pro tyto lodě, může být velmi zajímavým rozšířením výletních tras a dá se očekávat obrovský zájem. Již po zveřejnění zahájení dialogu společnosti reagovaly silným růstem.

Shrnutí

Sektor luxusních plaveb se může zdát na první pohled velký, nicméně potenciál růstu je nadále vysoký a s ohledem na rozmach nových trhů, jako je především Asie, nás mohou čekat světlé zítřky. Osobně považuji za nejzajímavější titul RCL, kterému se daří dosahovat nových maxim z hlediska ziskovosti. Zároveň dosáhl v roce 2014 silného růstu o téměř 70 %, takže potenciál dalšího růstu je mírně omezen. Nejmenšího růstu dosáhla společnost CCL, ta však s ohledem na svůj majoritní podíl a velikost má další růst omezen.Nejmenší společnost NCLH se zdá být vysoce přeceněná. Osobně bych pro nákup volil kombinaci CCL a RCL, přičemž ze začátku nakoupit max. 20% z kapitálu vyhrazeného pro tuto investici a v případě poklesu dokoupit. 

Akcie z tohoto sektoru jsou s ohledem na jejich volatilitu spíše spekulativní. Za pár týdnů nás čeká výsledková sezona, uvidíme tedy, jak budou akcie reagovat.

Více informací na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688