Research (Conseq)
Investice  |  13.01.2015 11:24:13

Deflace nakonec dotlačí ECB k akci

 

Evropská inflace se v prosinci po 5 letech znovu vrátila pod nulu a Eurozóna se tak oficiálně potýká s deflací. Pokles na -0,2% z listopadového hodnoty +0,3% je však jenom odrazem klesajících cen energií (ropy), po očištění o tento vliv zůstala inflace v prosinci stabilní na 0,6%. Co to znamená pro ECB?

 

Centrální banky obvykle efekty poklesu cen ropy - mám na mysli ty primární, které v prosincových datech za inflaci vidíme - ignorují, držíce se ustálené měnově-politické doktríny, že na externí šoky mimo dosah měnové politiky centrální banka reagovat nemá. Proto je americká centrální banka v klidu, když říká, že její sazby porostou i navzdory tomu, že klesá cena ropy a tudíž že klesá (resp. v dalších měsících určitě klesne) celková inflace. Takový luxus si však nyní ECB dovolit nemůže. Inflace v Eurozóně je, na rozdíl od té americké, výrazně pod cílem centrální banky, který zní: „blízko, ale pod 2%“. Především však, na rozdíl od USA, ekonomika negeneruje pražádné inflační tlaky i bez cen ropy. Zatímco v USA může FED spoléhat na to, že silný trh práce (6měsíční průměr tvorby pracovních míst v soukromém sektoru je nejvyšší od roku 1998), silná důvěra domácností nebo využití kapacit na dlouhodobém historickém průměru dokáží přetavit pokles cen ropy do vyšších útrat (a cen) v jiných sektorech ekonomiky, v Evropě je důvodná obava, že dostatečně velký deflační šok dále srazí už i tak alarmujíce klesající inflační očekávání a ještě více zabrzdí pomalý růst poptávky domácností. A ani historicky nízká německá nezaměstnanost na tom nic nemění.

 

Dle mého názoru proto nemůže ECB dále čekat. Její dosavadní program kvantitativního uvolňování je žalostivě neúčinný: ECB dosud nakoupila aktiva pouze za 31,4 mld. EUR a ani aukce likvidity rozvahu ECB k cíli expanze o 1000 mld. EUR moc nepřiblížily. Je tak na místě si tato fakta na zasedání, které nás čeká 22. ledna, přiznat a začít konat – jinými slovy, co nejvíce rozšířit množinu aktiv, které ECB bude nakupovat. A nebudou stačit státní dluhopisy, jejichž jedinou“ výhodou“ je z pohledu ECB fakt, že jich je mnoho a jejich trh je likvidní, nutné budou především korporátní dluhopisy či hypotékami kryté cenné papíry, jejichž odkupy budou mít na reálnou ekonomiku aspoň takový dopad (spíše však větší) jako u vládních dluhopisů. Jenom tak lze bilanci ECB rychle zvednout.

 

I když obavy, že ani takový postup už nemusí v evropských podmínkách ekonomiku nastartovat, jsou na místě, nečinnost ECB je nemyslitelná. Dost na tom, že je dlouhodobě nečinná francouzská či italská vláda.

Martin Lobotka, hlavní analytik Conceq Investment Management a.s.

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688