STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.01.2015 09:00:07

Ropné krize v posledních 30ti letech

Autor: Petr Slezák

roce 2014 začala být velkým tématem klesající cena ropy. Tento pokles se dostal na přední stránky novin i do bulvárních medií. Málokdo ovšem zmiňuje to, že k podobným poklesům došlo za posledních 30 let šestkrát.

Současný medvědí trh je způsoben více faktory. Hlavní důvod je  nadměrná nabídka ropy  z frakovacích ropných vrtů (například břidličná ropa) a současné neochotě světových producentů ropy snížit její produkci. Díky tomu bude ještě chvíli trvat, než nynější cena ropy nalezne svoji stabilitu.

Rozdíl mezi současným medvědím trhem na ropě a medvědím trhemroce 2008 nebo 1998, který byl spojován s asijskou krizí je to, že v obou letech převažovala poptávka nad nabídkou. Nejlepší historické srovnání s tím, čeho jsme svědky dnes, je nabídkový šok v roce  1985.

Trh v letech 19851986 byl výsledkem toho, že na trhu byla extrémně větší nabídka ropy než její poptávka. Tato skutečnost se poté výrazně promítla do její ceny. Ta poklesla během 4 měsíců o více než 67%. Dnes se jedná o velmi podobnou situaci. Světoví producenti ropy prozatím neoznámili snížení produkce a frakční vrty v USA také významně neomezují její těžbu.

Stabilizace ropy tak může trvat velmi dlouhou dobu. Dnes se cena pohybuje u hranice 46 dolarů za barel a ještě nelze tvrdit, že se výrazný klesající trend zastavil. Některé velké analytické společnosti dokonce předvídají cenu ropy u hranice 34 dolarů za barel.  S ohledem k dnešní ceně je to pokles o dalších cca 30%

Podle většiny odhadů přestávají být frakční vrty ziskové u ceny 40 USD za barel. Pokud se tedy cena ropy dostane k této hranici, je možné, že se těžba u některých z nich začne omezovat. A na tuto situaci dle některých analýz čekají velcí hráči, kteří jsou dle všeho schopni těžit i za 30 USD za barel. Poté je pravděpodobné, že se cena ropy začne stabilizovat.


Na přiloženém grafu lze vidět, že za posledních 30 let došlo k šesti hlavním poklesům cen ropy. Většina poklesů ovšem byla způsobena klesající poptávkou. Současný stav, kdy pokles ceny ropy je způsoben nadbytkem ropy, je nejvíce podobný poklesuroku 19851986.

VÍCE ZAJÍMAVOSTÍ NALEZNETE NA WWW.STOX.CZ 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688