Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  10.01.2015 10:45:25

Nejhorší města na světě

Některá města jsou spíše noční můrou než atraktivním cílem dovolených. Které metropole s populací nad milion obyvatel figurují v žebříčku nejhorších měst světa?

Nejhlučnější a nejvíce znečištěné: Dillí (Indie)

Člověk by si pomyslel, že kategorii nejvíce znečištěného města vévodí Peking, ale není tomu tak. Dle Světové zdravotnické organizace je nešpinavějším městem světa Dillí. Aby toho nebylo málo, dle serveru Hearing.com je tato téměř desetimiliónová metropole také nejhlučnější na planetě. Populace Dillí neustále roste, očekává se, že v roce 2016 přesáhne 25 milionů, čímž se celý problém dále vystupňuje. Místní úředníci tvrdí, že se situaci snaží udržet na uzdě, ale indická organizace Center for Science and Development je jiného názoru. Podle ní je znečištění 60násobkem hodnot, které lze považovat za zdraví nezávadné. Poukazuje na nečinnost vlády a narůstající počet automobile.

Nejvíce ucpané: Moskva (Rusko)

Láká vás projížďka kolem Kremlu? Raději si nechte zajít chuť. Pokud jde o dopravní zácpy, dle výrobce navigace TomTom je na tom nejhůře právě Moskva. Cestování po moskevských hlavních tazích během ranních a večerních špiček se oproti času bez zácpy prodlužuje o 74 minut na každou jinak běžnou hodinu cesty, změřil TomTom. Celkové roční zpoždění na 30minutové vzdálenosti činilo 128 hodin. Metropole disponuje skvělým systémem veřejné dopravy, ale nová moskevská smetánka dává přednost vlastním autům. Nick Cohn, expert na dopravní zácpy ze společnosti TomTom, k tomu dodává: "Pokud musíte v Moskvě řídit, moc rychlých alternativ nenajdete."

 

Nejchudší: Conakry (Guinea)

Cestující toužící po pulzujícím obchodě, luxusním ubytování a bezproblémové dopravě by se měli Conakry vyhnout obloukem. OSN označila hlavní město Guiney za nejchudší město s počtem obyvatel nad milion. Hromadná doprava "vyniká" pomalostí a dle OSN je jedním z hlavních faktorů bránících rozvoji města. Dodejme, že lidé se zde nejčastěji přemisťují po svých. V roce 2012 vzrostl dle Světové banky HDP této africké země o 3,9 %, radikální obrat k lepšímu ale hned tak čekat nemůžeme. Více než polovina lidí žije pod hranicí chudoby a jejich příjem nepřesahuje několik set dolarů ročně.

Nejdražší: Londýn (Spojené království)

Tato kategorie je trochu sporná. Například poradenská firma Mercer za nejdražší město světa označuje angolskou Luandu. Ale vzhledem k tomu, že většina obchodníků do Afriky tak často necestuje, podívejme se na nedávný průzkum od Expatistan. Na webových stránkách se 200 tisíc uživatelů vyjádřilo k cenám výrobků a služeb v 1 600 městech a určilo, že nejdražší z nich je Londýn. Můžou za to mimo jiné náklady na dopravu, nájem, hotelové ubytování či benzín.

Foto: Wikipedia

Nejpřelidněnější: Bombaj (Indie)

Další indické město na seznamu těch nejhorších. Dle think tanku City Mayors Foundation je Bombaj nejpřelidněnějším městem světa. Sídlo bollywoodského filmového průmyslu má hustotu zalidnění 29 650 lidí na kilometr čtvereční. Los Angeles, centrum západní kinematografie, je na tom o poznání lépe, hustota zalidnění je tam 10krát nižší. V Bombaji se zlepšení asi jen tak nedočkáme. V současné době žije v Hollywoodu Indie 14,35 milionu lidí a City Mayors Foundation odhaduje, že populace raketově poroste, takže v roce 2020 bude žít v Bombaji téměř 26 milionů lidí.

Země, která diktuje ceny ropy: Saúdská Arábie v obrazechZemě, která diktuje ceny ropy: Saúdská Arábie v obrazech{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/01/10/75-39871-v-hlavnim-meste-saudske-arabie-se-denne-proda-kolem-sta-ve.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/01/08/39871-v-hlavnim-meste-saudske-arabie-se-denne-proda-kolem-sta-ve.jpg', 'width': '1024', 'height': '768'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/01/10/75-39872-80-pracovni-sily-v-saudske-arabii-je-ze-zahranici.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/01/08/39872-80-pracovni-sily-v-saudske-arabii-je-ze-zahranici.jpg', 'width': '800', 'height': '550'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/01/10/75-39873-ropa-z-loziska-ghawar-by-naplnila-temer-5-milionu-olympijs.jpg', 'width': '199', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/01/08/39873-ropa-z-loziska-ghawar-by-naplnila-temer-5-milionu-olympijs.jpg', 'width': '600', 'height': '400'}, 'height': '113'}

Saúdská Arábie a ropa, to je nerozlučné spojení. Co dalšího tato země skrývá a co jste o ní možná nevěděli?



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688