Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  09.01.2015 14:12:38

Již po týdnu je posilování dolaru významným prvkem roku 2015

Jakoby se americký dolar nemohl dočkat nového roku, nabyl síly a prolomil směrem dolů významnou hranici 1,20 EUR/USD, v rámci měnového páru USD/CHF dolar posílil nad švýcarský frank a je tedy obchodován nad paritou. Obě tyto události mají obrovský význam v rámci technické analýzy, obzvláště v případě prolomení úrovně 1,20 měnového páru EUR/USD, která více méně odolávala od roku 2006.

Za sílou dolaru stojí více důvodů. Nejzřetelnější z nich je nekoordinovaná měnová politika hlavních centrálních bank. Na jedné straně stojí BoJ a ECB s politikou uvolňování, která kontrastuje s americkým FEDem, který naopak pokračuje v pozvolném, avšak potenciálně akcelerujícím, směřování ke zvýšení úrokové sazby, které není vyloučeno již v dubnu za předpokladu dobrých výsledků trhu práce očekáváné v dubnu.

Nepříznivou okolností pro USD je skutečnost, že rozvíjející se trhy, včetně Číny, si poslední roky půjčovali biliony v úvěrech denominovaných v amerických dolarech za tisknutí peněz FEDem v podmínkách extrémně nízkých úrokových sazeb a v očekávání, že Spojené státy budou nadále podporovat oslabení své měny. Dnes tato strategie působí jako dost špatný nápad, americká měna totiž ze svých minim z roku 2011 výrazně vystřelila (v originálu posílila). Aby toho nebylo málo, kolaps cen ropy v posledních měsících kompletně vymazal devizové rezervy některých ropných exportérů a Čína může rychle své rezervy ztrácet kvůli pohybu kapitálu, neboť diverzifikace rezerv, která historicky preferovala euro, téměř vymizela.

Zajímavý vývoj se v této souvislosti odehrává na měnovém páru USD/JPY, který zaostává za vrcholem svého cyklu ze začátku prosince (podle ranního pondělního obchodování), zatímco USD dosahuje svého nového významného maxima téměř na všech ostatních frontách. Pravděpodobným důvodem je soustředění trhů na blížící se zasedání ECB a obavy z Grexitu. Avšak jakýkoli program uvolňování ECB, i kdyby to byl ten, který již byl ECB tento měsíc avizován, bude s největší pravděpodobností jen zlomkem radikální měnové expanze BoJ. Očekávám tedy, že JPY začne brzy opět ztrácet.

Zprávy o obchodování vydávané US CFCT ukazují, že obchodníci s USD futures spekulující na vývoj měn mají čistou krátkou pozici v jenu na úrovni přibližně poloviny objemu vrcholu obchodůroce 2007, takže trh má spoustu prostoru pro růst krátké jenové pozice.

Moje předpovědi za poslední roky poukazovaly na sílu USD ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. Přesto, že to trvalo o mnoho déle, než jsem čekal minulý rok, růst USD nabral síly a stabilizoval se. Nyní síla USD v krátkodobém horizontu je tak akcelerující, že překonává všechna má očekávání, jakož i očekávání obecně deklarovaná. Myslím, že rizikem tohoto vývoje je, že dopějeme k dramatickému vrcholu síly amerického dolaru mnohem dříve, než jsem předpokládal. Hrozí tak, že vývoj dolaru se stane tak drtivým, že v duchu hesla vrtěti psem může donutit FED přehodnotit svůj plán na zvýšení úrokových sazeb.

Autor: John J. Hardy vedoucí oddělení měnové strategie Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688