BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  09.01.2015 13:21:11

Domácí inflace loni druhá nejnižší v historii, koruna dále padá

Dle indexu spotřebitelských cen (CPI) domácí ekonomika zaznamenala v prosinci meziměsíční pokles cen o 0,1 %. V meziročním srovnání byly ceny vyšší jen o +0,1 %. V inflaci jsme se tak přiblížily zpět minimůmroce, resp. dno loni přinesl červenec, kdy ceny meziročně stagnovaly. V listopadu přitom růst dosahoval +0,6 %, dva předcházející měsíce dokonce +0,7 %.

V prosinci se pod meziměsíční pokles podepsal zejména oddíl dopravy, resp. ceny pohonných hmot. V návaznosti na propad cen ropy došlo v tomto oddíle k nejsilnějšímu poklesu od prosince 2008 o 5,2 %. V poklesu pokračovaly však i ceny některých potravin. Inflaci jen částečně mírnil např. nárůst cen poštovních služeb (+4,5 %). Ceny zboží úhrnem klesly o 0,2 %, zatímco ceny služeb vzrostly o 0,1 %.

Na meziročním výsledku kromě snížení cen ropy negativně působil i pokles cen v oblasti bydlení, resp. vlivem snižujících se cen elektřiny (-9,6 %). Meziroční procentuální pokles v cenách je nejpatrnější u mobilních telefonů (-19 %). Ceny zboží úhrnem klesly v prosinci o 0,7 %, zatímco ceny služeb byly vyšší o 1,2 %.

Rok 2014 a inflace

Za celý loňský rok průměrná inflace dosáhla necelých 0,4 %. Takový vývoj domácí ekonomika nepamatuje od roku 2003, resp. inflace je druhá nejnižší v historii ČR. Jak patrno z výše uvedeného inflaci podporuje zejména růst cen služeb, brzdou zůstávají ceny zboží.

Vývoj roční inflace od roku 2000, která zaznamenala v daném období svůj vrchol v roce 2008, k dispozici zde.

Vývoj koruny

Vliv slabší koruny na inflaci se tak pomalu vytrácí. Jak už z kraje týdne naznačil viceguvernér ČNB Tomšík, že větší deflační tlaky by mohly pro centrální banku představovat nové dilema, jak dosáhnout inflačních cílů a stabilizovat inflační očekávání. V tomto týdnu tak logicky můžeme vidět další oslabování koruny, což podporuje i vývoj zejména na hlavním měnovém páru euro-dolar.

Česká koruna již k dolaru dokonce pokořila svá minimaroku 2009 a je nejslabší od dubna 2006. Zatímco ještě loni v červenci šel dolar koupit u hranice 20 , nyní vidíme ceny zhruba o 18 % výše až u hladiny 23,70 . Vývoj jakoby směroval k „vrcholu“ z roku 2005 u hranice 25 Kč/USD.

euru koruna dnes již oslabuje nad hranici 28 , kde se naposledy obchodovala loni v srpnu. Tehdy zde našla své dno a viděli jsme následně posílení do blízkosti hranice 27,40 Kč/EUR. Zdá se však, že koruna má vzhledem k výše uvedenému nyní našlápnuto na ještě slabší úrovně, kde se naposledy obchodovala v březnu 2009, tzn. téměř na 6letá minima.

Vývoj korunyeuru i k dolaru k dispozici zde.

Pro úplnost lze zmínit také pokles k libře. Zatímco v říjnu 2013 šla koupit za 30 , nyní se blížíme již hladině 36 Kč/GBP. Útraty v Británii se takto prodražily naposledy na konci roku 2007. Připomenout lze i historická „minima“, resp. v roce 2011 šlo libru pořídit i za méně než 27 .

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688