BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  09.01.2015 11:27:14

Akciový trh se probouzí, odpolední klíčová data z trhu práce USA, analýza EUR/USD, EUR/AUD, NZD/USD

Americký akciový trh má za sebou dva úspěšné dny, kdy dohnal novoroční ztráty a za rok 2015 se již obchoduje v černých číslech. Tamní akciové indexy včera v průměru posílily o 1,8 procenta. Nákupní horečka není ani tak podložena makroekonomickými daty, ačkoliv počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti mírně klesl. Důvodem pro zahájení nákupů byl podle všeho spíše strach investorů, aby nepromeškali levně nakoupit a vstoupili do dlouhých pozic. Náladu mírně podpořila i cena ropy, která se včera stabilizovala, když zásoby v USA klesly. Naopak měď je stále pod prodejním tlakem, klesla na 4 a půl letá minima. Vývoj ceny mědi je v souladu s naším prosincovým a listopadovým webinářem, na němž jsme analyzovali střednědobý výhled této komodity.

Euro se včera propadlo pod kulaté číslo 1,1800 (9letá minima), k němuž se dnes vrací a podle všeho bude kolem něj oscilovat až do vyhlášení dattrhu práce USA v 14:30. Euro je pod prodejním tlakem již 10 dní v řadě, což je nejdelší perioda od loňského července, kdy vůči USD klesalo 2 týdny v řadě. Takovýto vývoj si žádá mírnou korekci – viz. graf níže.

V 14:30 budou rovněž vyhlášena datatrhu práce Kanady, což znamená volatilitu na měnovém páru USD/CAD. Tento měnový pár zpravidla reaguje nejprve na dataUSA a následně pak na ty kanadská. Očekává se, že USA v prosinci vytvořily 241 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) a míra nezaměstnanosti poslední měsíc roku 2014 klesla z 5,8 na 5,7 procenta. Středeční data ADP a včerejší počet žádostí o podporu nezaměstnanosti mluví spíše v prospěch dnešních čísel NFP. I v případě horších výsledků se odhaduje, že USA loni vytvořily nejvíce pracovních míst od roku 1990, což je dobrým makroekonomickým signálem.  Důležité rovněž je, aby mzdy potvrdily alespoň mírné tempo růstu. V případě, že data NFP dosáhnou čísla 250 000 a více a míra nezaměstnanosti klesne podle očekávání, lze očekávat další posilování USD. Naopak, když data NFP budou v souladu s očekáváními nebo nižší a míra nezaměstnanosti se nesníží, mohou investoři preferovat vybíraní zisků, což by dnes vedlo k oslabení USD. V 16:00 budou zveřejněna data HDP Velké Británie Institutem NIESR za měsíc prosinec.

Česká koruna včera oslabila vůči euru po zveřejnění novinového článku viceguvernéra České národní banky Tomšíka. Dnes čeká Česká republika na data inflace. Nižší hodnoty cenového růstu by mohly korunu dále oslabit. Čína v noci zveřejnila data inflace. Index spotřebitelských cen (CPI) v prosinci meziročně posílil jenom o 1,5 procenta, což opět poukazuje na oslabování ekonomické výkonosti země. Nicméně nižší inflace otevírá dveře tamní centrální bance k použití měnových stimulů. Navíc nižší cena ropy by mohla v dlouhodobějším horizontu pomoci druhé největší ekonomice nastartovat ekonomickou aktivitu.

Ke konci týdne se daří protinožcům. Australský a novozélandský dolar posilují hlavně vůči euru a britské libře. EUR/AUD dosud tento týden oslabilo o 2 procenta, což je nejprudší týdenní propad za poslední dva roky. V noci se měnový pár obchodoval na úrovni 1,4541, tedy pod úrovní supportu 1,4590. Dalším klíčovým bodem je hodnota 1,4489 – úroveň Fibonacciho hladiny 78,60 (pohyb listopad-prosinec). EUR/NZD se propadlo na 1.5056, nejníže od srpna 2012. V průběhu tohoto týdne si měnový pár odepsal 3 procenta hodnoty, největší propad od srpna 2012. Podobný vývoj postihnul i libru. Ta si tento týden vůči AUD odepsala 2 procenta zisku a vůči NZD 3 procenta zisku.

EUR/USD otevřel tento týden pod klíčovou hodnotou 1,2000 a včera se dokonce propadnul pod 1,1800. Z grafu vidět, že překonal všechny supporty a pomalu se mu otevírá cesta na jih. Předtím by si ale zasloužil mírnou korekci, která na páru nebyla od 16. prosince – viz. Fibo. Kdyby korigoval propad posledních týdnů k Fibonacciho úrovni 23,60 – 38,20, tak by tento pohyb byl v souladu s testováním kulatého čísla 1,2000.
 

EUR/AUD u klíčové hodnoty podpory (supportu).

NZD/USD má za sebou poměrně úspěšný týden. Testuje předchozí maxima na hodnotě 0,7825, nad ně se poslední 2 rázy nepodíval. V cestě nahoru ho čeká rovněž rezistence v podobě 100denního průměru a Fibonacciho hladiny 23,60. V popřípadě odmítnutí těchto úrovní by se NZD mohl opět podívat k předchozím minimům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688