Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  07.01.2015 10:05:03

Riziko deflace v ČR roste, co na to ČNB?

Několik týdnů varujeme, že by ČNB mohla znovu zvažovat oslabení koruny, viz například naše nová prognóza. Dnes vyšel článek Vladimíra Tomšíka v HN, v jehož poslední části se píše:

 

"Eurozóna má dlouhodobě klesající výrobní ceny (a to i bez aktuálního efektu levné ropy), díky čemuž stále dovážíme do české ekonomiky silné deflační tlaky. Pokud tyto klesající výrobní ceny navíc stáhnou dolů křehký růst zahraniční poptávky, tak dovoz deflačních tlaků do Česka ještě více zesílí.

 

V takovém případě pak pozitivní nabídkový šok plynoucí z aktuálního poklesu cen ropy může mít negativní dopady do inflačních očekávání tím, že sníží inflaci v situaci nulových úrokových sazeb, a tím zvýší reálné úrokové sazby. To může mít negativní dopad na vývoj domácí reálné poptávky a ČNB bude stát před staronovým rozhodnutím, jak splnit inflační cíl, stabilizovat inflační očekávání a podpořit domácí reálnou ekonomiku. Úvahy o posílení koruny tak opravdu dnes ani v budoucnu nejsou namístě. Naopak relevantní jsou úvahy o tom, jakými nástroji ukotvit stále velmi nízkou inflaci k dvouprocentnímu cíli

ČNB bude revidovat ve své prognóze očekávanou inflaci a růst v EMU (opět) dolů. Navíc pokles cen ropy strhne aktuální inflaci k nule či dokonce do záporu. ČNB je tak v podobné situaci jako v listopadu ve 2013: riziko poklesu cen a vidina, že nebude schopna plnit inflační cíl v ročním horizontu. Proto Tomšík píše o "staronovém rozhodnutí". Riziko "samovolného" oslabení koruny nad 28 CZK/EUR vidíme jako velké. Riziko posunutí flooru z 27 CZK/EUR na 29-30 CZK/EUR vyhodnocujeme na 30%. Proto doporučujeme prodávat korunu a zajistit se proti oslabení koruny.

 

Co doporučujeme sledovat:

 

- CPI inflace: v pátek bude inflace za prosinec, očekáváme pokles k 0,1% y/y

 

- inflační očekávání: inflační očekávání finančního trhu pro letošní rok jsou pořád vysoké na 1,6% (šetření ČNB), zatímco my očekáváme průměrnou inflaci na 0,3%. Očekáváme, že bude postupně revidován i delší horizont (ve 2016 očekáváme inflaci na 1,6% vs. konsensus 2%)

 

- mzdy: ČNB ještě v létě očekávala, že mzdy v business sektoru porostou o více než 5%. Nyní to je 3,8%. A podle šetření mezi podniky to vychází na 1,7%. Právě nižší tempo růstu mezd bude velmi silným argumentem pro znovuzvažování další akce.

Jan Šedina, David Navrátil


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688