BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  06.01.2015 15:42:35

Výhledy 2015, aneb na čem jsme se zatím shodli

Jaký bude rok 2015? Jak se bude vyvíjet ekonomické prostředí? A jaké mohou být hlavní faktory, které promluví do obchodování na kapitálových trzích?

Jde o nekončící diskusi, která může měnit pohled takřka každý den, nicméně i u nás ve firmě lze „vystopovat“ určitý konsensus a očekávání. Současný stav odhadů, by se dal shrnout asi následujícím způsobem.

 

Makro.

Velmi obecně formulováno bude makro letos (v roce 2015) slabší v Evropě a silnější v USA, což se odrazí i ve vývoji měn. Naše přibližná očekávání ke konci roku 2015 jsou zachycena v tabulce níže.

.

HDP Y/Y

(%)

Inflace

(%)

Nezaměstnanost (%)

Měna,

měnový pár

EA19 *)

0,9-1,0

0,4-0,6

11,3-11,4

EUR/USD: 1,14-1,15

CZ

2,3–2,5

0,5-0,8

6,1–6,2

EUR/CZK: 27,5-27,6

USD/CZK: 23,5-23,9

USA

2,9-3,0

1,3-1,5

5,4-5,5

USD/EUR: 0,870-0,877

Čína

6,9-7,0

n.a

n.a.

n.a.

*) od 1.1.2015 se eurem začalo platit v Litvě

Pozn.: odhady nejsou výsledkem nějakého matematického modelu, ale převládajícím očekáváním panujícím v naší společnosti, které je ovlivněno průzkumy zpravodajských agentur (zejména Bloomberg, Thomson Reuters) a odhady velkých lokálních nebo mezinárodních finančních institucí.

 

Dluhopisy a peněžní trh

S vidinou obratu v nastavení základní úrokové sazby americké centrální banky v USA a jejich budoucího růstu, nemohou americké dluhopisy reagovat jinak, než růstem výnosů, tedy poklesem své ceny. Rok 2015 by proto měl být, zejména v zámoří, méně vhodný pro dluhopisové investice, zejména v krátkodobé části „spektra“.

V Evropě k růstu základních úrokových sazeb centrálních bank s velkou pravděpodobností nedojde. Kvantitativní uvolňování, jehož cestou se Evropská centrální banka vydala, počítá nemalou měrou s nákupem dluhopisů, což může na trzích posilovat stranu poptávky. Evropské dluhopisy by proto mohly v nadcházejícím roce nabídnout o něco více, než dluhopisy v zámoří. Nicméně výnosy německých bundů, typických reprezentantů evropského dluhopisového trhu, jsou již dnes extrémně nízké a prostor k ziskům z nákupu a držení těchto dluhopisů je velmi malý.

Obrátit pozornost k dluhopisům periférie eurozóny může být sice lákavé, ale jen potud, pokud Řecko zůstane součástí eurozóny. V opačném případě je to signál k růstu výnosů dluhopisů těch zemí eurozóny s velkým podílem dluhu.

 

Komodity.

Ropa – růst v druhé polovině roku.

Je vcelku pravděpodobné, že během prvních šesti měsíců příštího roku se ukáže, do jaké míry nízké ceny ropy dopadají na jednotlivé těžební firmy (především v USA při těžbě z břidlic) i na ekonomiku jednotlivých zemí, které jsou čistými exportéry ropy. Doposud šlo převážnou měrou jen o přehlídku sebevědomých prohlášení o odolnosti vůči cenovým poklesům, účetnictví však nakonec promluví.

Za takového vývoje by se potom dal očekávat návrat cen ropy výše koncem roku, a to možná k 70 USD/bbl, máme-li na mysli ropu WTI. Tato úvaha samozřejmě nepočítá s vlivem mimořádných událostí, které mohou cenu ropy neočekávaně zvednout, jakými mohou být např. geopolitické krize, havárie těžebních zařízení ropy nebo dopravních kanálů (ropovodů).

Další energetické komodity by mohly přibližně následovat tento cenový vývoj podobně, jak to činí nyní, kdy klesají v závěsu za padajícími cenami ropy.

Zlato ještě pod tlakem.

Zlato by podle našeho odhadu mělo v roce 2015 zůstat ještě pod tlakem, minimálně v první polovině roku. Na ceny zlata by měl působit posilující dolar a očekávaný růst úrokových sazeb v USA. Jakmile proces zvyšování sazeb započne, je ale možné, že tento tlak poleví.

Tento pohled nic nemění na dlouhodobějším pozitivním výhledu – na pravděpodobném růstu cen zlata v létech následujících. Možná proto bude rok 2015 vhodnou příležitostí k jeho nákupu.

 

Jakou se v nadcházejícím roce vydat cestou .

Investiční strategie pro rok 2015 by mohla využít několika směrů, které se z našeho pohledu nabízejí:

USA – posílení dolaru.

Vhodným regionem by měly zůstat Spojené státy. Z našeho pohledu by se v takových investicích měly sčítat dva efekty: lze očekávat další oslabení české koruny vůči americkému dolaru a Spojené státy by měly zůstat relativně bezpečným, byť stále dražším přístavem pro investice.

USA – akciové tituly se zpětnými nákupy akcií.

Pakliže využijeme očekávaných výhod, které by mohly přinášet investice v USA, pak lze sázet podle našeho odhadu sázet na akcie amerických firem realizujících zpětný odkup akcií. Objem zpětných odkupů by měl v příštím roce opět zesílit a mohl by narůst o 15 až 20%.

Na pražské burze volme opět dividendové stálice.

Patrně nejlépe ilustrujícím obrázkem bude v tomto případě náš odhad výše dividend za rok 2014 (tedy s výplatou v roce 2015) v tabulce níže:

.

Dividenda za rok 2014

- odhad

CETV

0

ČEZ

40 CZK/akcii

Erste Group Bank

0

Fortuna

0,30 EUR/akcii

Komerční banka

300 CZK/akcii

NWR

0

O2 CR

0

Pivovary Lobkowicz

0

Pegas Nonwovens

1,20 EUR/akcii

Philip Morris CR

880 CZK/akcii

Stock Spirits

?

TMR

0

VIG

1,35 EUR/akcii

Naopak, z opačného úhlu pohledu bychom asi měli ponechat stranou akcie O2, neboť majoritní vlastník vede společnost de facto k odchodu z burzy.

NWR porazit již více snad ani nejde, ale možná je to určitá malá naděje, když ne pro rok 2015, pak pro pozdější léta. Zde je zatím snahou velkých akcionářů akcie NWR na burzách udržet. V roce 2015 bude pro NWR však pokračovat „nejistá sezóna“, ceny uhlí zůstávají nízko.

 

Ropa?

Ropa zamávala energetickým sektorem. Vzhledem k úvahám naznačeným v textu výše by se proto k budoucím investicím mohl nabízet energetický sektor. V první polovině roku by měl zůstat pod tlakem, což může přinášet zajímavé ceny k nákupu.

 

Poznámka závěrem. Ať již bude konkrétní investiční strategie jakákoliv, nezbývá než popřát mnoho úspěchů. Stejně jako v loňském roce i v tom nadcházejícím bude totiž nutné také reagovat na nenadálé události, které jistě budoucí měsíce přinesou. Mohou totiž „plánované“ zisky znásobit, ale i potopit.

 

Originální text s tabulkami lze nalézt na stránkách BH Securities www.bhs.cz  

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688