Lynx (Lynx)
Investice  |  06.01.2015 13:10:31

Burzovní rozcvička s Lynx: Ropa se propadla pod $50

Ropa WTI se včera propadla pod $50. Akcie následovaly jižním směrem. Dow Jones se propadl o 330 bodů (1,9 %) na 17 502 a S&P 500 o 37 bodů (1,8 %) na 2 021. Pro oba indexy to byl největší propad za 3 měsíce. Trh táhly dolů především energetické akcie.

Makroekonomika

Earnings

Earnings 2015-01-05

 

Dividendy

Dividendy 2015-01-05

 

Tržní aktuality

Ropa pod $50

Americká ropa WTI se včera propadla poprvé za 5 let pod $50 až k $49,39. Ceny ropy od svého červnového maxima odepsaly již 54 %. Zajímavé je, že se včera výrazně zvedl open interest u put opcí se strike cenou $30 na březnový futures na ropu (CLH5) i na červnový futures (CLM5). Tradeři tedy vytváří sázky, že ropa bude v následujících měsících pod $30 (nebo aspoň dále klesat).

Energetické akcie reagovaly včera 4% poklesem. Akcie Exxon Mobil (XOM) odepsaly 2,7 %, ConocoPhillips (COP) 4,7 %, British Petroleum (BP) ztratilo 5,3 % a Royal Dutch Shell (RDS.A) 4,8 %. Akcie Chevron utrpěly 4% propad a navíc i downgrade od Citigroup na neutral z buy ratingu.

Spolu s akciemi ropných společností se silně propadly i akcie solárních společností. Akcie FirstSolar (FSLR) odepsaly 6,1 % a SolarCity (SCTY) 5,4 %.

Nikkei dnes zažil nejhorší den od března

Japonský akciový trh se v dnešní obchodní seanci propadl o 3 %. Výprodej na trhu byl podpořen klesající cenami ropy a také růstem rizik v Eurozóně.

Verizon má zájem o AOL

Bloomberg včera reportoval, že Verizon (VZ) rozběhl jednání s AOL (AOL). Cílem by mohlo být buď převzetí AOL nebo vytvoření joint-venture. Verizon usilovně hledá cestu, jak rozšířit svou nabídku video obsahu pro mobilní zařízení. AOL je v současnosti americká trojka na poli online video obsahu a čtverka na trhu co se týče reklam v online videích. Žádná konkrétní nabídka však stále nebyla vytvořena. Akcie AOL na after market přidaly téměř 12 %.

Akvizice na poli 3D tisku

3D Systems (DDD) má údajně zájem o nákup svého velkého konkurenta Stratasys (SSYS), který produkuje 3D tiskárny Replicator, které jsou na trhu úspěšnější než tiskárny Cube od D Systems. Konkrétní nábídka zatím nebyla zveřejněna.

Vznikne nové ETF leteckého sektoru

Akcie aerolinek byly v minulém roce úspěšné a proto ETF Series Solutions chystá vytvoření nového ETF pro tento sektor. ETF bude mít v portfoliu 25 až 40 akcií leteckých společností a bude se zaměřovat především na americké aerolinky. Již dříve byly na trhu dvě podobné ETF, které však nepřežily.

Velká čínská akvizice u Volvo

Švédská automobilka Volvo (VOLVY) koupila 45% podíl v čínské státem vlastněné automobilce Dongfeng. Volvo se tak stalo největším výrobcem kamionů a tahačů a navíc výrazně posílilo svou pozici v Číně. Cena nákupu se odhaduje na $884 milionů.


Autorem je Jonáš Mlýnek. Již od roku 2007 se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688