Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  05.01.2015 08:56:46

Německá vláda již nevylučuje odchod Řecka z eurozóny. Už tu není prostor pro vydírání!

Německo již nehodlá za každou cenu bránit odchodu Řecka z eurozóny. Informoval o tom německý časopis Der Spiegel s odvoláním na zdroje z vlády. Za radikální změnou postoje spolkové vlády podle listu stojí pokroky, které eurozóna učinila od vrcholu dluhové krize a díky kterým by měl odchod Řecka pouze omezené dopady na ostatní země používající euro.

Německá kancléřka Angela Merkelová i ministr financí Wolfgang Schäuble se podle listu domnívají, že odchod Řecka z eurozóny by byl nyní přijatelný. Řecko tento měsíc čekají předčasné parlamentní volby, jejichž favoritem je opoziční Koalice radikální levice (SYRIZA). Ta se staví proti úsporným opatřením vlády spojeným s mezinárodním záchranným programem.

Německá vláda podle listu pokládá odchod Řecka z eurozóny za téměř nevyhnutelný v případě, že by SYRIZA po volbách opustila úspornou politiku a přestala splácet řecké dluhy. Vládní mluvčí Georg Streiter nicméně odmítl, že by postoj vlády k Řecku prošel nějakou výraznější změnou.

"Řecko v minulosti své závazky plnilo. Německá vláda předpokládá, že Řecko bude své závazky plnit i nadále," řekl Streiter. "Nedošlo tu k žádné změně kurzu."

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur. Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi, mělo hluboké sociální dopady a vedlo k míře nezaměstnanosti přesahující 25 %.

SYRIZA v prosinci slíbila, že když vyhraje předčasné parlamentní volby, zruší úsporná opatření nastolená současnou vládou. Zároveň se ale zavázala dále jednat o oddlužení země s mezinárodními věřiteli, žádné jednostranné kroky nechce v tomto ohledu přijímat. Vůdce strany Alexis Tsipras zároveň zdůraznil, že bude dále usilovat o to, aby si Řecko ponechalo jednotnou evropskou měnu euro.

Šéf parlamentní frakce křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Merkelové Michael Fuchs nedávno v rozhovoru s listem Rheinische Post uvedl, že eurozóna již nemusí Řecko zachraňovat, protože tato země již pro měnovou unii není systémově důležitá. Dodal, že řečtí politici nyní nemohou své partnery v eurozóně "vydírat".

"Pokud si Alexis Tsipras z řecké levicové strany SYRIZA myslí, že může omezit reformní úsilí a úsporná opatření, potom budou mezinárodní věřitelé nuceni omezit úvěry pro Řecko," prohlásil Fuchs. "Časy, kdy jsme museli Řecko zachraňovat, skončily. Už tu není žádný prostor pro politické vydírání. Řecko již pro euro není systémově důležité," dodal.

Člen rady vládních ekonomických poradců Peter Bofinger nicméně před odchodem Řecka z eurozóny varoval. "Takovýto krok by byl spojen s vysokými riziky pro stabilitu eurozóny," řekl listu Welt am Sonntag. Dodal, že odchod Řecka by mohl "vypustit z lahve džina, kterého by bylo těžké ovládat".

Zatímco americké akcie se v závěru roku i díky vánočnímu optimismu udržely v rostoucím trendu, cenné papíry na burze v Athénách pokračovaly kvůli blížícím se předčasným řeckým parlamentním volbám ve výrazném zlevňování. Investoři se obávají, že by případné vítězství eurospektických stran v lednových volbách mohlo pohřbít dosavadní řecké reformy, znehodnotit mezinárodní finanční pomoc Řecku a zemi poslat do bankrotu.

Na default Řecka sází 68 % jeho věřitelů. Morgan Stanley varuje, že ECB nemusí být schopna spustit QE

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688