Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  05.01.2015 07:58:00

Euro proti dolaru dnes v noci pod 1,20 USD/EUR


Kurz společné evropské měny k dolaru se hned první pracovní den nového roku vydal směrem dolů a navázal tak na trend z loňského roku. Od května totiž euro v podstatě kontinuálně oslabuje, respektive americký dolar posiluje. Během páteční seance euro odepsalo více než půl procenta, když se kurz dostal pod 1,2030 USD/EUR. Během dnešní asijské seance trend akceleroval, krátce se kurz dostal dokonce pod 1,19 USD/EUR. Takto slabá byla společná evropská měna vůči dolaru naposledy před téměř devíti lety.

Loňský rok byl pro americký dolar nejúspěšnější od roku 2005. Polepšil si totiž vůči všem 31 nejdůležitějším sledovaným měnám. Z hlavních měn zaznamenaly zelené bankovky výrazné zisky vůči japonskému jenu (přes 14 %) a euru (zhruba 12 %). Pohyby měnový kurzů odráží zejména rozdílné fáze cyklu měnové politiky. Zatímco Fed vloni ukončil několikaletou epizodu kvantitativního uvolňování (QE) a zhruba od poloviny roku se očekává zahájení procesu zvyšování dolarových úrokových sazeb, japonská centrální banka program QE dále posilovala a ECB je v podstatě na samém začátku. Trh očekává, že na zasedání ECB 22. ledna bude odstartován odkup státních dluhopisů zemí eurozóny. Prognózy pro rok 2015 se vesměs shodují v tom, že dominance amerického dolaru by měla pokračovat. Aktuální tržní konsensus dle agentury Blooomberg počítá s tím, že se kurz USD/EUR bude na konci letošního roku nacházet u hladiny 1,18, i když rozptyl prognóz je poměrně široký (mezi 1,07 až 1,32 USD/EUR). Očekávání analytiků ze Société Générale jsou oproti konsensu agresivnější - ke konci roku vidí kurz 1,14 USD/EUR.

Ekonomický kalendář tohoto týdne by měl výše uvedené trendy podporující dolar na úkor eura potvrdit. Závěr roku byl v USA ve znamení vysoké ekonomické aktivity, což by se mělo odrazit v silných datech z amerického trhu práce za prosinec i prodejích automobilů za stejný měsíc. Vysokou tvorbu pracovních míst by měl ukázat jak středeční ADP report, tak páteční statistika Nonfarm Payrolls. U té očekáváme výrazně nadkonsensuálních 305 tisíc nově vytvořených pracovních míst. Míra nezaměstnanosti by měla klesnout z 5,8 % dokonce na 5,6 %.

Evropská data tak povzbudivá nebudou, když očekáváme pokračování "lowflace". Obáváme se, že prosincová inflace v eurozóně ukáže hodnotu 0,0 % po listopadových 0,3 % y/y (jádrová inflace by ovšem mohla nepatrně vzrůst z listopadových 0,7 % na 0,8 % y/y). Stejným směrem zamíří i německá inflace (z listopadových 0,6 % na námi předpokládaných 0,3 % y/y za prosinec). Evropské sentiment indikátory budou pouze vlažně odrážet vliv klesajících cen ropy a tedy nižších energetických vstupů pro výrobu v eurozóně. Z tohoto pohledu budou bezesporu sledovány data německé průmyslové výroby a podnikových objednávek za listopad.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.09.2008Dolar se dnes v noci dostal proti euru pod 1,40 Jan Vejmělek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688