Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  04.01.2015 08:44:26

Akcie se propadnou o 30-60 %, tvrdí znamý investor

David Tice, zakladatel investiční společnosti David W. Tice & Associates, v rozhovoru pro televizní stanici CNBC prohlásil, že sice zatím akcie neshortuje, ale je si celkem jistý, že přijde 30-60% propad.

"Tyhle věci obvykle vidím s velkým předstihem," řekl Tice. "Těžko říct, kdy přesně k tomu dojde, ale vím, že to skončí špatně," dodal.

Tice si stojí za svým srpnovým názorem, že se akcie propadnou o 30-60 %. "Stejný pocit jsem měl v letech 1998 a 1999 a pak znovu v letech 2005 a 2006," tvrdí Tice. "Tohle skončí špatně, jsem si tím jistý."

Tice je nadále přesvědčen, že dojde k masivnímu přesahu peněžní nabídky, rychlé inflaci a zvyšování sazeb. "Nulové sazby tu nebudou navždy. Až se zvýší, začnou problémy. A ony se nevyhnutelně zvýší," varuje Tice.

Kevin Caron ze Stifel Nicolaus s Ticem nesouhlasí. Akcie podle něj sice projdou určitou konsolidací, ale takhle masivní krach nepředvídá. Také se mu nelíbí srovnání současné situace s internetovou bublinou a bublinou na trhu s nemovitostmi. Poznamenal, že tržní valuace nejsou ani na dohled hladin, na nichž se nacházely během vrcholu internetové bubliny, a ceny domů a hodnoty úvěrů se ani neblíží vrcholům z doby, kdy praskla nemovitostní bublina.

Navíc Caron růst úrokových sazeb vítá, protože bude podle něj doprovázen růstem reálného HDP.

Navzdory svému medvědímu postoji však ani Tice neočekává, že v nejbližší době dojde k masivnímu výprodeji. "Akcie neshortuji," odpověděl na otázku, jak se na současném trhu pohybovat. Dle svých vlastních slov vsadil párkrát na call opce VIX a občas vyhrál, občas prohrál.

"Stále pevně věřím zlatu," prohlásil dále, "ačkoli se nedá říct, že by se mi to v poslední době vyplatilo."

Zlato je skutečně posledních pár let tržním otloukánkem. V roce 2013 oslabilo o 28 % a v letošním roce opět ztrácí. Podle Tice je však kov dobrou sázkou v případě, že se zvedne inflace. "Myslím si, že zlato je rozhodně výhodnou koupí," tvrdí.

Na někoho, kdo je obecně spíše negativistický, si Tice zjevně zarputile udržuje silně optimistický postoj ke zlatu, a to navzdory propadu ceny. "Když vezmeme v potaz, jak prudce se propadly ceny ropy, zlato se vlastně drží dost dobře," poukázal Tice.

Jak v říjnu 2014 připomněl bývalý šéf Fedu Alan Greenspan, "zlato je měna, prémiová měna, a žádná fiat měna, ani americký dolar, se mu nemůže vyrovnat".  

 

  Týden na trzích podle burzovních grafů: Přelom roku byl slabý, více napoví až obchodování za většího objemu

Týden na trzích podle burzovních grafů: Přelom roku byl slabý, více napoví až obchodování za většího objemu

První a poslední obchodní den roku 2014 skončily shodně, index S&P 500 ztratil 1 %. Páteční vstup do roku 2015 začal růstem, ale brzy se index dostal do ztráty 0,6 %, aby nakonec uzavřel na červené nule. Je to signál, že trhy čeká volatilní rok? Vzhledem k nízkému objemu obchodů nelze dělat závěry, do normálu se trh vrátí až v prvním kompletním lednovém týdnu.  

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688