Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  31.12.2014 08:41:24

Investoři musejí věřit na magii, aby mohli dál nakupovat akcie

Ve Smaragdovém městě zvaném Wall Street jsou centrální banky mocným čarodějem ze země Oz. A Dorotka a její přátelé mají beznadějně býčí náladu.

Jenže na rozdíl od čarovné země Oz není na současné Wall Street žádná cesta dlážděná žlutými cihlami. Místo toho máme za sebou řadu nových maxim. V roce 2014 stanovil S&P 500 nový zavírací rekord 48krát. Naposledy jich bylo tolik v roce 1929.

Opakuje se historie? Index S&P 500 dosáhl 5. prosince zavíracího maxima 2 075,37 bodu a intradenního maxima 2 079,47 bodu. Abychom toto číslo dali do širšího kontextu, v březnu 2000 zavíral index na rekordu, potom přišel propad o 50 %, když splaskla internetová bublina. V roce 2007 stanovil index nový rekord 9. října, jen měsíc před prudkým poklesem.

 S&P 5002 086,50(+0,34 %) 
Od:2.Říj 2014Do:31.Pro 2014+140.25 (+7.21%)13. Říj27. Říj10. Lis24. Lis8. Pro22. Pro1 8001 8501 9001 9502 0002 0502 1002 1502010201220141hden1 m3 m6 mYTDrokvše

Je to obehraná písnička, ale zajímá vůbec někoho ukazatel P/E? Pro index S&P 500 je v současnosti 19,54. Shillerovo P/E (cena vs. očištěný 10letý průměr zisků)je 26,8. Dlouhodobý průměr pro S&P 500 je přitom 14.

Nespolehlivé ukazatele

Někteří veteráni akciového trhu si stěžují, že trh je natolik zkreslený, že běžné indikátory ztrácejí vypovídací hodnotu. Například ukazatel RSI (index relativní síly) pro Dow Jones Industrial Average se drží již delší dobu vysoko nad 70 body, které značí hranici překoupenosti. Trhy mohou být překoupené nějakou dobu, ale ne donekonečna.

I ukazatele sentimentu jsou přehnaně vysoké. Index volatility VIX se až tento týden vydal prudce výše, stále se ale pohybuje okolo průměrných pokrizových hodnot. Procento medvědů na trhu bylo ještě minulý týden poblíž historických minim. Skoro každý akciový analytik pro příští rok čeká růst cen akcií. Objem obchodů je navíc velice nízký. Začaly se také rozcházet ceny akcií a NYSE Tick index, který měří poměr vyšších a nižších kotací na trhu.

Přes všechny tyto varovné signály trh rostl (dokud nezačala panika okolo nízkých cen ropy). Když jde přitom trh parabolicky vzhůru a je mělký (rostou ceny menšího podílu titulů), je to výstražný signál.

Zdravá ekonomika nic neznamená

Aby bylo jasno, hodně údajů je pozitivních. Americká ekonomika vytvořila v listopadu nečekané množství pracovních míst, nezaměstnanost je nízká a klesají ceny pohonných hmot. To jsou všechno dobré zprávy. Jenže pro Wall Street to nic neznamená. Trhy občas padají právě kvůli dobrým zprávám z ekonomiky.

Jedním ze znaků, že býčí trh je u konce, je prudký nárůst volatility. Tím se myslí nečekaně silné růsty a následné propady. Toho jsme byli svědky nedávno třeba v Číně. Z této bubliny se musí upustit vzduch, jinak se místo zdravé korekce dočkáme něčeho mnohem strašnějšího. Ano, trh stále může jít výše, ale bublina se napíná.

Také tu je staré pravidlo obchodníků, které říká, že poslední osmina růstu je vždy nejdražší. Zkusit chytit těch posledních několik bodů na akciovém trhu vás tak může přijít pořádně draho.

Po přečtení těchto řádek můžete být v pokušení sázet na pokles trhu. Ale buďte opatrní, můžete s tím začít příliš brzy. Pokud nepřijde nečekaná hluboká korekce, je lepší počkat na odpolední výprodeje, intradenní obraty ze zisků do ztrát a nepovedené růsty. To potřebujete vidět předtím, než zmáčknete pomyslnou spoušť.

A nezapomeňte. V čarovném světě Wall Street je možné všechno. Zavřete oči a přejte si vidět Dow na 20 tisících bodů. Takový příběh je ale stejně jako každá pohádka příliš dobrý, než aby byl pravdivý.

Autorem textu je americký novinář Michael Sincere

 

Propad cen ropy vs. akcie: Co čekat? Propad cen ropy vs. akcie: Co čekat?

Finanční trhy nemají rády šoky a prudký pokles trhu s ropou, který stále nenašel dno, je něčím, na co více než pět let nebyly zvyklé. Volatilita zůstávala po dlouhou dobu nízká a akciové trhy mají za sebou dobré roky, takže by dávalo smysl, kdyby nastalo období vyšší volatility. Může ale dramatický vývoj na trhu s ropou vychýlit býčí trend na akciovém trhu? Pro Investiční web se nad tímto tématem zamyslel Roman Dvořák, analytik z Pioneer Investments.

   

 

   Vzkaz od legendy: Kašlete na ty, kdo přesně vědí, co se bude dít v roce 2015 Vzkaz od legendy: Kašlete na ty, kdo přesně vědí, co se bude dít v roce 2015

Burton Malkiel, autor slavné knihy "A Random Walk Down Wall Street", má pro všechny investory dobrou radu: Plaťte co nejmenší poplatky a nevěřte finančníkům a manažerům fondů, kteří vám slibují, že překonají trh.

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688