Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  30.12.2014 21:33:23

Bilionová zombie řádí na trhu s ropou

Po ropných polích se pohybují zombie. Poté, co se cena ropy propadla o polovinu, se staly z ropných projektů plánovaných na rok 2015 nemrtví - stále stojí, naděje na produktivní budoucnost je však mizivá. Tyto zombie projekty se rekrutují z drahé arktické těžby, hluboké podmořské těžby a ropných písků od Kanady po Venezuelu.

Podle analýzy Goldman Sachs jsou ohroženy projekty v celkové hodnotě ohromujícího 1 bilionu USD. Banka se podívala na 400 největších ropných projektů (mimo těžby z břidlic v USA) a spočítala, že budoucí investice za 930 miliard USD již nejsou ziskové. A to počítala s cenou ropy Brent 70 USD. Od té doby ropa oslabila až k 60 USD za barel.

Břidličná těžba v USA sice dále jede, ale i po ní se už sápají zombie. Více například ZDE.

Níže uvedený graf ukazuje bod zvratu pro výhodnost těžby ve 400 ropných polí. Méně než třetina projektů je s ropou pod 70 USD za barel stále zisková. Pokud by neziskové projekty byly zastaveny, znamenalo by to do roku 2025 výpadek produkce 7,5 milionu barelů denně, což je 8 % současné celosvětové poptávky. (Graf od Goldman Sachs opoznámkoval redaktor Bloombergu.)

Body zvratu pro jednotlivé oblasti a typy produkce ropy
Body zvratu pro jednotlivé oblasti a typy produkce ropy

Není přitom jasné, kam až cena ropy klesne. Trh je zaplaven produkcí z amerických břidlic a OPEC nemá v úmyslu snížit poptávku. Šejkové naopak tvrdí, že ani cena barelu 40 USD je nepřiměje produkci omezit. Další zasedání OPEC je až v červnu a do té doby kartel neudělá téměř jistě nic.

"Cenová válka může trvat 18 měsíců," myslí si Kevin Book, který ropu sleduje v ClearView Energy Partners.

Pokud se ceny ropy udrží nízko, může to být stopka pro americkou těžbu z břidlic. Graf ukazuje odhadovanou produkci čtyř největších břidličných polí - Bakken, Eagle Ford, Permian a Niobrara. Tmavě modrá linka ukazuje původní odhad produkce, světle modrá novou realitu po poklesu cen ropy.

Růst produkce ropy z břidlic mohou nízké ceny srazit o 40 %
Růst produkce ropy z břidlic mohou nízké ceny srazit o 40 %

Výhled Goldman Sachs je dlouhodobý. Dopad nízkých cen ropy však může být velmi rychlý. "Jen příští rok mají ropné firmy rozhodnout o investicích za 500 miliard USD," říká Lars Eirik Nicolaisen z norské Rystad Energy. "Pokud bude průměrná cena ropy 70 USD za barel, budou investice do průzkumu ložisek ropy a plynu nižší o 150 miliard USD."

Ceny ropy se vrátí jako bumerang. Ropné projekty ještě zastaveny nebyly, ale až se to stane, bude to tlačit cenu ropy vzhůru. Čím déle současný stav potrvá, tím více vznikne zombií a tím větší bude nárůst cen.

Výhled pro evropské banky: V roce 2015 hrozí další odpisy, varují ratingové agentury Výhled pro evropské banky: V roce 2015 hrozí další odpisy, varují ratingové agentury

Výhled evropského bankovního sektoru na rok 2015 je ovlivněn slabými zisky, riziky právních sporů a změnou systému participace na ztrátách z případných odpisů. Bankovní sektor bude kvůli tomu náchylný přehnaně reagovat na negativní šoky, varují ratingové agentury.

      Proč se bát o akciové investice v roce 2015? 5 důvodů, proč tradeři věří akciím Proč se bát o akciové investice v roce 2015? 5 důvodů, proč tradeři věří akciím

Předpovědi Wall Street pro rok 2015 počítají s mírnými akciovými výnosy. Jen málo prognostiků očekává zisky poblíž letošních (zatím) 8 %. Richard Barry z NYSE ale prozrazuje, že někteří tradeři to v příštím roce na základě burzovního almanachu vidí jasně - na akciovém trhu bude pokračovat silná rally.

 



Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688