Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.12.2014 14:31:32

Takhle chce Wall Street investovat v roce 2015

Je Wall Street pro příští rok příliš optimistická ohledně japonských akcií a pesimistická ohledně ropy?

Kupujte Japonsko. Kupujte Evropu. Vyhněte se energiím. Vyhněte se Rusku.

To je ve zkratce to, co říkají ti, kteří na Wall Street disponují velkými balíky peněz. Data vyplývají z průzkumu, který mezi 150 finančními manažery, kteří dohromady spravují 450 miliard USD, provedla Bank of America Merrill Lynch.

Průzkum je to jistě relevantní. Má to ale jeden velký háček - tito největší správci peněz se většinou mýlí. Není to jen proto, že podléhají běžným tržním vlivům, jako je stádní chování. Je to i proto, že se sice snaží překonávat trh, ale právě oni jsou ten trh, který se snaží překonat.

Takže pokud fandí třeba futures na vepřové půlky, cena těchto futuresvzrostla. V takovém případě by byla nejlepší reakce na zprávu o tom, že vepřovým půlkám finančníci fandí, uzavřít své pozice a realizovat zisky.

Z extrému do extrému

Bank of America Merrill Lynch se v průzkumu manažerů ptala jak na predikce, tak na jejich současné portfolio. Dotazování přitom odhalilo řadu extrémních pozic, které by měly investora upozornit, že není vše úplně v pořádku.

První z těchto věcí je nenadálá velká shoda proti energiím, komoditám a energetickým akciím. Finanční manažeři je nenávidí. Podle průzkumu drží v současnosti v těchto aktivech nejnižší pozice za posledních 12 let. A mají více medvědí výhled na ropu, zemní plyn, měď, železo a uhlí než v průběhu finančního kolapsu v letech 2008 a 2009.

Bank of America Merrill Lynch to nazývá kapitulací. Což je v žargonu Wall Street známý moment, kdy to všichni vzdali, a dané aktivum už tudíž nemůže klesnout níže. Jestli to tak skutečně je, však ukáže až čas. Změna v pohledu na energie a další komodity přitom přišla velmi náhle - s poklesem cen ropy. Manažeři přeskupili své pozice jedním kliknutím myši.

V nelibosti se ocitla i další aktiva - ruské akcie, rozvíjející se trhy, akcie sítových firem a akciové trhy v Hongkongu a Londýně.

Finančníci naopak najednou našli velkou zálibu v evropských akciích, a to díky tomu, že by ECB měla začít tisknout peníze. A zamilovali se také do akcií japonských, hlavně díky znovuzvolení Šinzóa Abeho premiérem. Fandí také technologickým akciím a luxusnímu spotřebitelskému zboží. Kam vítr, tam plášť?

Nic není takové, jaké se to zdá být

Každý s kouskem kontrariána v těle asi začne uvažovat o tom, jak se chovat jinak. To znamená nakupovat energetické akcie, komodity, síťové služby, rozvíjející se trhy, Hongkong, Londýn, snad i Rusko. A vyhnout se Evropě, Japonsku a technologiím.

Je ale příliš lehké (i když statečné) sázet proti konsenzu. Energetické a komoditní akcie zažívaly dlouhý boom od pozdních 90. let. Je tedy velmi pravděpodobné, že začnou své zisky odevzdávat. I když to, co se děje, vypadá tak trochu jako panika, to ano.

Z průzkumu plyne ještě jedna zajímavá věc. Manažeři zůstávají velmi optimističtí ohledně akcií a podinvestovaní v dluhopisech. Zároveň však považují za největší riziko deflaci, která by však nebyla vůbec příznivá pro akcie, naopak by pomohla dluhopisům. Rozumíte tomu někdo?

 

  150 let v jednom grafu: Tohle všechno museli Rusové a jejich ekonomika vydržet

 150 let v jednom grafu: Tohle všechno museli Rusové a jejich ekonomika vydržet Ruská ekonomika toho má za sebou opravdu hodně. Za poslední rok ji nejcitelněji zasáhly propad ... 

Psi z indexu Dow investory ani letos nezklamali. Které akcie držet v roce 2015?

 Psi z indexu Dow investory ani letos nezklamali. Které akcie držet v roce 2015? Jednou z populárních investičních strategií je nakupování akcií firem z indexu Dow, které vyplácejí nejvyšší ...  

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688