Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  29.12.2014 11:19:05

Erbena a jeho Kytici připomíná kolekce raritních ražeb

 

Raritní nízkonákladovou emisi tří pamětních medailí, připomínajících Karla Jaromíra Erbena a jeho slavnou Kytici, uvedla Pražská mincovna. Zajímavostí je, že motivy na ražbách pocházejí ze soutěže o minci České národní banky. Vedle stříbrných medailí ve dvou velikostech vznikla i jediná sada z ryzího zlata.

 

   Erben  

Atraktivní tuto emisi činí nejen nízký náklad, ryzí kov, ale i skutečnost, že se přináší unikátní motivy, které byly původně určeny do soutěže České národní banky. Kolekce nese podpis tří známých umělců: Jaroslava Bejvla, Ivana Řeháka a Jakuba Oravy. Mincovna medaile razí o průměrech 34 a 37 milimetrů (16 a 31,1 g). Přičemž všechny větší jednouncové exempláře mají na hraně vyražené pořadové číslo. „Emisní limit pro tuto sběratelskou kolekci je pouhých padesát kusů v provedení proof. V úpravách standard a patina vzniklo jen po pěti sadách,“ upřesnil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Kuriozitou je pak kolekce z ryzího zlata, která je k dostání jako jediný exemplář v úpravách proof a standard.

 
Erben  

Portrét Karla Jaromíra Erbena, básníka a sběratele lidových písní, vyplňuje lícní stranu medaile Jakuba Oravy. Básníkovo jméno je rozvolněným písmem ve třech řádcích jakoby pokračováním jeho tváře. V dolní části v opisu jsou letopočty 1811, kdy se Erben narodil a 2011, kdy proběhly oslavy 200. výročí jeho narození v Miletíně.
Vláčné a rozmáchlé písmo je i na rubové straně, kde na stylizované knize připomíná názvy známých Erbenových děl. V pozitivu i zrcadlovém negativu se objevuje několikrát jméno sbírky nejznámější – Kytice. Z fragmentů názvů děl lze přečíst „(Kytice) z pověstí národních“, „Báje a pověsti slovanské“, „Písně národní v Čechách“ „Prostonárodní české (písně) a říkadla“ „Mladší bratr“, „Večer“, „Tulák“ a „Na hřbitově“.  

 

Tvář právníka, archiváře a překladatele z čelního pohledu si vzal za námět lícní strany Ivan Řehák. Po stranách obličej doplňují jména a letopočty – zleva obě křestní a rok narození, zprava příjmení a rok dvoustého výročí této události. V oblečení autor zdůraznil dobový sváteční oděv s výrazným límečkem a šátkem.
Výjevy z některých balad sbírky Kytice tvoří kompozici rubové strany. Nalezneme zde Polednici, Zlatý kolovrat, Vodníka, Svatební košile i Dceřinu kletbu.

 

Jaroslav Bejvl zkombinoval na lícní straně spisovatelův portrét, motiv kytice tří růží a ptačího pěvce se jménem básníka a letopočty. Hvězdičkou označený rok 1811 připomíná Erbenovo narození v Miletíně nedaleko Hořic v Podkrkonoší: v roce 2011 připomněla veřejnosti ČNB básníkovo výročí vydáním pamětní mince. Rubová strana je zaměřena na pátou báseň ze sbírky Kytice - Zlatý kolovrat. Jako bychom při pohledu na medaili slyšeli Erbenovy verše ze závěru balady: Od lesa k hradu polí lán, hoj jede, jede s paní pán; na vraném bujném jedou koni, vesele podkovičky zvoní, na královský hrad. Vpravo je zlatý kolovrat, který králi prozradil podlosti matky s dcerou a vraždu jeho milé Dorničky.

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.02.2017Akcie E.ON, RWE a ČEZ připomínají klesající cenu elektřiny Ekonomický deník (Ekonomický deník)
20.03.2015Mincovna brzy představí raritní ražby s knížetem Pribinou Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688