Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  11.02.2002 10:32:07

Kurzy měn: V průběhu pátečního evropského obchodování se společné evropské měně opět dařilo.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 11.2.2002

      Kurz USD/EUR

       V průběhu pátečního evropského obchodování se společné evropské měně opět dařilo. Zatímco první ranní kotace se pohybovaly kolem 0,8715, krátce po poledni se kurz dostal až k 0,8753, což představuje nejvyšší úroveň eura proti dolaru za poslední dva týdny. Pozitivně euro reagovalo především na zveřejnění výsledku německé průmyslové výroby. Ta totiž zaznamenala v prosinci růst o 1,9%m/m oproti -1,4% v předchozím měsíci. Trh očekával zvýšení pouze o 0,2%. Meziročně se listopadový propad o -4,6% v prosinci snížil na -3,3%. Výsledek německého průmyslu tak naznačuje, že by již mohlo být v německé ekonomice dosaženo dna v tomto hospodářském cyklu.

       V průběhu amerického obchodování euro své předchozí zisky korigovalo, a to zejména v souvislosti s růstem cen amerických akcií. Po jejich poklesech z předchozích dnů si v pátek slušně polepšily. Index DJIA si připsal 1,23%, technologický index Nasdaq výrazných 2,06%. Uplynulý týden tak euro proti dolaru zakončilo na 0,8717.

       Dnes nebudou v Evropě ani v USA zveřejněna žádná důležitá makroekonomická data, která by mohla kurz eura fundamentálně ovlivnit. Dnes by tak mělo převažovat spíše technické obchodování, trh může žít ze sentimentu minulého týdne. V tomto případě by dnes mělo euro prostor pro další posílení. Důležité bude, jak zahájí nový týden americké akcie.

       Kurz CZK/EUR

       Koruna v pátek zcela ignorovala domácí makroekonomická data, a to navzdory tomu, že se výsledné hodnoty odlišovaly od průměrných tržních očekávání. Spotřebitelské ceny se v lednu zvýšily o 1,5%, což bylo nad průměrným očekáváním. Ukázalo se však, že vyšší ceny byly způsobeny především deregulacemi a cenami potravin. Poptávkově tažená inflace identifikována nebyla. Kurz neovlivnilo ani zveřejnění výrazně vyšší míry lednové nezaměstnanosti. Ta se za jediný měsíc zvýšila o půl procentního bodu.

       Koruna tak byla v závěrečném pracovním dni minulého týdne ovlivňována pouze vývojem na zahraničních trzích. Díky rannímu posílení polského zlotého se koruna po celotýdenním snažení dostala hned po otevření trhu pod 31,80, když posílila až téměř k 31,70. Ještě během dopoledne však své zisky smazávala návratem k 31,78 v souladu s posilováním eura proti dolaru. Po celé odpoledne se pak koruna držela stabilní v pásmu mezi 31,74 a 31,78. Závěr obchodování ji zastihl na 31,78.

       Tento týden bude poměrně bohatý na zveřejňovaná domácí makroekonomická data. Klíčový bude zejména průmysl (čtvrtek) a maloobchodní tržby (pátek), obojí za prosinec. Otázkou ale zůstává, jestli budou mít domácí data schopnost korunu ovlivnit. Dnes se však z domova nic neočekává, vliv tak může mít v případě výraznějších výkyvů pouze zahraniční devizový trh. Pro dnešní den očekáváme, že se kurz udrží v pásmu mezi 31,70 a 32,05. V případě prolomení hladiny 31,70 se koruně otevře prostor pro posílení až k 31,50.

       Kurz CZK/USD

       Proti americkému dolaru se koruně dařilo i poslední pracovní den minulého týdne. Zatímco první ranní kotace se pohybovaly těsně pod úrovní 36,50, krátce po poledni se kurz dokonce dostal těsně pod hladinu 36,30. Koruně kromě svých úspěchů na trhu s eurem pomohl i výkon evropské měny proti americkému dolaru. Společná evropská měna získala podporu zejména po zveřejnění nečekaně příznivých výsledků německé průmyslové výroby. Ta si v prosinci polepšila o 1,9%. V odpoledních hodinách se kurz stabilizoval v pásmu mezi 36,30 a 36,40. Páteční zavírací kurz na tomto trhu činil 36,37.

       Dnešek by měl být především ve znamení technického obchodování, fundamentálních impulsů bude totiž začátkem tohoto týdne nedostatek. Z domácí ekonomiky se stejně jako z Evropy či z USA žádná makroekonomická data neočekávají. Klíčové tak bude, jak se s tím vyrovná kurz eura proti dolaru. Koruna bude tento trh sledovat. Pokud se udrží sentiment z minulého týdne, měla by si koruna i dnes o něco polepšit.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své páteční obchodování na úrovni cca 133,73. V průběhu japonského obchodování jen nejdříve oslabil k hladině 134,10 a později tuto ztrátu korigoval. Výraznější pohyb zaznamenal později, kdy jen začal v evropském obchodování oslabovat a odpoledne se dostal až k hladině 135,00. Své obchodování pak japonská měna zakončila na úrovni 134,69.

       V pátek jen opět výrazně oslaboval. Stalo se tak poté, co byly o ekonomice zveřejněny některé nepříznivé údaje a později také trh reagoval na výsledek zasedání bankovní rady centrální banky. V pátek se trh dozvěděl, že deflační krize nadále pokračuje, velkoobchodní ceny klesly více než trh očekával, o -0,2% m/m. Spotřebitelům se při tomto vývoji více vyplatí s odložením svého nákupu. Tento trend pak potvrdil pokles bankovních úvěrů (-4,6% y/y) a výdajů domácností (-6,6% y/y). Negativní vývoj zaznamenaly i průmyslové objednávky (-14,4% y/y).

       Později bylo ukončeno zasedání bankovní rady. Centrální banka své zasedání ukončila bez jakéhokoliv prohlášení o boji proti inflaci a poklesu hospodářské dynamiky. Část trhu původně očekávala, že centrální banka opět zvýší objem odkupu dluhopisů z trhu a napumpuje tak do ekonomiky více peněz. Trh tak při absenci jakýchkoliv kroků poslal jen dolů.

       Před blížící se schůzkou představitelů skupiny zemí G7 začíná trh spekulovat o tom, že ostatní země budou po Japonsku požadovat obnovení růstu ekonomiky a potvrdí také předchozí oslabení jenu. Americký ministr financí Paul O´Neill v této souvislosti prohlásil, že Japonsko by se nemělo spoléhat na Ameriku a Evropu, ale samo by mělo provést nezbytné kroky pro to, aby bylo světovým tahounem.

       Kurz GBP/USD

       V pátek libra proti dolaru opět nepatrně posílila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4131. Výraznější pohyby zaznamenala až v evropském obchodování, kdy nejdříve oslabila k hladině 1,4110. Odpoledne ale naopak posilovala a postupně se dostala na hladinu 1,4180. Tyto zisky ale libra neudržela. Své obchodování libra zakončila na úrovni 1,4144.

       Libra se proti dolaru opět z větší části pohybovala v závislosti na trhu euro-dolar. Proti euru byla libra ve výsledku stabilní. Za oslabováním dolaru stojí v posledních dnech vývoj na amerických kapitálových trzích, kde ztrácejí zejména akcie. Dopoledne libře pomohly pozitivnější výsledky německého průmyslu, jehož výstup podle předběžných výsledků v prosinci poklesl pouze o -3,3% y/y. Trh přitom podle agentury Bloomberg očekával pokles o -4,8% y/y.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý v pátek korigoval předchozí oslabování a mírně posílil. Ze čtvrtečních cca 4,2345 se tak v pátek posunul k úrovni 4,1985. Zlotý se tak začíná stabilizovat po delším oslabení, kdy po přehodnocení dalšího náhledu na budoucí vývoj polských úrokových sazeb investoři upravovali své pozice. Určitým impulsem pro posílení zlotého byly i výroky ministra financí Marka Belky, který zmírnil své předchozí výroky o tom, že by polský zlotý měl před vstupem do systému ERM II oslabit.

       Odpoledne byl zveřejněn poslední vývoj cen potravin. V první polovině ledna se ceny oproti druhé polovině prosince zvedly ceny o 0,9%. Ve druhé polovině ledna pak pokračovaly dalším růstem, tentokráte ale pouze o 0,2%. Meziměsíční tempo růstu v obou obdobích stagnovalo na úrovni 1,1%. Na základě těchto údajů později zveřejnilo ministerstvo financí svou zpřesněnou prognózu lednové inflace. Podle ministerstva by se meziroční tempo růstu sen mělo nepatrně zvýšit z prosincových 3,6% na 3,7%.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688