BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  18.12.2014 10:57:14

Švýcarsko snížilo úrokové sazby, v Řecku nezvolili prezidenta, zasedání Fedu; analýza USD/JPY, AUD/USD, EUR/CHF

Včerejší zasedání americké centrální banky (Fed) dodalo novou sílu americkému dolaru i akciovému trhu. USD posílil o 1 procento a americký akciový trh si v průměru připsal 1,95 procenta zisku. Banka podle očekávání vyjmula ze své rétoriky závazek, že ponechá úrokovou sazbu na nízké nezměněné úrovni po značně dlouhou dobu. Nová slova, jež Fed od včera používá, jsou ve smyslu opatrného přístupu ke zvýšení úrokových sazeb. Na tiskové konferenci Janet Yellen uvedla, že je nepravděpodobné, aby Fed zvednul  úrokovou sazbu v průběhu nejbližších několika sezení, přičemž jako nejbrzčí termín přichází v úvahu duben 2015. Finanční trh přijal včerejší zasedání Fedu velmi pozitivně, protože se drží rétoriky potenciálního utažení monetární politiky v příštím roce, avšak slibuje v tomto kroku obezřetnost a opatrnost. Trhy se rovněž těšily z pozitivní vyhlídky růstu americké ekonomikyroce 2015, jež naznačil Fed.

Hlavní překážkou v cestě zvýšení úroků podle všeho bude pomalu rostoucí cenová hladina. Ještě v říjnu dosahoval index CPI (spotřebitelských cen) meziročního růstu 1,7 procenta, přičemž o měsíc později inflace rostla jenom 1,4 procentním meziročním tempem. Meziměsíční pokles o 0,3 procenta je největším propadem za posledních 6 let.

Ačkoli Fed označuje aktuální vývoj cenové hladiny jenom za přechodný jev spojený s poklesem ceny ropy a nesouvisejícím se zpomalováním ekonomické výkonnosti, medián očekávané výše úrokové sazby členy bankovní rady (FOMC) v příštím roce klesl z 1,375 na 1,125 procenta. Nicméně i když mezi členy Fedu zatím přetrvává konsenzus, že se v roce 2015 zvýší základní úroková sazba, v otázce dalšího kontinuálního růstu úroků již shoda nevládne.

Švýcarská centrální banka (SNB) dnes snížila depozitní úrokovou sazbu do negativního teritoria na úroveň mínus 0,25 procenta. Chce tím zabránit přílivu kapitálu do „bezpečného přístavu" známého jako švýcarský frank (CHF), a tedy i posilování domácí měny, která se poslední dny opět obchodovala jenom kousek od fixačního pásma s eurem na úrovni 1,2000. Po tomto kroku CHF automaticky oslabil. Vůči euru se dostal až na hodnotu 1,2090. Komerční banky budou od nynějška, podobně jako ty v eurozóně, platit za možnost ukládat přebytečnou likviditu u centrální banky. SNB dále rozšířila cílové rozmezí pro 3měsíční mezibankovní sazbu Libor na -0,75 % až +0,25 %.Negativní depozitivní úroková sazba začne platit od 22. ledna 2015.

Včera se v Řecku konalo první kolo prezidentských voleb, v němž Stavros Dimas získal jenom 160 z 300 hlasů. Pro svolení mu chybělo 40 hlasů.  Samarasův kandidát má šanci pokusit se o vítězství ještě v dalších dvou kolech, přičemž nejvíce sledované bude právě poslední, třetí kolo. To by se mělo konat 29. prosince 2014. V něm Dimas potřebuje nasbírat k vítězství jenom 180 hlasů místo 200, což je pravidlo pro první a druhé kolo. Nicméně podle včerejšího výsledku mu stále schází podpora 20 poslanců. Když se mu je nepodaří do 2 týdnů zajistit, Řecko bude bez prezidenta a v zemi budou vyhlášené nové parlamentní volby, v nichž by mohla vyhrát levicová Syriza, která odmítá spolupracovat s eurozónou.

USD/JPY se díky včerejšímu zasedání americké centrální banky (Fed) opět postavil na nohy. Nákup kolem aktuální úrovně s cílem dosažení předchozích maxim se jeví jako zajímavá sázka na konec roku, přičemž můžeme sledovat potvrzení formace obrácené hlava-ramena na 4hodinovém grafu.

AUD/USD testuje hornou hranu klesajícího kanálu a rezistenci v podobě kulatého čísla 0,8200.

Ačkoliv SNB dnes snížila depozitní úrokovou sazbu, EUR/CHF se nedaří dlouhodoběji držet na vysokých hodnotách a nadále zůstává pod roční klesající trendovou linii a 200denním průměrem (růžově).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688