Rodinný dům: na orientaci domu záleží

Jana Brožková, 16.12.2014

Plánujete stavět dům, koupit pozemek či byt? Ke spokojenému bydlení patří i správná orientace jednotlivých místností, která přispěje k příjemnému pobytu v nich. Ještě než začnete řešit samotné provedení domu, zateplení a další detaily, měla by být nejdůležitějším bodem vašeho plánu orientace domu na pozemku.

„Stává se, že klient koupí typový projekt, který se mu líbí, ale už nevezme v úvahu orientaci světových stran. Potom ho čeká nemilé zjištění, když do obývacího pokoje nesvítí slunce a naopak do ložnice, která se využívá především v noci, se slunce opírá celý den. Vždy je třeba uvážit konkrétní pozemek a jeho podmínky, s tím si však umí poradit projektant nebo architekt,“ uvádí Karel Horešovský ze společnosti Direkt Development, která se orientuje na stavbu domů v nízkoenergetickém provedení.

V potaz by měly být brány také ekonomické důvody. Dům, který je nejvíce otevřen jižnímu a východnímu směru, není zapotřebí tolik vytápět jako obytné místnosti na ostatní strany, kde dochází k nedostatečnému prohřátí vnitřních prostor. S tím souvisí i výrazná úspora za energie. Kromě zateplení nebo výběru správných oken by se mělo myslet právě na umístění domu na pozemku.

Jak orientovat jednotlivé místnosti?
Kuchyně – západ (není nutné tolik tepla zvenčí)
Obývací pokoj – jih a jihozápad (strany kam nejvíce svítí slunce a místnost, kterou s kuchyní obýváte nejvíce)
Ložnice – východní strana (ranní sluneční svit)
Dětský pokoj – jihozápad a západ (děti potřebují teplo a světlo)
Koupelna a wc – sever (nevyžadují tolik světla a jsou málo navštěvované)

 „Netradiční může být umístění domu, pokud to pozemek dovoluje, který zcela splyne s okolím a to díky zelené střeše oseté travinami, která v zimě hřeje a v létě chladí. Společně s nízkoenergetickým standardem domu to může být vhodné řešení,“ dodává Karel Horešovský.

DIREKT DEVELOPMENT se specializuje na výstavbu rodinných domů. Nyní navazuje na první etapu domů v Jílovém u Prahy, kde v roce 2014 dokončila prodej projektu Jílové Výhledy I – 21 rodinných domů v nízkoenergetickém standardu, vybaveny rekuperací a teplovzdušným vytápěním.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba