Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  12.12.2014 18:48:00

Prosincové zasedání ČNB se ponese patrně v holubičím tónu



Česká koruna si během tohoto týdne připsala pouze marginální zisky ve výši 0,1 %, které nastaly až v pátek. Po většinu týdne tak obchodování bylo nezáživné navzdory zveřejnění několika ekonomických údajů. Okolní regionální měny na druhou stranu oslabovaly, když probíhalo vybírání zisků na polském zlotém (vůči euru ztratil 0,6 %) i maďarském forintu ( 1,0 %).  

Uplynulý týden byl z pohledu domácích ekonomických dat nabitý. Asi nejdůležitější byl vývoj spotřebitelských cen, které se v listopadu snížily o 0,2 % meziměsíčně, což poslalo meziroční dynamiku o desetinu níže na 0,6 %. V souladu s naším výhledem se vyvíjela struktura inflace kromě jádrové složky, která překvapila mírně směrem nahoru. Pohonné hmoty se snížily o 2,0 % meziměsíčně, ceny potravin o 0,3 % (po sezónním očištění -0,4 %) a regulované ceny o 0,1 %. Jádrové ceny, které nejlépe odráží poptávkové tlaky, rostly od konce loňského roku hlavně vlivem vyšších dovozních cen kvůli slabšímu kurzu koruny. Po dvou poklesech v řadě (září, říjen) jádrové ceny v listopadu překvapily nahoru, když vzrostly o 0,06 % (SA). Po vypršení vlivu slabší koruny skrze importní ceny je růst jádrových cen stále velmi slabý, což reflektuje slabé domácí poptávkové tlaky a slabé inflační tlaky z okolních zemí, ze kterých inflaci dovážíme. Meziročně jádrová inflace v listopadu stagnovala na úrovni 1,0 %.   

V pondělí byla zveřejněna průmyslová produkce, zahraniční obchod a míra nezaměstnanosti. Zahraniční obchod i průmyslová produkce potvrdily horší výkonnost, kterou v říjnu předpovídaly předstihové indikátory i nižší počet vyrobených aut v daném měsíci (-2,8 % m/m SWDA). Zahraniční obchod snížil svůj přebytek podle národní metodiky z nahoru revidovaných 19,5 mld. CZK na 10,2 mld. CZK a sezónně očištěný index průmyslové výroby meziměsíčně klesnul o 0,5 %. U obou indikátorů se však jedná o korekci velmi dobrých výsledků ze září. Příznivé tendence na trhu práce potvrzují data o nezaměstnanosti. Míra nezaměstnanosti v listopadu stagnovala, i když na ni působily negativní sezónní faktory. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti klesla o 0,1 pb na 7,36 %.

Příští týden se kromě zasedání centrální banky dočkáme cen v průmyslu za listopad a běžného účtu za říjen. Dle našeho odhadu by ceny v průmyslu měly spadnout o 0,5 % meziměsíčně, když hlavním viníkem budou samozřejmě ceny ropy (trh vidí snížení pouze ve výši 0,2 %). Pokud se náš odhad naplní, meziroční pokles cen v průmyslu by se prohloubil z   0,3 % na -1,6 %. V pondělí zveřejněný běžný účet platební bilance by měl ukázat na deficit ve výši 5,6 mld. CZK, po již zveřejněném horším zahraničním obchodě za říjen však hrozí zklamání. Hlavním viníkem deficitu by měla být opět bilance výnosů, u ostatních složek lze očekávat přebytek.  

Zasedání centrální banky, které proběhne již ve středu, by se mělo nést v holubičím tónu, když jsme v poslední době zaznamenali růst protiinflačních rizik. Listopadová inflace se nacházela 0,2 pb pod prognózou centrální banky. Propad cen ropy povede k dalšímu snižování cen pohonných hmot, což samozřejmě skrze primární i sekundární efekty potlačí inflaci směrem dolů (pohonné hmoty, dopravní náklady, produkty či jejich části, které jsou vyráběny z ropných produktů atd.). V současné době není inflace v ČR příliš vzdálená od deflace. Tento protiinflační šok povede k růstu deflační hrozby s tím, jak se inflace přiblíží k nule. Je ovšem otázka, zda je správné z pohledu centrální banky na tento druh šoku reagovat (daleko důležitější by pro centrální bankéře a jejich rozhodování měla být jádrová inflace). Navíc nižší inflace z titulu nákladového šoku je pozitivní zprávou pro domácnosti, jejichž reálné disponibilní příjmy se tím zvýší s pozitivním dopadem do reálné spotřeby. Těžit z nižších cen ropy budou i korporace, kterým nižší ceny ropy vylepší provozní marže skrze nižší náklady. Provozní ziskovost však již výrazně vylepšila slabší koruna. Myslíme si tak, že by centrální bankéři neměli kvůli tomuto nákladovému šoku měnit v budoucnu cílený minimální kurz pro kurz koruny vůči euru (tedy dále oslabit korunu).


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Út 17:30  Společnost UPS zveřejnila výsledky za 1. čtvrtletí roku 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688