Strava a naše zdraví: hubnutí a detoxikace, individuální stravování

Existuje mnoho stravovacích (výživových) systémů, ale neexistuje žádný univerzální systém stravování vhodný pro každého bez rozdílu. Hlavním důvodem je rozdílná genetická informace a rozdílný metabolismus. Každý z nás je jiný, od tvaru těla po barvu očí, od barvy kůže po strukturu vlasů, od rodinného původu až po to, jak snadno nebo obtížně hubne nebo přibírá.

To, co je zdravé pro jednoho, může druhému škodit. Tentýž druh potravy dělá někomu dobře, jinému špatně. I když se jedná například o jednu a tutéž potravinu. Máme různá fyzická omezení a zděděné sklony k určitým zdravotním problémům, které můžeme ještě posílit i nevhodnou stravou.

Máme různá povolání, různé životní styly, chutě a záliby. Na každého z nás jinak působí věk a fyzická aktivita. Významný vliv na metabolismus má i pohlaví. Muži hubnou rychleji než ženy, a to i když drží stejnou dietu a stejně intenzivně cvičí. Je to způsoben tím, že mají více svalů, a proto snadněji spalují tuky.

Stejně jako neexistuje univerzální stravovací systém vhodný pro každého, neexistuje ani žádná univerzální redukční dieta. Každému, kdo má problémy s nadváhou a kdo se mnohokrát pokoušel zhubnout se zdá nespravedlivé, že existují lidé, kteří jedí poměrně velké množství potravy jsou přesto štíhlí, zatímco někdo jiný "přibere i ze vzduchu".

A jak je možné, že neplatí základní pravidlo hubnutí, že pokud je energetický příjem potravy menší než energetický výdej, člověk hubne? Odpovědí je, že každý jsme jiný, i pokud jde o energetický výdej, proto srovnávat se s jinými je ztrátou času. Neustále zkoušení různých zaručených diet končí v horším případě narušeným metabolismem, v lepším případě pouze frustrací z nefungujících diet a ztrátou radosti z jídla, z jeho chutí, vůní, přípravy a konzumace v rodinném, nebo přátelském kruhu. Namísto radosti je stres z počítání kalorií a pocity viny při každém porušení diety. Navíc při delších hladovkách a přísných dietách tělo nemá dostatek potřebných bílkovin a dochází k odbourání vlastní svaloviny, která se při opakovaném přibývání na hmotnosti nahradí tukem a člověk v konečném důsledku vypadá ještě hůř.

Souhrn všech našich odlišností se nazývá biochemická individualita. To, čím se nelišíme, je touha po zdraví, duševní pohodě a ideální váze. A právě proto vznikl systém individuálního stravování. Ovšem i zde platí obecné zdravé stravovací návyky: například jíst v klidu a pomalu, hodně žvýkat, upřednostňovat čerstvé potraviny, omezovat cukry a nekvalitní tuky apod.

Individuální jídelníček na míru by měl vycházet z těchto základních poznatků:

• krevní skupina
• rodinný původ
• somatotyp
• metabolický typ
• vhodné doplňky výživy
• zdravotní omezení
• cíl, který chceme stravováním dosáhnout (navrácení nebo zlepšení zdraví, hubnutí, zvýšení energie, zvýšení svalové hmoty a pod.)
• charakter práce, pohybová aktivita a záliby (dostatečný pohyb má ve velké míře povzbuzující účinky na budování svalové hmoty, vyplavování hormonů a rozklad uloženého podkožního tuku)

Sestavit individuální jídelníček na míru podle výše uvedených faktorů je dost časově náročné, proto mnoho lidí hledá pomoc u výživových poradců. Jídelníček podle zásad individuálního stravování není něco neměnného, je nutné jej upravovat podle momentálních potřeb a podle toho, jak se mění životní styl, denní režim a pod.

Úloha detoxikace při hubnutí
Metabolické poškození, které si člověk vytvořil lety nevhodné životosprávy, se často nedají napravit za pár měsíců individuálního stravování, proto se v mnoha případech doporučuje i detoxikace hormonálního systému, mozku, jater a sleziny, protože tyto systémy a orgány nejvíce ovlivňují metabolismus a mají i největší podíl na schopnosti udržet si ideální váhu. Pokud je hormonální systém v pořádku, dokáže přirozeně reagovat na změny ve stravě, v tělesné námaze, v tělesné kondici a přizpůsobit metabolismus aktuální potřebě.

V posledních desetiletích však dramaticky roste počet lidí, kteří mají hormonální systém v nerovnováze, následkem čehož bývá narušen právě metabolismus. V potravě, ve vodě, ve vzduchu, v kosmetických přípravcích atd. přijímáme do těla mnoho chemikálií, které narušují hormonální systém. K tomu se často připojuje ještě stres, který snižuje činnost vylučovacích orgánů a dochází tak ke kumulaci toxinů v organismu.

Důležitým orgánem pro vylučování toxinů jsou játra. Pro nastartování správného spalování a zdravého metabolismu je proto důležitá i detoxikace jater. Pro správné fungování hormonálního systému je nutné mít v pořádku i slezinu a slinivku. Podle tradiční čínské medicíny právě slezina umožňuje získávat energii ze stravy. Její poškození se projevuje zvýšenou únavou a nedostatkem energie. Jinak řečeno, poškozená slezina poškozuje metabolismus. Slezina je mateřským orgánům všech hormonálních žláz, proto její stav úzce souvisí s tím, jak tyto žlázy fungují. Pro zdravý hormonální systém je proto často nutné detoxikovat i slezinu a slinivku. Při vážnějších zdravotních problémech se často detoxikují i jednotlivé hormonální žlázy a jejich řídící centra, jako jsou hypothalamus, štítná žláza, nadledvinky a pod.

Nadváha a zdraví
Nadváha a obezita jsou definovány jako onemocnění z nadměrného uložení tuku. Podíl tuku tvoří u žen přibližně 30 procent, u mužů 25 procent celkové váhy. Nadváha se dá měřit podle indexu tělesné hmotnosti - BMI (body mass index): hmotnost v kilogramech se dělí druhou mocninou výšky v metrech. Při normální hmotnosti se BMI nachází v rozpětí 18,5 až 25, při nadváze v rozpětí 25 až 30, nad 30 už jde o obezitu. Při vyšší nadváze nebo přímo obezitě, jde kromě estetického problému i o zdraví.

Lidé s tímto problémem se většinou dožívají kratšího věku a jejich život bývá často provázen různými zdravotními problémy jako hypertenze, ateroskleróza, kardiovaskulární choroby, bolesti kloubů, hormonální poruchy, neplodnost atd. Důležitá však je nejen hmotnost, ale i tvar těla a přirozený podíl zdravého tukové tkáně, který je přímým odrazem toho, jak dobře (nebo spíše špatně) pracuje náš metabolismus a hormonální systém. Velký podíl na nadváze má i nevyrovnaná psychika, když se přejídáním řeší různé životní problémy, stereotypní životní styl, neschopnost chránit si svůj osobní prostor atd.

Poznávání vlastního těla a jeho reakcí na jídlo je tou nejlepší cestou jak se stravovat zdravě. Ideální strava je individuální.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky