Strava a naše zdraví: zelený ječmen, chlorella, spirulina, zelená pšenice

Pojmem zelené potraviny dnes označujeme potraviny jako zelený ječmen, chlorella, spirulina, zelená pšenice, atd. Jsou hitem zdravé výživy moderní doby a trendům třetího tisíciletí, protože obsahují mnoho cenných minerálů, vitamínů, enzymů, posilují imunitní systém, chrání před mnoha civilizačními chorobami, podporují detoxikaci a regeneraci organismu apod.

V porovnání s minulostí se kromě kvality vzduchu a vody výrazně změnila i kvalita potravin, které nabízí trh a které jsou stále více chudší na živiny a někdy i se škodlivými účinky na zdraví. I proto dnes moderní věda usilovně hledá ideální potraviny a zdravé nutriční doplňky, které by chránily před nemocemi (osteoporóza, anémie a pod.) A pomohly by posílit imunitní systém, aby byl účinným štítem proti civilizačním chorobám. Těmito superpotravinami by prý měly být zelené potraviny chlorella, spirulina, mladý zelený ječmen a mladá zelená pšenice. Z hlediska výživy jsou tyto potraviny vlastně blízkými příbuznými zelené zeleniny, ale ve stejném množství obsahují mnohem více prospěšných látek a jsou tedy nutričně bohatší.

I mnoho odborníků v oblasti výživy začíná prosazovat tzv. trend green foods ("zelené potraviny"), jehož hlavní zásadou je, že lidská strava by měla obsahovat velký podíl rostlinné složky v syrovém stavu. Tito odborníci na výživu tvrdí, že zelené potraviny by měly být každodenní součástí jídelníčku.

Co jsou to vlastně zelené potraviny? Jde o minimálně upravované přírodní produkty zpracované výlučně šetrnými technologiemi, aby si v co největší míře zachovaly obsah výživných látek. Mají vysoký obsah všech důležitých nutričních látek jako jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, enzymy atd. Zároveň plní i detoxikační úlohu (pomáhají hlavně zprůchodnit střevní trakt a cévní systém) a podporují hojení zánětlivých procesů v těle. Kromě toho dodávají vitalitu a celkově posilují imunitní systém.

Mohou se konzumovat celoročně, a v některých případech je prý vhodné je kombinovat (například chlorellu s ječmenem), protože synergický efekt zvyšuje jejich účinnost.

Chlorella pyrenoidosa
Chlorella pyrenoidosa je jednobuněčná sladkovodní řasa, která má sytě smaragdově zelenou barvu a vysokou výživovou hodnotu. Obsahuje všech 8 aminokyselin nezbytných pro život, více než 20 vitamínů (i B12 - důležitý pro vegetariány), cenné minerály, zelené rostlinné barvivo chlorofyl (podpůrný prostředek při hojení ran), důležité mastné kyseliny, specifický chlorella růstový faktor (CGF), vlákninu atd. 50 - 60% chlorelly sušiny tvoří bílkovina. Významné jsou i detoxikační vlastnosti chlorelly, její schopnost neutralizovat nebo odbourat jedovaté látky z těla. Její vláknina zlepšuje trávení a podporuje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu, proto chlorella pomáhá i vyrovnávat pH těla.

Spirulina (Arthrospira platensis)
Spirulina je mikroskopická modrozelená sinice, jejíž název je odvozen ze spirálovitého charakteru vláken. Tuto sinice používali jako pokrm například v Mexiku. Doposud se stále konzumuje v některých zemích jako sušený chléb. Spirulina obsahuje v sušině 60 - 70% plnohodnotných bílkovin. Je významným přírodním zdrojem živin a vitamínů, hlavně vitamínu B12, provitaminu A (betakaroten) a vitamínu E. Obsahuje minerální látky, kyselinu gama-linolenovou (GLA), má vysoký obsah železa, celou škálu esenciálních aminokyselin a polynenasycených mastných kyselin v příznivém poměru, mnoho enzymů napomáhajících trávení, zelené rostlinné barvivo chlorofyl, modrý fytocyanín (velmi účinná fytochemikálie v boji proti rakovině) a obrovský obsah antioxidantů. Zvláště vhodná je pro diabetiky, pro lidi, kteří mají zažívací potíže, nadváhu, fyzicky těžce pracují a pro sportovce.

Zelený (mladý) ječmen
Zelený (mladý) ječmen je šťáva z lístků mladého ječmene v podobě prášku, která obsahuje chlorofyl a celé spektrum enzymů, vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a aminokyselin v přírodní formě. Pomáhá zpomalovat stárnutí buněk (kvůli obrovskému množství SOD - enzym superoxid dismutáza), dále pomáhá v boji s kožními chorobami a s chudokrevností, snižuje riziko vzniku srdečně-cévních chorob (pročišťuje cévy), podporuje trávicí a vylučovací ústrojí (zbavuje nadváhy, zácpy, průjmů, plynatosti, ...), preventivně působí při cukrovce a rakovině atd.

Zelená (mladá) pšenice
Podle legendy přinesla zelenou pšenici jako dar egyptská bohyně, proto byla zelená pšenice oceňovaným bohatstvím mocných egyptských faraonů. Zelená mladá pšenice je známá především pro své detoxikační a čistící vlastnosti. Obsahuje chlorofyl, nespočet bioaktivních enzymů, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a důležité minerály. Je to naturální alkalizátor a komplexní zdroj enzymů, proto se využívá hlavně při alkalizaci, detoxifikaci, omlazení organismu, k podpoře imunitního systému, ke zvýšení kvality pokožky, odbourávání tuků apod.

Pozitivní účinky zelených potravin:
• sytí a čistí organismus zároveň
• jsou komplexní a přirozené
• podporují imunitu
• upravují trávení a vylučování
• jsou zásadotvorné
• mají antioxidační a protizánětlivé účinky
• pomáhají při léčbě kožních problémů, onemocnění srdce a cév, ...

Kontraindikace zelených potravin:
Neexistují studie o bezpečnosti dlouhodobého užívání zelených potravin, u onkologických pacientů se   nedoporučují kvůli tomu, že podporují růst a dělení buněk.

Zelené potraviny nejsou lékem, ale potravinovými doplňky zdravé výživy. Svým působením na organismus mohou pomoci odstranit některé příčiny chorob a tím přispět k uzdravení. Mnohým lidem pomohli zelené potraviny zvýšit vitalitu, zlepšit imunitu a zbavit se nepříjemných zdravotních potíží. Jejich účinnost by se však neměla přeceňovat, protože nikdy nenahradí pestrou a vyváženou stravu, hlavně každodenní konzumaci ekologicky vypěstovaného ovoce a zeleniny, vhodný pitný režim a zdravý životní styl.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví:

Strava a naše zdraví: ajurvéda nedoporučuje některé kombinace potravin 

Strava a naše zdraví: ajurvéda - stravování podle ročních období a typů 

Strava a naše zdraví: ajurvéda a základní zásady stravování? 

Strava a naše zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace? 

Strava a naše zdraví: prospívá našemu zdraví mléko a mléčné výrobky? 

Strava a naše zdraví: jíst BIO potraviny, nebo neBIO potraviny? 

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, informace o dělení potravin

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, základní dělení potravin

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky