Staré retro spotřebiče: i když je starý přístroj funkční, vyjde vás pěkně draho!

TNBiz, 8.12.2014

Když cenu elektřiny porovnáme s jinými platbami spojenými s vedením domácnosti, zjistíme, že daleko více vzrostla cena třeba u plynu. Ten dnes vyjde v poměru k tehdejším a současným průměrným platům zhruba na dvojnásobek. Zdaleka nejvíc ale stouply naše výdaje na vodné a stočné – v poměru k našim mzdám víc jak na desetinásobek!

Elektřina oproti tomu v posledních dvou letech poměrně dost zlevnila. Například největší dodavatel ČEZ za poslední dva roky snížil svým zákazníkům cenu elektřiny v průměru o 20 procent. Výhodou elektřiny navíc je, že dnešní moderní spotřebiče jí spotřebují mnohem méně než tehdy.

Neplaťte víc, než musíte

Stará, ale dobrá, řeknete si možná o své televizi nebo pračce. A asi budete mít pravdu, ty starší věci totiž tak nějak víc vydrží. Jenže, už jste si spočítali, kolik takový retro spotřebič spotřebuje elektřiny?

 I tak je na místě zamyslet se nad tím, jak srazit účty za elektřinu co nejníž. Stačí, když efektivně snížíte spotřebu elektřiny v domácnosti.

První úsporný krok za nás dokonce vyřešil někdo jiný. To když Evropská unie zakázala prodej klasických žárovek. Používáním úsporných žárovek sice ušetříte, ale nezbohatnete. V domácnosti totiž máme daleko větší žrouty elektřiny, než jsou světla.

Do šrotu s nimi

Tak třeba lednička se na spotřebě elektřiny v běžné domácnosti podílí zhruba jednou pětinou. Pokud máte starý typ ještě z devadesátých let, tak vězte, že spotřeba elektřiny takové lednice je třikrát větší než nové lednice s energetickou třídou A+, což už je dnes naprostý standard. „Koupě nového spotřebiče se dnes vrátí velmi rychle, protože například roční provoz staré lednice může znamenat tři až pět tisíc korun ročně, které utratíte zcela zbytečně.

Jestli si ale nejste jistí, jakou spotřebu má Váš milovaný domácí spotřebič, požádejte svého dodavatele o zapůjčení měřiče. Tím rychle odhalíte nejsilnějšího kandidáta na výměnu. Kvalitní dodavatele energie na svých pobočkách disponuji nejenom měřiči, ale přes své odborníky dokážou kromě výběru správného tarifů poradit i v individuálních požadavcích, které jsou s dodávkou energii spojené,“ doplňuje Vladimíra Rosendorfová, energetický poradce Skupiny ČEZ.

Pračka se na spotřebě běžné domácnosti podílí zhruba z 5 procent. Až polovinu této energie lze ušetřit praním na 40 °C namísto 60 °C. Většina nových praček má také úsporné programy, praní s nimi sice trvá o něco déle, ale vyplatí se.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky