Jídlo ovlivňuje zdraví: ajurvéda a její základní zásady stravování

Základní zásady stravování podle ajurvédy

 

 

Ajurvédská výživa se drží starého známého principu:"Jaké je jídlo, taková je mysl a jaká je mysl, takový je život ..." Poukazuje však i na to, že není důležité pouze co jíme, ale také jak jíme, jak kombinujeme jednotlivé potraviny a jaké máme trávení (trávicí oheň agni). Dobré trávení znamená nemít po jídle pocit těžkosti, plynatost, pálení žáhy, naopak mít pravidelnou stolici a zdravý pocit hladu. Vzhledem k tomu, že ajurvéda přistupuje ke každému člověku indivuduálne, umí doporučit i stravu na míru. Individualitu rozlišuje podle tří základních životních energií (DOS) a jejich kombinací. Každý člověk má v sobě tyto 3 dóši v různém poměru, proto máme různé vlastnosti i potřeby. I proto obecné doporučení o zdravé výživě a pitném režimu nemusí být vhodné pro každého.

Jídelníček se v ajurvédě volí tak, aby vyhovoval základním zásadám ajurvédského stravování, mezi které patří v první řadě výběr stravy podle ročních období a podle převládající individuální konstituce. Pokud porozumíte své konstituci, můžete vhodnou stravou, detoxikací, denním režimem či bylinnou léčbou obnovit narušenou či ztracenou rovnováhu (zdraví).

Naše tělo sice ví, co potřebuje k udržení rovnováhy, ale i my musíme být schopni rozumět našemu tělu. Porozumění konstituce a úprava stravování často pomáhá lidem i při rozpoznávání zdravých a nezdravých "choutek" a při hubnutí.

Základní zásady stravování podle ajurvédy:

• vybírat si jídlo podle ročních období a podle své konstituce

• nejíst krátkou dobu po předchozím jídle

• hlavním jídlem by měl být oběd, protože tehdy je nejsilnější agni (trávicí oheň)

• nenutit se do jídla, pokud není pocit hladu (to se týká i dětí)

• nepřejídat se

• jíst v klidu, pomalu a hodně žvýkat

• nejíst při emocionálním rozrušení

• nepít před jídlem a po jídle, během jídla vypít max. 2dl tekutin (větší množství tekutin ředí trávicí enzymy, což zhoršuje proces trávení)

• nejíst před 7 hodinou ranní a po 7 hodině večerní

• jíst přibližně stejné porce každý den, aby bylo tělo připraveno potravu dobře strávit

• studené a ledové nápoje škodí, ochlazují agni a zpomalují metabolismus

• některé kombinace jídel jsou nevhodné a mohou přispívat ke špatnému trávení a k tvorbě tzv. Amy (toxinů) - například ovoce se nekombinuje s jiným jídlem, nekombinuje se příliš mnoho potravin, nekombinuje se čerstvá a vařená zelenina ...

• jíst čerstvé potraviny, vyhýbat se polotovarům, smaženým jídlům, konzervovaným potravinám, rafinovanému cukru a častému ohřívání jídel

Dělení jídel a chutí podle ajurvédy

Ajurvéda rozeznává jídla sátvická, rádžasická a támasická. Sátvická jídla očišťují tělo a zklidňují mysl. Do této skupiny jídel patří čerstvá strava, hlavně ovoce a zelenina, obiloviny, nepasterizované mléko a ghí (máslo, které se praží a odpařuje).

Rádžasická jídla stimulují tělo a mysl k akci. Bílkoviny, bílé maso, káva a pálivé koření jsou z této kategorie.

Támasická jídla otupují mysl a způsobují únavu. Příkladem jsou smažená nebo konzervovaná jídla, tvrdé sýry, červené maso, příliš mnoho cibule a česneku. Ajurvédu nezajímají vitamíny, minerály a jiné prvky obsažené ve stravě.

Ajurvédu zajímají chutě. Zná konkrétně 6 chutí, které by měly být obsaženy v každém jídle. Jsou to sladká, slaná, kyselá, hořká, pálivá a trpká (svíravá) chuť.

K podnícení tvorby agni (trávicího ohně), k pročištění těla a také k obohacení chuti pomáhá v ajurvédě správně vybrané koření (hlavně kurkuma, římský kmín, koriandr, kardamon, zázvor, směs koření garam masala, ...).

V zítřejším článku se dozvíte, jak se podle ajurvédy stravovat v různá roční období a jaká je doporučená pro jednotlivé konstituce a typy lidí.


Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky