BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.12.2014 13:57:14

Co čekat od zasedání ECB? CAD podpořen centrální bankou; analýza GBP/USD, AUD/CAD, USD/CHF

EUR/USD se dnes ráno podívalo pod hodnotu 1,2300 prvně za dva roky před odpoledním zasedáním Evropské centrální banky (ECB). Sázky na další uvolňování monetární politiky od včerejška rostou vzhledem k finálním hodnotám obou indexů (výroba, služby) nákupních manažerů (PMI) za měsíc listopad a nízké hodnotě inflace. Index PMI ze sektoru výroby dosáhl v listopadovém konečném měření 50,1 bodu, což je výsledek na hranici 50 bodů, která odděluje expanzi od recese. Navíc cena ropy stále nezastavila svůj pokles, což je silným deflačním impulzem. Mario Draghi rovněž několikrát upozornil na pokles 5letých inflačních očekávání.

Trhy potřebují od prezidenta ECB dnes na konferenci v 14:30 slyšet jasnou indikaci, že centrální banka směřuje svoji aktivity k nákupu státních dluhopisů, a tedy spuštění plnohodnotného programu kvantitativního uvolňování (QE). Ačkoliv ECB již nyní nakupuje krytá aktiva, tento trh je příliš malý na to, aby jeho prostřednictvím navýšila svoji bilanci o požadovanou výši 1 bilion eur. Tržní konsenzus počítal s tím, že ECB oznámí svůj záměr nakupovat státní dluhopisy již na tomto zasedání, nicméně náměstek prezidenta Vitor Constancio uvedl, že banka bude schopna o tomto opatření rozhodnout až v prvním kvartálu příštího rokuECB pravděpodobně také vyčkává na výsledky druhého kola TLTRO, jež má být zahájeno 11. prosince, aby věděla, kolik peněz se přes tento kanál uvolní do ekonomiky, a tedy spočítat, kolik eur bude muset ještě do hospodářství napumpovat jinými kanály.

Mario Draghi dnes podle všeho nezmění svoji „holubičí rétoriku“. Klíčové je, zdali investorům poskytne dostatek indikací, kromě špatných makroekonomických dat a nízké inflace, která by je přesvědčila, že ECB skutečně směřuje své kroky k zahájení nákupu státních dluhopisů. V případě, že tyto zprávy investorům neposkytne a bude mluvit jenom o nákupu krytých aktiv případně programu TLTRO, pak lze očekávat zklamání, a tedy posílení EUR/USD zpátky k 1,2500.

Měnový pár USD/JPY v noci atakoval klíčovou hodnotu 120,00. Od překonání tohoto čísla ho dělilo jenom 0,02 bodu. Důvodem byly výsledky předvolebního průzkumu, které ukázaly, že Abeho strana by mohla opět získat 2/3 křesel v dolní komoře parlamentu ve volbách, jež se budou konat 14. prosince. Abeho vítězství indikuje další uvolňování monetární politiky, což je pro jen negativní.

Kanadský dolar (CAD) včera po slovech tamní centrální banky posílil. Podle jejích slov se domácí ekonomika zlepšuje, avšak tato očekávání jsou zatím opatrná kvůli klesající ceně ropy. Kanadská centrální banka (BoC) ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 1 procenta a dodala, že posilující export se projeví ve vyšších investicích a tvorbě nových pracovních míst. Celkově byl projev guvernéra Poloze méně holubičí, než byla očekávání trhu. Kanadský dolar je momentálně jediná komoditní měna, která dokáže odolávat posilujícímu dolaru, a to i díky zlepšujícím se domácím makroekonomickým výsledkům. Kanada je silně ekonomicky propojena se Spojenými státy, jejichž ekonomické oživení zaručeně posílí i severního souseda.

Britský ministr financí George Osborne včera v parlamentu uvedl, že ostrovní ekonomika letos vzroste o 3 procenta, tedy rychleji než bylo očekáváno (2,7 procenta), avšak rozpočtový deficit bude klesat pomaleji. V příštím roce počítá s 2,4 procentním růstem HDP ve srovnání s březnovou prognózou 2,3 procenta. Rozpočtový deficit ve fiskálním roce do března 2015 klesne na 5 procent HDP z úrovně 5,6 procenta HDP v předešlém roce. Pomalejší pokles schodku je důsledkem slabší tvorby nových pracovních míst s vysokými mzdami a propadu cen ropy, kde klesají příjmy státu z těžby. Příští rok by měl schodek klesnout na 4 procenta HDP, pak na 2,1 procenta, 0,7 procenta a v dalších dvou letech by se mělo hospodaření vlády překlopit do přebytků.
Veřejný dluh by měl dosáhnout svého maxima v příštím roce, a to na úrovni 81,1 procenta HDP. Vláda jej chce pak v následujících letech postupně snižovat na 78,8 procenta a do roku 2019/20 by měl dluh klesnout na 72,8 procenta výkonu ekonomiky.

AUD/CAD překonal předchozí minima a Fibonacciho hodnotu 61,80, což mu otevírá cestu na jih k Fibonacciho úrovni 88,60 a postupně až k předchozím minimům 0,9150. Z fundamentálního hlediska je kanadská ekonomika na tom mnohem lépe než Austrálie, proto očekáváme dlouhodobější klesající trend.

USD/CHF překonal předchozí maxima, což mu otevírá cestu ne sever. Ideálně je vstupovat do nákupní pozice při návratu (opětovném otestování) hladiny rezistence.

GBP/USD po silném prodejním trendu konsoliduje v obdélníku. Směr jeho prorazení bude klíčový pro další vývoj libry.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688