BHS (BH Securities a.s.)
Makroekonomika  |  04.12.2014 08:25:07

ECB - co „dá světu“ letošní poslední měnové zasedání centrální banky?

Čtvrtek bude patřit šéfovi evropské centrální banky. Mario Draghi totiž představí závěr letos posledního jednání ECB o měnové politice. Názory na množství novinek, které jednání přinese se různí. Někdo očekává, že Draghi musí být maximálně konkrétní a přinést další argumenty ve prospěch kroků centrální banky zvláště, když je ECB tlačena poklesem cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen. Jiní zůstávají opatrnější.

    

Asi méně než více

Podle našeho názoru opravdu asi nelze ani toto poslední zasedání přeceňovat. A to z několika příčin, jejichž společným jmenovatelem může být fakt, že ECB chybí informace a zpětná vazba o tom, jak její nástroje mohou v ekonomice eurozóny působit a jaké bude ekonomické prostředí v příštím roce, protože:

- zkušenosti z dosavadní podpory (nákupů) jsou zatím krátké a nepřesvědčivé, když objemy podpory byly zatím nízké,

- další kolo TLTRO, které by mělo odrážet situaci v komerčních bankách, je naplánováno až po měnovém jednání (tj. s odstupem asi dvou týdnů),

- otazník se vznáší nad ekonomickou výkonností eurozóny ve čtvrtém kvartále, což ovlivňuje i předpovědi na rok příští.

Proto by se dal zásadnější názor a razantnější kroky ECB očekávat v reálu asi až v lednu, či spíše únoru. Nic to ale nezmění na stále odhodlanějším tónu ve vystoupeních Maria Draghiho, který jistě uslyšíme i nyní.

Co by naopak bylo velkým překvapením?

Případné pokusy o rozšíření nákupů ECB i na státní dluhopisy do překvapení patrně nepočítejme. Jednak se o tom v posledních dnech více a více mluví a trhy s tím mohou již určitou měrou kalkulovat, jednak nelze s jistotou říci, jak takový pokus dopadne vzhledem k odporu Německa.

To spíše výroky typu „budeme nakupovat zlato“, nebo „budeme nakupovat všechno“ (míněno s nadsázkou) by byly asi takovým překvapením.

Jaká může být potom reakce trhu?

Tentokrát asi spíše rozpačitá, než jednostranně pozitivní. Ze strany ECB jde totiž zatím v mnohém jen o plány, když uskutečněné měnové operace na trhu se omezily zatím jen na drobné. Kombinace nových programů TLTRO, nákupů zajištěných dluhopisů a ABS vypustila do finančního prostoru za poslední dva měsíce jen cca 210 mld euro, což je zatím málo v porovnání s uvažovanými více jak 1000 miliardami.

I proto by dotazy na tiskové konferenci neměly možná mířit jen k očekávaným „intervenčním“ nástrojům ECB a finančním objemům v budoucnu nakoupených aktiv. Spíše by stálo za to zjistit, jak v posledním týdnech vychází ECB s německou centrální bankou a německým ministerstvem financí, kteréžto instituce kvantitativní uvolňování kritizují. Nejde jen o kompetenční spory, ale i o to, zda může být postup evropských institucí a vlád v budoucnu jednotný, což ovlivní skutečný dopad všech opatření ECB do evropské ekonomiky. Samotná ECB na to stačit nemusí.

 

Text a další komentáře k trhu lze nalézt taktéž na stránkách BH Securities www.bhs.cz 

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688