BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  03.12.2014 19:48:39

Listopad na trzích - vítězem Čína!

Listopadový optimismus na trzích se nejvíce odrazil na čínských akciích. Svou letošní výkonností se tak přiblížily letos dominantním indickým akciím, které již zhodnotily o 35 %.

  • Při pohledu na pravidelně sledované akciové trhy lze díky vývoji listopad označit za nejoptimističtější měsíc v tomto roce.
  • US trhy dále navýšily svá historická maxima - nejprestižnější index DJIA tak do konce listopadu letos učinil již 31krát.
  • Ceny ropy pod tlakem rozhodnutí kartelu OPEC nesnížit těžbu zaznamenaly ztráty pátý měsíc v řadě (nejdelší pokles od 2008).
  • Pražská burza, měřeno indexem PX, zakončila listopad na 5měsíčních maximech zpět nad hladinou 1 tis. bodů.

Kurýr BHS (měsíční přehled) včetně statistických dat k dispozici zde.

Zahraniční trhy

Z pravidelně sledovaných trhů se v listopadu nejvýrazněji dařilo akciím v Číně. Zisk indexu Shanghai Composite +10,85 % byl letos navíc vůbec nejvýraznějším měsíčním pozitivním posunem na trzích (dosud prim držely akcie v Maďarsku s květnovým ziskem +10,5 %). Stalo se tak ve světle očekávaného propojení burzy v Šanghaji s hongkongskou burzou, které se stalo v listopadu nakonec realitou. Umožnilo mnohem širší přístup zahraničních investorů k čínským akciím. V kontextu obav ze zpomalování růstu čínské ekonomiky byla navíc pro trhy podporou také přijatá další prorůstová opatření tamní garnitury, když mj. po více než 2letech došlo ke snížení úrokových sazeb.

Rovněž v kontextu vládních opatření se na nová 7letá maxima posouvaly akcie v Japonsku, které podpořilo další oslabování tamní měny (JPY).

Prim však jinak hrály především akcie v Evropě, rovněž však podpořeny z vnějšku, resp. především dále se uvolňující měnovou politikou ECB. Nejvíce z vývoje těžily akcie v Německu, které se měřeno indexem DAX nadohled přiblížily hranici 10 tis. bodů, resp. dosavadním historickým maximům z letošního července.

Po říjnovém výrazném zakolísání se již bez sebevětší korekce dále na sever pohybovaly akcie na Wall Street. Širší index S&P 500 se dokonce až do předposlední listopadové seance nevídaným způsobem technicky držel nad svým 5denním cenovým průměrem (celých 29 seancí v řadě). Pokračovala tak pozitivní reakce na nadprůměrnou výsledkovou sezónu za 3Q (oproti očekáváním), či růstová makrodata potvrzující od 2Q přetrvávání výrazného ekonomického růstu v USA. Jak už jsme naznačovali v minulé měsíční zprávě, strach z očekávaného zahájení zvyšování úrokových sazeb se dostal dále do pozadí, když pro trhy se stává důležitějším především samotný ekonomický vývoj.

Prosinec se na Wall Street statisticky řadí k nejpozitivnějším měsícům roku. Index DJIA již od roku 2009 každoročně zaznamenává kladnou výkonnost, resp. předvádí tzv. Santa Claus rally. Zopakovat by ji mohl i letos. Nicméně akcie na Wall Street by si nejprve zasloužily po předchozím 6týdenním růstu oddechnout.

Pražská burza

Měřeno indexem PX byl listopad vůbec nejpozitivnějším měsícem na domácím trhu od loňského srpna. Postarala se o to většina emisí, když níže zakončil jen UNIPETROL a především STOCK. Akcie likérky jako jediné vlastně negativně ovlivnila výsledková sezóna, resp. vydaný profit warning (více zde). V domovském Londýně se v reakci akcie STOCK dostaly až na ceny při loňském říjnovém vstupu na trh. V Praze vlivem v mezičase slabší koruny k libře klesly úměrně méně.

Vítězem měsíce se staly akcie CETV, když firma za pomoci svého hlavního vlastníka Time Warner (TWX) oznámila restrukturalizaci dluhů. Zpráva přispěla i k částečnému zavírání krátkých pozic, což dále podpořilo kurz (podrobnosti zde).

Svou vahou však index podpořily především hlavní tituly, nejvýrazněji akcie ERSTE. Ty kromě optimismu v sektoru nasměrovala především zpráva z Maďarska. Banky nebudou muset v případě zájmu klientů měnit jejich úvěry v cizích měnách za „umělý“ pro banky nevýhodný kurz. V reakci na výrazný nárůst zisku (více zde ) se dařilo i druhému rakouskému titulu pojišťovně VIG - pokoušel se vyrovnávat svá letní, resp. 5letá maxima.

Výsledky ČEZ za 3Q přinesly mj. další odpisy. Opatrnost ČEZ okolo příp. koupě podílu ve společnosti Slovenské elektrárne od Enel, společně i s růstem cen elektřiny v Německu nejvýše od ledna, nakonec přineslo titulu v listopadu zisky.

Nejživěji však bylo na akciích O2 C.R., které se obchodovaly až těsně u hranice 200 , resp. na 12letých minimech. Na titul dále negativně působila avizovaná půjčka 24,8 mld. pro PPF a v té souvislosti i obavy o výplatu dividend (možný scénář zde). K obratu a nakonec ziskům napomohl mj. vyhlášený omezený odkup pro minoritní akcionáře.

Kurýr BHS (měsíční přehled) včetně statistických dat k dispozici zde.


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688