BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.12.2014 12:12:14

HDP Austrálie zklamalo, Britské služby posílily, USD překonal zónu rezistence; analýza ROPY, USD/JPY, BOSSA USD

Australský dolar (AUD) se v noci propadnul vůči americkému dolaru USD na 4letá minima (0,8392) poté, co data HDP za třetí čtvrtletí nenaplnila očekávání, čímž vzrostly šance na snížení úrokové sazby, což je stejně jako nízké HDP negativní pro AUD. Ještě včera trh přes ceny aktiv kalkuloval jenom s 3 procentní šancí snížení úrokové sazby na nejbližším zasedání australské centrální banky.  Avšak po nočních datech HDP se pravděpodobnost takovéto akce centrální banky zvýšila na 21 procent. Navíc pravděpodobnost snížení úrokové sazby do poloviny roku 2015 posílila až na 72 procent. HDP ve třetím čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,3 procenta, přičemž tržní konsenzus počítal až s 0,7 procentním posílením. Australská ekonomika trpí hlavně kvůli nižší poptávce po komoditách ze strany Číny, jejichž cena následně klesá. Oslabují tak příjmy firem, následně investice, mzdy a domácí spotřeba.

Novozélandský dolar (NZD) včera rovněž oslabil poté, co se opět propadly ceny mléka o 1,1 procenta. Příští týden společnost Fonterra ohlásí, zdali sníží platby farmářům za mléko vzhledem k poklesu jeho tržní ceny. Nyní Fonterra vyplácí 5,30 NZD za kilogram mléka. Pokles pod 5 NZD se negativně projeví na hospodářství země.

Euro se den před zasedáním Evropské centrální banky (ECB) obchoduje na 2letých minimech vůči americkému dolaru. Prorazilo předchozí minima na úrovni 1,2350 a směřuje dále na jih. Na druhé straně americký dolar posiluje na 5 a půl letá maxima. Měnový index amerického dolaru překonal zónu rezistence, čímž si otevřel cestu na sever (viz. graf). Rovněž vůči japonskému jenu překonal hladinu odporu na úrovni 119,00 a míří dále nahoru. Americký dolar je tento týden podpořen hlavně slovy členů americké bankovní rady (FOMC) Dudleyho a Fishera, kteří uvedli, že pokles ceny ropy nesnižuje šanci na zvýšení úrokové sazby v polovině příštího roku

Britská libra (GBP) se vůči americkému dolaru obchoduje na 15měsíčních minimech před půlletým zveřejněním aktualizace státního rozpočtu Georgem Osbornem, jenž se bude snažit přesvědčit investory o tom, že jeho plán škrtů státních výdajů je smysluplnějším než postoj Labouristické strany, která preferuje větší státní výdaje. Ačkoliv se hospodářství Velké Británie vedlo poměrně dobře, veřejné finance se nezlepšují, protože stát nesnižuje své zadlužení. Potěšující zprávou dnes byla informace, že britský index nákupních manažerů ze sektoru služeb dosáhl v listopadu 58,6 bodu místo očekávaných 56,6 bodu. Sektor služeb tvoří 80 procent HDP. Očekávání ohledně zvýšení úrokové sazby se postupně posouvají v čase, přičemž někteří předpokládají, že k tomuto kroku dojde až v roce 2016., což je negativní pro GBP.

Makrokalendář pro dnešní den:

Měnový index amerického dolaru BOSSA USD, jenž vyjadřuje sílu USD vůči koši měn, prorazil trojúhelníkovou konsolidující formaci, čímž si  otevřel cestu na sever. Ideálně, když budete tento pohyb potvrzen kladnými pátečními daty z trhu práce.

USD/JPY prorazil zónu rezistence 119,00 a postupně míří výše. Předchozí maxima překonal i USD/CHF, naopak USD/CAD předchozí vrchol nezdolal, a to i navzdory poklesu ceny ropa, která je negativní pro CAD. Dnes zasedá kanadská centrální banka a mluví i její šéf Poloz.

USD/CAD

Ropa se pohybuje v klesajícím trendovém kanálu, jenž by ji mohl postupně dovést k předchozím minimům na úrovni 64 USD za barel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688