Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  03.12.2014 11:48:01

Goldman Sachs na rok 2015: 10 nápadů na investice

Goldman Sachs Group Inc. (GS) je jednou z nejsledovanějších investičních společností na Wall Street. Každým rokem nabízí společnost seznam 10 nejdůležitějších tržních trendů pro příští rok. A to je něco, o čem by měli investoři vědět.

 
Protože i ostatní investiční banky chtějí k tématu něco dodat, tak probíhají závody o to, kdo dřív publikuje své investiční odhady na příští rok. V průběhu let jsme byli svědky, jak se datum publikace těchto výhledů posunuje. Nejdříve to byly vánoce, poté se datum začalo posouvat směrem k listopadu, k černému pátku a pak až ke dni Díkůvzdání.

 
Nicméně všechno zlé je pro něco dobré, takže tato netrpělivost ve snaze o to být první s publikováním investičních trendů v roce 2015 poskytuje investorům dostatek času k rozhodnutí, zda zařadí 10 nejdůležitějších investičních trendů společnosti Goldman Sachs do svých portfolií.

 
1. Naděje na globální oživení: Goldman předpokládá v roce 2015 nadprůměrný ekonomický růst s dodatkem, že USA budou „nejsilnější opora globálního oživení“. Společnost předpokládá oživení i na silných trzích v Japonsku a Evropě. Také rozvíjející se trhy, jako Čína vypadají silně. Nicméně největší příležitosti číhají ve zbytku světa, alespoň podle předpokladů Goldman Sachs. Pokud se investor poohlíží pro investici do mezinárodní ekonomiky, může investovat do fondu Vanguard Total International Stock ETF (VXUS), který se zaměřuje na investice mimo USA, nicméně podstatnou část portfolia zaměřuje na vyspělé trhy. Pokud jste v posledních letech opustili investice do světových akcií, nabízí se tím jedna z možností jak se k tomu vrátit.

 
2. Vyspělé ekonomiky porostou různě rychle: Goldman předpokládá, že se budou rozevírat nůžky v rychlosti růstu ekonomik mezi USA a jeho zámořskými sousedy. Je to způsobeno částečně politikou centrálních bank, protože v USA se již očekává zvyšování úrokové míry, oproti tomu ECB a Bank of Japan „budou pokračovat v nastoupené cestě k uvolňování měnové politiky a zvyšování účetní rozvahy“. U zahraničních trhů je tedy vhodná diverzifikace a v případě investic v USA je vhodné držet krok. Je třeba být ve střehu, pokud v nějaké konkrétní oblasti světa nastane náhlý růst. Aktivní investoři mohou zvážit ETF individuálních států, například iShares MSCI Japan ETF (EWJ) je jednou z možností, pokud chcete individuální zaměření místo sázky na celkový globální růst v některém z širších ETF jako například VXUS.

 
3. Rozvíjející se trhy se zlepší: V roce 2014 byly rozvíjející se trhy postiženy, protože kvantitativní uvolňování, zpomalení v Evropě a snížení spotřebitelské poptávky odsálo z globální ekonomiky spoustu peněz. Nicméně podle Goldman bude následující rok mnohem lepší a od nového rou můžeme sázet na rozvíjející se trhy, zvláště na Indii, Thajsko a Chile. Investoři by mohli zvážit investice do ETF jednotlivých států, jako například Powershares India Portfolio ETF (PIN), nebo iShares MSCI Thailand ETF (THD).

 
4. S Čínou je to stále nahnuté: Pokud chcete investovat do globální ekonomiky, měli byste se však stále vyhýbat Číně, tvrdí Goldman Sachs. Bankovní analýza předpokládá ekonomický růst ve výši 6 až 7 procent. To je vzhledem k USA a Evropě stále ohromující číslo, nicméně je to mnohem méně, než na co byli investoři zvyklí v minulosti. Musíme mít na paměti, že velikost urbanizace Číny a přechod k spotřebitelsky orientované ekonomice vyžaduje, aby čínský růst ekonomiky byl ve výši nejméně 7,2 procent ročně. Menší růst nevytvoří dostatek pracovních příležitostí pro nové pracovníky. To nevypadá dobře, takže pro rok 2015 Goldman doporučuje vyhnout se investicím do Číny.

 
5. Ropa bude klesat — zase: Zde je to zcela jasné. Podle Golman Sachs „investiční expanze v posledních letech v ropném průmyslu a v kapacitě těžby povede k poklesu cen o 5 až 15 procent napříč celým ropným segmentem“. Takže pokud vlastníte akcie vedoucích firem jako například Exxon Mobil Corporation (XOM), můžete očekávat pokračující bolest z poklesu ceny.


Čtěte dále:
Rok 2015 a akcie, které poutají pozornost již teď
6. Dolar vládne — zase: Goldman tvrdí, že americký dolar bude dominovat v důsledku „několikaleté fáze zotavení ekonomiky USA“. Tento vývoj tedy přirozeně bude srážet ceny komodit, jako je ropa, nebo zlato. Vidíte, jak je to všechno provázáno? Nicméně sílící dolar může nabídnout zisk na měnovém trhu. Investoři mohou například investovat do fondu sledujícímu dolar, PowerShares DB US Dollar Index Bullish (UUP) a těžit z jeho posilování.
 

Další doporučení naleznete ZDE

 | sledujte nás přes Facebook |


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688