Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  03.12.2014 09:22:38

Po bouřlivém listopadu si komodity dávají pauzu na oddych

Ceny ropy se propadly na nové pětileté minimum. Průmyslové kovy zažily prudký pokles v důsledku slabých dat z čínské a evropské ekonomikyVýsledky týdenního sčítání ropných plošin v USA by mohly naznačit pokles v ropné produkci.

Ceny komodit klesly na pětileté minimum. Producenti většiny surovin tak během uplynulého měsíce neměli žádný velký důvod k radosti (obzvlášť v posledním týdnu). Nejvýznamnější událostí bylo zrychlené tempo výprodejů v energetickém sektoru v reakci na zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), které proběhlo minulý týden.

Neochota kartelu omezit svou ropnou produkci (čímž dal kartel jasně najevo, že na trhu bojuje o udržení svého podílu proti ostatním producentům, kteří stojí mimo organizaci OPEC) byla pro trh poslední kapkou a vedla k tomu, že se ceny ropy propadly na nové pětileté minimum. Měsíční propad takovýchto rozměrů zažila severmořská ropa Brent zatím pouze čtyřikrát od roku 1988.

Průmyslové kovy byly v pořadí druhým sektorem, kterému se nejméně dařilo. Prudký pokles u energetického sektoru a data z průmyslového sektoru v Číně a Evropě, která byla slabší, než se původně očekávalo, zahnaly měď do defenzívy. Páteční prolomení hranice klíčové podpory vedlo k tomu, že se cena mědi propadla na nejnižší hladinu za poslední čtyři roky. Cena se stabilizovala až s poklesem dolaru. To, že došlo k prolomení této hranice však znamená, že než se znovu podaří najít novou hladinu podpory, roste riziko dalších ztrát.

hn1

Vzácné kovy mají konečně za sebou švýcarské referendum o zlatě. Jasné Ne, které v referendu zaznělo, vyvolalo zpočátku výprodeje, což vedlo k tomu, že cena stříbra klesla na pětileté minimum. Prodávající však byli nuceni pokrývat své krátké pozice vzhledem k tomu, že slabší dolar a známky rostoucí poptávky po fyzickém zlatě ze strany Asie vedly u obou kovů k výraznému vytlačení investorů spekulujících na pokles (short squeeze).

To pocítilo opět zejména stříbro, kde nízká likvidita způsobila, že pondělní cenové rozmezí tohoto kovu bylo více než 13 %. Je možné, že vzácné kovy budou mít potíže i nadále, jelikož se pozornost trhu znovu obrací k rozdílným přístupům americké centrální banky Fed a ostatních centrálních bank a rovněž k pokračujícímu tlaku na inflaci, který je způsoben nízkými cenami komodit.

Je tu prosinec a s ním i zvyšující se pravděpodobnost, že nižší likvidita na trhu povede k větší volatilitě. Investoři stále více volí defenzívní styl obchodování, kdy se snaží chránit své zisky a kdy jsou v porovnání s jinými obdobími v roce méně ochotni snášet ztráty.

Výrazné oživení u zlata a stříbra, ke kterému došlo v pondělí, tento postoj dobře ilustruje. Je možné, že komodity, u kterých zaznamenáváme extrémní pozice, ať už v jakémkoliv směru, by mohly být ze strany investorů svědky obchodních protitahů.

hn2

Největší pozornost na komoditních trzích i nadále přitahuje energetický sektor a jeho pokračující cenové propady. Minulý čtvrtek došel kartel OPEC k překvapivému rozhodnutí, že svou ropnou produkci nehodlá nijak omezit. Na to ceny ropy zareagovaly prudkým propadem. Boj o podíl na přezásobeném ropném trhu tak dál pokračuje.

Po bouřlivém listopadu, kdy jsme byli svědky největších měsíčních ztrát za posledních téměř šest let, zahájil trh prosinec obdobně slabým obchodováním. Ceny ropných futures se propadly na nové pětileté minimum. Teprve poté našly podporu díky stavu přeprodanosti na trhu a oslabujícímu dolaru.

Dlouhotrvající období nízkých cen energií by mělo během příštích šesti až devíti měsíců mít pozitivní dopad na světovou ekonomiku. Přesun výrazného objemu financí od producentů směrem ke spotřebitelům totiž zvyšuje důvěru spotřebitelů a snižuje vstupní náklady u výrobců.

Největší zisk z tohoto stavu budou zřejmě mít ti největší spotřebitelé (jako např. USA, Čína a Indie), zatímco tratit budou producenti jako Rusko a Venezuela, u kterých malý objem investic a nedostatečná hospodářská diverzifikace povedou k tomu, že tyto země bolestně pocítí prudký pokles státních příjmů.

Americká produkce ropy z břidlic:

Kartel OPEC dal světu jasně najevo, že pro to, aby vyvinul tlak na ostatní producenty (zejména americké producenty ropy z břidlic), je ochoten snášet jisté nepohodlí. V souvislosti s tím se pozornost trhu přirozeně přesunuje na USA, přičemž obchodníci sledují, jak se toto odvětví hodlá vypořádat s klesajícími cenami ropy.

Produkce ropy z břidlic dosahuje v USA nyní největšího objemu minimálně od roku 1983 a vzhledem k tomu, že na světových trzích panuje v současné době stav přezásobení, budou obchodníci v nadcházejících týdnech a měsících sledovat indikátory reflektující změny v objemu produkce.

Americká produkce ropy z břidlic, jež pochází ze tří hlavních těžebních oblastí, tvoří nyní téměř polovinu z celkového ropného objemu země. Ceny, které producenti z těchto oblastí za vytěženou ropu dostávají, jsou oproti americké ropě WTI nižší. Ropovodná infrastruktura totiž přestává stačit neustále rostoucímu objemu produkce. Níže uvedený graf ukazuje, že ceny břidličné ropy se stále více přibližují hladině 60 dolarů za barel. Jestliže cena ropy klesne pod tuto hranici, bude jen 82 % ropných producentů schopno pokrýt své náklady.

hn3

Důsledkem této situace byl dramatický pokles cen akcií  některých významných producentů břidličné ropy, ke kterému v nedávných týdnech došlo.

hn4

Zdroj: Bloomberg

V budoucím období se bude trh zaměřovat spíše na menší energetické producenty (ne nutně na ty, které jsem zmínil výše) a na jejich schopnost získat trvalý zdroj financí. Výpůjční náklady u tohoto sektoru už nějakou dobu rostou a hodnota amerického indexu korporátních dluhopisů s vysokým výnosem v energetickém sektoru je v porovnání s americkými vládními dluhopisy nyní vyšší o téměř 725 bazických bodů.

Další vodítka ohledně toho, zda dochází ke zpomalování ropné produkce, nabídne týdenní sčítání aktivních ropných plošin. Jejich počet se v posledních dvou týdnech snížil.

hn5

Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688