STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.12.2014 13:00:12

OPEC odmítl snížit těžbu a ropa propadla pod 70 dolarů

Autor: Michal Glovčík

Ropný kartel OPEC minulý týden na svém jednání ponechal úroveň produkce ropy beze změny. Cena ropy se v reakci na to dále propadla až pod 70 dolarů za barel. Cílem organizace OPEC je zřejmě otestovat, jaká úroveň ceny je pro těžaře ropybřidlicUSA nutná k tomu, aby jejich produkce ropy byla rentabilní.   

Po rozhodnutí OPEC se cena americké lehké ropa WTI propadla o 7 % a obchodovala se těsně pod 69 dolaru za barel, což je nejnižší úroveň od května roku 2010. V Evropě cena ropy Brent klesla také zhruba o 7% na 73 dolarů. Cena ropy od června klesla o 30 % a po rozhodnutí OPEC by mohla klesnout ještě více a zamířit i k hranici 60 dolarů za barel.

Akcie velkých ropných společností na londýnské burze, včetně BP a Royal Dutch Shell (RDSB), v návaznosti také klesaly po rozhodnutí OPEC.


Nedávný pokles cen ropy vyvolal mezi některými členy ropného kartelu obavy, a tak mnozí očekávali, že se země organizace OPEC poprvé od roku 2008 dohodnou na snížení produkce ropy ve snaze zvýšit její ceny, ale především Saudská Arábie, která má mezi členy OPEC největší vliv, chtěla, aby úroveň produkce zůstala na stávajících hodnotách ve snaze odrazit konkurenci v podobě amerických těžařů ropy z břidlic. Denní produkce ropy kartelu OPEC se v říjnu pohybovala zhruba na 31 miliónech barelů denně. Analytici tvrdí, že by bylo zapotřebí snížení produkce o zhruba 1,5 milionu barelů denně na podporu cen ropy.

Tato nečinnost je špatnou zprávou pro některé ropné země, jako je Rusko, Nigérie a Venezuela, které jsou závislé na cenách nejméně 90 dolarů za barel, aby splnily své ekonomické cíle.

Rusko kvůli levné ropě a sankcím ze strany Západu ročně přijde o zhruba 140 miliard dolarů. Po včerejším ohlášení rozhodnutí organizace OPEC ruský rubl spadl o další 2,5%. Rusko sice není členem OPEC, ale před zasedáním požádalo organizaci o solidaritu. Více než polovina příjmu rozpočtu Ruska pochází z prodeje ropy a zemního plynu. Zato socialistický režim prezidenta Madura ve Venezuele potřebuje vyšší ceny ropy k tomu, aby mohl financovat svůj štědrý sociální program.

Na rozhodnutí OPEC reagovala i měna největšího vývozce ropy západní Evropy. Norská koruna je v současnosti na pětiletém minimu vůči dolaru a včera se dále propadla o 1,7 % na 6,9441 za dolar. Měna ztratila 7,5 procenta vůči dolaru a více než 6 % oproti euru od začátku října, kdy ceny ropy začaly klesat.

Norský ministr financí Siv Jensen, řekl, že norská vláda nebude přepracovávat rozpočet, i když počítá se vyšší cenou ropy, a že přenechá řešení této situace na centrální bance, která je na to lépe uzpůsobena a dále sdělil, že slabší Norská koruna by mohla ekonomice pomoci.

Mezitím si někteří členové OPEC, včetně Saúdské Arábie, Kuvajtu, Kataru a Spojených arabských emirátů mohou dovolit být méně znepokojeni poklesem cen ropy, protože si vybudovaly finanční polštář 2,5 biliónů dolarů úspor.

Země Perského zálivu mohou vidět v nižších cenách ropy převládajících po delší časové období výhodu v tom, že zatlačí na břidlicový průmyslUSA a ukáže se, jak je těžba ropybřidlic rentabilní. Obecně se soudí, že aby těžba ropybřidlic byla ekonomicky výhodná, je potřeba vyšších cen okolo 80 dolarů za barel, ale nemusí to být pravda.

USA nyní produkují okolo 9 miliónů barelů ropy denně. Boom v těžbě ropyUSA byl dán kombinací horizontálních vrtů a hydraulického štěpení. Tato technika je obvykle dražší než těžba ropy běžným způsobem. Avšak podle Mezinárodní agentury pro energii v Paříži pouze 4% produkce z břidlicUSA potřebují cenu ropy 80 dolarů a více, aby byly ziskové. Většina produkce z břidlic však zůstává zisková až k hranici 42 dolarů za barel. Některým vývozcům ropy ze středního východu však může postačovat cena ropy i na úrovni 30 dolarů za barel.

V minulosti OPEC často snižoval produkci ropy, aby tak dosáhl vyšších cen. Ale v současnosti, kdy existuje velká kapacita mimo ropný kartel OPEC, není snížení produkce v nejlepším zájmu organizace především Saudů, potažmo celé OPEC. Jen produkce USA a Ruska dohromady dosahuje denně 20 miliónů barelů ropy. Ponechání současných limitů těžby ropy je tak tvrdou geopolitickou sázkou na to, kdo si může více dovolit nižší ceny ropy.

Více zajímavostí a článků naleznete na investičním portálu STOX.CZ 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.05.2023Ropa Brent pod 70 dolarů kvůli neshodám OPEC+ X-Trade Brokers (XTB)
19.01.2019OPEC výrazně snížil těžbu, cena ropy klesá Patria (Patria Finance)
20.11.2016Andurand: OPEC se dohodne, ceny ropy 60-70 USD v r.2017 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688