Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  01.12.2014 19:17:50

Krize neskončila, Evropa je těsně před zhroucením

Evropa se dostala do pasti. Média sice popisují pomalé oživení, ale věci se spíše zhoršují a problémy zůstávají nevyřešeny. Silné euro škodí exportérům, reformy nejsou dotaženy a dluhová spirála se roztáčí až na samou hranu únosnosti. Ekonomický kolaps Evropy je velice reálný.

Lidé v Evropě stále věří (hloupému) snu, že mohou žít donekonečna na náklady druhých. Krize tak nic nezměnila, oživení je jen na papíře a zastírá smutnou pravdu.

Oficiální vládní statistiky podceňují riziko deflace

Deflace měřená harmonizovaným indexem spotřebitelských cen již dorazila do Francie, Nizozemska, Belgie, Slovinska, Španělska, Itálie, Portugalska, Řecka a na Kypr. K tomu se ještě přidaly Švédsko a Švýcarsko, které nejsou v eurozóně, potažmo v EU. Celkově ceny v eurozóně sice stále rostou (harmonizovaná míra inflace v eurozóně byla v dubnu +0,7 %), to však jen zastírá fakt, že je deflace v Evropě dávno přítomna.

Deflace je přitom pro státy s vysokým zadlužením (téměř všechny státy EU) mimořádně nebezpečná. Podívejte se na projekci růstu dluhu v poměru k HDP ve Francii a Itálii, pokud by inflace zůstala na stejné úrovni (červená čára). Při větším poklesu cen by odhad byl ještě horší.

Výhled zadlužení Francie a Itálie
Výhled zadlužení Francie a Itálie

Růst evropské ekonomiky je iluze

Podobné je to s růstem ekonomiky. Eurozóna jako celek ho sice vykazuje, ale jedinou důležitou zemí, kde se dá mluvit o trvalém růstu, je Německo.

Globální oživení je nerovnoměrné
Globální oživení je nerovnoměrné

Při neexistujícím růstu ekonomiky přitom pokračuje růst zadlužení. Ten je sice pomalejší než třeba v USA, ale to nic nemění na faktu, že dluhy narůstají tempem od 4 do 7 % ročně. ECB a Evropská komise jen čekají, kdy dojde k explozi. A k té jistě dojde.

Deficity rozpočtů v jednotlivých zemích během krize klesly
Deficity rozpočtů v jednotlivých zemích během krize klesly

To vyvolá sociální nepokoje. Prvním náznakem jsou výsledky voleb do Evropského parlamentu, kde výrazně posílily protievropské strany. Stávající vůdci Evropy nejsou schopni sebereflexe, pokračují v politice, která dovedla řadu zemí na pokraj bankrotu, a společnost to reflektuje. Především mladá evropská generace nevidí světlou budoucnost a obrací se proti vládním elitám.

Levné peníze ze zahraničí

 

Výnosy dluhopisů zemí jako Francie, Itálie, Španělsko, Irsko a Portugalsko jsou na předkrizových úrovních. Důvodem však není ekonomické zdraví těchto zemí, ale tištění peněz v Asii a USA a honba za výnosy. Tak prudký pokles výnosů vůbec neodpovídá tomu, že ve většině rozvinutých zemí narostl dluh během krize o 50 % při téměř nulovém růstu.

 

Výnosy španělských 10letých státních dluhopisů a spreadu irských a britských 10letých dluhopisů

 

Situace v bankách se zhoršila

 

Podívejte se pozorně na evropské banky, které jsou na tom hůře než kdy dříve. Bilance přetékají špatně oceněnými aktivy, velikost bilancí je mezi 300 až 400 % HDP zemí, kde banky působí. Půjčuje se jen vládám a velkým společnostem. Malé a střední firmy mají přístup k úvěrům značně omezený. Kromě Německa klesají úvěry poskytnuté malým a středním firmám o 2 až 3 % ročně. Z grafu plyne, že půjčky soukromému sektoru klesají. ECB už měla dávno bít na poplach, problém však zatím takřka ignoruje.

 

Oživení na úvěrovém trhu v EU se zadrhlo
Oživení na úvěrovém trhu v EU se zadrhlo

 

Euro posiluje

 

Velkým problémem je také posilování eura. To těží z přílivu kapitálu z USA a z Asie a z honby za výnosy. Výrazně se také snižuje bilance ECB. Ta navíc na rozdíl od Fedu nikdy neočistila systém od toxických aktiv. Zatímco QE přesunulo toxická aktiva do bilance americké centrální banky, v Evropě se dostaly do bankovního systému.

  200 let veřejných financí: Jsme na cestě do pekel 200 let veřejných financí: Jsme na cestě do pekel

 

Že se veřejné finance vymkly v posledních desetiletích kontrole, tuší politici, bankéři i běžní lidé. Někdo by mohl podlehnout iluzi, že se po několika letech šetření věci dají do pořádku, ale nenechte se mýlit. Následující graf ukazuje, jak velkým problémem dluhy jsou.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688