Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.11.2014 08:18:10

Ideální zajištění proti tržní katastrofě? Zdravotnické akcie.

Sektor zdravotní péče nabízí stabilitu a zároveň potenciál vysokých výnosů. Pokud vás znepokojují stále nadhodnocenější akciové trhy nebo jste dividendově orientovaní investoři, kteří dávají přednost jistotě a stabilním příjmům před rizikovými tržními skokany z řad small caps, je pro vás sektor zdravotnictví jako dělaný.

Stabilita akcií zdravotnických společností plyne z rozumných valuací pod průměrem trhu. Pro typickou akcii z S&P 500 se odhadované P/E na základě zisků v následujícím roce pohybuje kolem 16. Růstový potenciál vyplývá ze současných demografických trendů, kdy stárnoucí baby boomers poptávají více zdravotní péče a americký vládní program Obamacare vede k nárůstu počtu pojištěných Američanů.

Najdou se i rizikovější segmenty sektoru zdravotní péče, jako jsou třeba biotechnologie. Nicméně následující trojice akcií nabízí kombinaci přiměřeného rizika a potenciálu vysokých výnosů.

1. Teva Pharmaceutical Industries

Tuto značku nejspíše nebudou znát v každé domácnosti, jako je tomu u některých jiných farmaceutických blue chips. Není ani pro milovníky biotechnologií, kteří prahnou po vyvíjení nových převratných léků. Teva je vlastně vcelku nudnou firmou, konkrétně největším světovým výrobcem generických léčiv.

Teva se snaží vyrábět srovnatelné léky jako konkurence, ale za nižší ceny. Ziskové marže jsou slabší, firma ale vydělává díky výnosům z rozsahu, více než 20miliardové tržby jí plynou ze všech koutů světa. Žádný průlom od Tevy nečekejte, nesoustředí se na výzkum léčiv jako jiné firmy. Nicméně pro rizikově averzní investory má velké plus - na rozdíl od jiných farmaceutických akcií by se v případě Tevy nikdy neměla promítnout do marží expirace patentů.

Teva
TevaZdroj: Bloomberg

2. Allergan

Tato firma nenabízí velkou dividendu, má ale zdravou rozvahu a potenciál k růstu. Společnost navíc svými výsledky za druhý kvartál smetla ze stolu odhady, což vedlo k vlně zvýšení doporučení od analytiků. Na rozdíl od ostatních rychle rostoucích akcií ze sektoru může nabídnout stabilní příjmy díky zavedeným lékům včetně známých botoxových injekcí.

Společnost je předmětem spekulací ohledně akvizice. Neusíná na vavřínech - omezuje náklady, aby zajistila pokračující silné zisky. Allergan může být atraktivní sázkou v případě akvizice, může se totiž najít firma, která za ni zaplatí vysokou prémii.

Allergan
AllerganZdroj: Bloomberg

3. HCP

Jedním z oblíbených investičních témat ve zdravotnictví jsou současné demografické trendy generace baby boomers. Stárnoucí Američané budou přirozeně podporovat poptávku po léčivech a zdravotní péči. Díky silnému dividendovému výnosu a zdravé rozvaze je HCP tou pravou sázkou na tento demografický vývoj.

HCP je strukturována jako REIT (nemovitostní fond), zaměřuje se převážně na zdravotnické budovy. Analytik Dan Burrows nedávno poznamenal, že HCP má velmi nízkou betu, což znamená, že se její cena nepohybuje spolu s trhem a charakterizuje ji nízká volatilita, a to dokonce i tehdy, když S&P 500 zažívá velké výkyvy.

HCP
HCPZdroj: Bloomberg
             10 akcií pro příštích 10 let 10 akcií pro příštích 10 let

Trendy jako stárnutí baby boomers, růst počtu obyvatel nebo zvyšující se životní úroveň zajistí, že se z následujících akcií stanou během následujících desetiletí vítězové na trhu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688