Cena elektřiny pro rok 2015 klesne o 3 %

Výdaje českých domácností na elektrickou energii by podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) měly klesnout průměrně o 3 %. ERÚ se zavázal, že sníží průměrnému spotřebiteli regulační část ceny elektřiny o 1,2 % a předpokládá, že jednotliví dodavatelé nabídnou snížení ceny přibližně o 5 %. Pokles ceny se pochopitelně bude lišit v závislosti na distributorovi elektřiny, pod kterého domácnost územně spadá. Největší rozdíl pocítí pravděpodobně obyvatele jihu Moravy a jihu Čech (distribuční oblast E.ON). Zde by měla regulovaná složka podle klesnout o 2,6 %. Také obyvatele hlavního města pocítí na svých fakturách snížení regulované složky o 2,1 %. Zbytek republiky, který spadá do distribuční oblasti ČEZ, už rozdíl téměř nerozezná od letošní faktury. Cena za regulovanou část elektřiny spadne pouze o 0,4 %.

Spotřebitelé ušetří pár stokorun

Úspora domácnosti vždy záleží na konkrétní spotřebě elektrické energie. A ta se liší na základě toho, k čemu se využívá. Domácnost, která elektřinu nepoužívá k ohřevu vody ani vytápění, ucítí pokles ceny elektřiny přibližně o 200 . Nejnižší fakturu může mít například domácnost v distribuční oblasti E.ON (jih Moravy a jih Čech) se spotřebou 2 200 kWh. V porovnání s letošním rokem ušetří 196 a zaplatí tak 10 902 . Podobná úspora nastává i v situace, kdy se elektřina ve stejné distribuční oblasti využívá k ohřevu vody. Se spotřebou 4 700 kWh zaplatí o 208 méně, tedy 17 310 . Majitelé přímotopů, jejichž spotřeba se pohybuje okolo 15 MWh, ušetří přibližně tři stokoruny.  

V Praze je úspora o několik desetikorun nižší. U malé spotřeby se účet za elektřinu sníží o 147 , což dělá rozdíl 1,3 % v prospěch odběratele. Pražští majitelé bojlerů pro ohřev vody ucítí rozdíl oproti letošnímu roku v hodnotě 172 . Teplo z přímotopu bude pro Pražany také o pár korun levnější. Se spotřebou 15 MWh klesne o 271 . V ostatních částech naší vlasti rozhodnutí ERÚ příliš nepocítí. V distribuční oblasti ČEZ dojde k poklesu celkové ceny za elektřinu o 0,06 %. A právě tato distribuční oblast je pro většinu republiky tou domovskou. Běžná domácnost v Ostravě, Pardubicích či v Plzni tak ušetří pouhých 6 při odběru elektřiny za vaření a svícení a 20 , když elektřinou ohřívá vodu. Potěšit se mohou alespoň majitelé přímotopů, kteří uspoří 255 a cena za roční spotřebu elektřiny klesne na 40 307 .

Plyn však podraží

Mírný pokles ceny elektřinu však vystřídá zdražení plynu. Podíl regulované složky plynu by měl stoupnout přibližně o 7,37 %. Protože se ale tato část ceny plynu podílí na celkové sumě jen z jedné pětiny, nárůst výdajů bude nakonec nižší. Nejvíce podražení ucítí spotřebitelé, kteří mají nízkou spotřebu. V jejich účtech totiž hrají regulované položky větší podíl než u odběratelů s vysokou spotřebou, kde se zdražení regulované části ceny mnohem snáze „ztratí“.

Vyhráno však mají lidé na jihu Čech. Nejenže ušetří nejvíce za elektřinu, ale regulovaná část ceny plynu dokonce spadne o necelá dvě procenta.

 

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko