BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  27.11.2014 11:57:14

Zasedání OPEC, projev Draghiho, data inflace Německo, Den díkůvzdání, analýza USD/CHF, EUR/JPY, GBP/USD

Australský dolar silně bojuje s hladinou supportu 0,8350 vůči americkému dolaru. Již dva dny se mu pod ní nepodařilo uzavřít, a to i navzdory tomu, že včera se téměř celý den obchodoval pod touto hodnotou. Tvar včerejší denní svíčky jasně dokazuje, že AUD se pod hodnotu 0,8350 příliš nechce a převaha medvědů slábne. Svíčka typu „pinbar“ se včera vytvořila na všech párech s AUD kromě AUD/NZD.

V noci dodala sílu australskému dolaru lepší data prodejů nových domů a soukromé investice, které sice ve třetím čtvrtletí posílily mezikvartálně jenom o 0,2 procenta, nicméně trh počítal se 1,7 procentním poklesem. Navíc soukromé investice v druhém čtvrtletí byly revidovány směrem nahoru. Nový Zéland včera večer zveřejnil první deficit obchodní bilance za posledních 10 měsíců kvůli klesajícím cenám mléka.

Americký dolar vyjádřen měnovým indexem BOSSA USD mírně oslabuje, na což jsme již včera upozorňovali, nicméně stále nelze uvažovat o zásadní změně trendu, ale jenom o mírnější korekci. Důvodem byla série horších makroekonomických dat. Jádrové objednávky zboží (očištěny o dopravní prostředky) v říjnu meziměsíčně oslabily o 0,9 procenta, přičemž se očekával půl procentní růst. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti dosáhly hodnoty nad 300 000 prvně od poloviny září, index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan klesl v druhém měření z 90,2 na 88,8 bodu, osobní výdaje rovněž rostly pomaleji, prodeje nových domů a rozjednané prodeje domů nenaplnily očekávání a index nákupních manažerů oblasti Chicaga dosáhl nižších než očekávaných hodnot.

Dnes nás čeká zveřejnění několika důležitých dat. Skupina OPEC oznámí, zdali sníží denní objem těžby ropy. Ať rozhodnou jakkoliv, obchodování ropy a na ní navázaných měn (CAD, RUB, NOK) může být volatilní. V případě zachování objemu těžby na dosavadní úrovni 30 mil. barelů denně, ropa podle všeho oslabí a s ní i na ni navázané měny. V případě snížení produkce černého zlata, komodita podle všeho posílí, a tedy i na ni navázané měny.

V 14:00 budou zveřejněna data inflace Německa (index CPI) za měsíc listopad. Vzhledem k tomu, že Německo je největší ekonomikou eurozóny, a tedy má největší váhu v harmonizovaném indexu spotřebitelských cen (HICP) za celou eurozónu, je tento ukazatel předskokanem zítřejšího výsledku dat inflace eurozóny. Udržování cenové stability, je primárním posláním Evropské centrální banky. Tržní konsenzus očekává pokles cenové hladiny v eurozóně v listopadu z 0,4 na 0,3 procenta meziročního růstu, což je daleko od 2 procentního cíle banky. Navíc 5letá inflační očekávání rovněž klesla pod cílovou úroveň ECB, na hodnotu 1,8 procenta.

Dnes v 12:30 bude mluvit prezident ECB Mario Draghi v Helsinkách o ekonomickém výhledu eurozóny. Naznačení ať už pomalejšího růstu HDP nebo cenové hladiny budou negativními signály pro euro. Pozor tedy na volatilitu trhu. Sledované budou rovněž náznaky ohledně spuštění programu QE. Tržní konsenzus počítal s oznámením spuštění tohoto programu na prosincovém zasedání centrální banky, nicméně náměstek Maria Draghiho Vitor Constancio včera uvedl, že banka bude o tomto kroku schopna rozhodnout až v prvním čtvrtletí 2015.

Spojené státy americké dnes slaví Den díkůvzdání a americký akciový trh bude proto uzavřen. Obchodní hodiny některých instrumentů budou omezeny. Více informací naleznete zde. Ačkoliv zítra je už klasický obchodný den, očekává se, že většina obchodníku bude mít dovolenou, proto dnes i zítra odpoledne bude aktivita na trhu nižší.

USD/CHF testuje důležitou zónu podpory, kde se na jednom místě sbíhá dolní hrana kanálu, Fibonacciho hladina 23,60 a 55denní průměr (modře). O víkendu se ve Švýcarsku koná referendum o navýšení zlatých rezerv centrální banky (SNB).

EUR/JPY konsoliduje po dynamickém růstu v trojúhelníkové formaci, jejíž proražení může naznačit další směr vývoje měnového páru.

Býčí divergence na GBP/USD se podle všeho konečně začíná naplňovat a GBP pomalu posiluje. Jedinou překážku, kterou musí zdolat, je modrá trendová, jinak by se mohl podívat k Fibonacciho hladině 23,60.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688