Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.11.2014 17:52:14

3 akcie, které jsou nebezpečnější než ebola

 

Některé akcie dokáží napáchat více škody v portfoliu než ebola v celém světě. Ebola má inkubační dobu 21 dní. Následující loseři ji mají roky a nejlépe uděláte, když si s nimi vůbec nezaneřádíte portfolio.

 

Některé mezi spekulanty oblíbené firmy jsou nebezpečné hned z několika důvodů. Jedno mají společné - sebemenší klopýtnutí dokáže cenu jejich akcií poslat střemhlav dolů.

 

SodaStream

 

Jednoduše řečeno bláznivý nápad. V obchodech je nepřeberný výběr příchutí nápojů různých značek za směšně nízké ceny. Proč si kupovat produkt, s nímž si přiděláte práci, abyste si vyrobili nápoj, který není o nic lepší než jiná limonáda?

 

Akciím se dočasně dařilo, když společnost oznámila, že testuje příchutě Pepsi. Ale proč by si Pepsi pod sebou podřezávala větev a podporovala tržby firmy, která její byznys může potenciálně ohrozit? To je předem prohraná bitva.

 

SodaStream oznámila v několika po sobě jdoucích kvartálech oslabení tržeb v USA. Krátkodobě se vyplatí akcie nakupovat při propadech a prodávat při krátkodobých růstech, nicméně dlouhodobě má zelenou jedině short selling.

 

SodaStream

  Goldman Sachs: Hlavní tržní témata roku 2015 Goldman Sachs: Hlavní tržní témata roku 2015

Na začátku roku 2014 jen málokdo předpovídal akciovému trhu nová maxima. Nikdo nevěštil, že úrokové sazby zůstanou na minimálních úrovních a jen několik analytiků tipovalo, že ceny ropy spadnou tak hluboko. Ani tak není na škodu zjistit, jakých 10 témat bude podle Goldman Sachs určovat tržní dění v roce 2015.

Netflix

 

Netflix je skvělá služba, proč ale akcie firmy stály v září 485 USD (nyní stojí kolem 385 USD)? Jak někdo může nakupovat akcii, která se obchoduje za 100násobek zisků, když od firmy ještě nikdy neviděl volné cash flow?

 

Akcionáři navíc panicky vyprodávají akcie, pokud se děje něco neočekávaného. Firma v posledním kvartálu zaostala za odhady v počtu předplatitelů a cena akcie spadla o 80 USD. Od té doby sice nahradila ztráty, ale pokud jste měli vsazeno na vzestup, dost to zabolelo.

 

Nebezpečím u této akcie je naprostý nedostatek racionality u investorské základny. Není to žádná superlevná pecka. Jisté je jen to, že riziko dalšího propadu převyšuje šanci na plnou kompenzaci minulých ztrát. Netflix je jen pro hodně odvážné nátury. Smart money prodávají.

 

Netflix
 

Twitter

 

Této firmě chybí to hlavní - byznys model. Jim Cramer ve své televizní show prozradil, že velmi pozorně sledoval konferenční hovor Twitteru a musí přiznat, že vůbec neví, co šéf firmy říkal. Pokud má být byznys modelem inzerce, pak to znamená masivní a rychle rostoucí uživatelskou základnu.

 

Akcie ztratily 10 % poté, co vyšlo najevo, že se snahy získat nové uživatele nedaří tak, jak trh očekával. Twitter měl v posledním kvartálu o 5 % více uživatelů, což je zpomalení oproti 6,3% přírůstku v předešlém čtvrtletí, který podpořila fotbalová horečka ohledně světového mistrovství v Brazílii.

 

Proč tak pomalý růst? Protože, jak tvrdí byznysmen a známý investor Mark Cuban, firma neřeší svůj velký problém - lidé Twitter nepotřebují (což je rozdíl oproti Facebooku).

 

Trh ztrácí důvěru v akcie Twitteru, které navzdory divokým pohybům zůstávají zhruba tam, kde byly před rokem. Možná dojde někdy k akvizici, nicméně rizika poklesu převažují nad jakýmkoli růstovým potenciálem.

 

Twitter
  10 akcií pro příštích 10 let 10 akcií pro příštích 10 let

Trendy jako stárnutí baby boomers, růst počtu obyvatel nebo zvyšující se životní úroveň zajistí, že se z následujících akcií stanou během následujících desetiletí vítězové na trhu.

  Investiční fórum: Do čeho investovat v roce 2015 Investiční fórum: Do čeho investovat v roce 2015

Chcete se dozvědět, jakým směrem se budou vyvíjet kapitálové, měnové a komoditní trhy v roce 2015? A co čeká svět alternativních investic? Jedinečnou možnost máte na Investičním fóru, na němž v rámci pěti moderovaných diskusních bloků a tří samostatných přednášek vystoupí přední ekonomové a investiční odborníci z Česka i zahraničí, kteří nabídnou ty nejlepší investiční strategie pro rok 2015.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688