BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  26.11.2014 16:48:04

CETV - objem krátkých pozic na 3,5měsíčních minimech

V noci zveřejněné statistiky burz ukázaly na druhé období v řadě klesající celkový objem short pozic. Statistika za 1. polovinu listopadu navíc na NASDAQ odhalila vůbec nejsilnější zavírání krátkých pozic za poslední 3 měsíce. Oproti konci října se totiž objem short pozic snížil o 2,36 % na 8,798 mld. akcií.

Na NYSE se pokles shortů zvolnil jen o 0,8 % na 15,325 mld. akcií. Jedná se zde o nejnižší objem krátkých pozic od konce září, zatímco na NASDAQ je vůbec nejnižší za 2 měsíce.

CETV

Po řadě růstů na nová maxima až druhá polovina října přinesla na titulu snížení objemu krátkých pozic. Investoři pokračovali v jejich zavírání i v první polovině listopadu, navíc s mírně vyšší intenzitou. Konkrétně o 402 tis. na 11,563 mil. short akcií. Ve vztahu k emisi však stále výrazných 8,5 %, resp. především k free floatu zhruba dvojnásobek.

Vývoj short pozic na CETV k dispozici zde.

Lze predikovat, že k uzavírání krátkých pozic přispěly na konci září reportované hospodářské výsledky. Pokračování trendu lze dle BHS odhadovat i v druhé polovině měsíce. K uzavírání další části short pozic by měla přispět dohoda o restrukturalizaci dluhu. Ta byla oznámena v polovině měsíce a do statistiky nestihla příliš promluvit. Tato transakce, resp. právě další zavírání short pozic je dle BHS i podporou současného růstu kurzu akcií CETV.

technického pohledu lze zmínit, že akcie CETV se na Nasdaq (právě po zprávách týkající se dluhu) dostaly nad horní pásmo klesajícího trendu (viz. graf červená přímka), který šlo dle BHS na titulu spatřovat. Navíc včera (25.11.) se po více než půl roce dostaly zpět nad svůj 200denní cenový průměr. 

Z krátkodobého hlediska se však růstový potenciál zdá být omezen, když výraznou technickou hranicí se v minulosti ukázala hladina 3 USD, resp. 3,10 USD. Krátkodobou překoupenost navíc již nyní signalizuje indikátor RSI(14), který se dnes již přibližuje 80. Tato hodnota byla například letos v březnu maximem.

Technický pohled na titul k dispozici zde.

Intel

V krátkosti zmínit objem short pozic na akciích Intel, které jsme udáděli v posledním přehledu (více zde). V druhé polovině října totiž sázky na pokles vzrostly o 49 % na 204,4 mil. akcií. První polovina listopadu přinesla naopak snížení o téměř 23 mil. akcií na 181,5 mil. short akcií. Otázkou zůstává do jaké míry poslední zprávy ze společnosti ohledně budoucnosti (více zde) a tedy růst kurzu na nová 14letá maxima v posledním týdnu přinutil investory dále krátké pozice uzavírat.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688