Obnovená historie v Jirchářích: dokončená restaurace historické fasády

Jiřina Kavková, 26.11.2014

Společnost Domestik, která se dlouhodobě specializuje na restaurování a opravy historických objektů, úspěšně dokončila generální opravu historické fasády bytového domu v ulici V Jirchářích č.p. 14 v Praze 1. Historický dům se nachází v objektu bývalé fary kostela sv. Michala a vznikl barokní, klasicistní a historizující přestavbou středověké fary a školy z 1. poloviny 12. století.

Dům, který má celkem 15 bytových jednotek, prošel náročnou proměnou, která si vyžádala vedle restaurování historické fasády také renovaci oken, zámečnické práce, nové oplechování a klempířské prvky, výrobu chybějících zdobných architektonických prvků a výrobu repliky nových domovních vrat. Generální oprava trvala téměř čtyři měsíce.

Fasáda je ozdobou a tváří každé budovy a u historických objektů to platí dvojnásob. Aby fasáda budově dlouho a spolehlivě sloužila, je nutné věnovat náležitou pozornost její údržbě a opravám. Pouze kvalitní fasáda je odolná vůči nepříznivým klimatickým podmínkám a dokáže zároveň odvětrávat přebytečnou vlhkost. To vše platí dvojnásob pro historické fasády, které navíc vyžadují specifické znalosti a dovednosti.

„Opravy historických fasád v památkových zónách vyžadují detailní přípravu a vysokou kvalitu realizace, aby nedošlo k narušení původního charakteru činžovního domu,“ uvedl v této souvislosti Slavomír Váňa, ředitel společnosti. „Renovace historické fasády navíc podléhá přísnému dohledu ze strany odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy a je velmi náročná i z technologického hlediska. Více než u jiných stavebních prací je zde nutná zkušenost a profesionalita,“ dodává Váňa.

Foto: Domestik

Restaurace domu V Jirchářích zahrnovala vedle opravy fasády mj. také realizaci nátěrů a výrobu ozdobných architektonických prvků (např. hlavní římsy, průběžné římsy, šambrán, arkýře, podokenní a nadokenní římsy atp.). Na uličních stěnách, které jsou nadměrně namáhány, byl proveden sanační systém do výšky cca 1,5 metru. Z hlediska postupu prací byla nejprve odstraněna stará omítka, následovalo čištění, hloubková penetrace, vyrovnání a jádrová omítka, dále oprava trhlin a vrchní štuková omítka s nátěrem fasády. Součástí zadání byly také lakýrnické práce, renovace oken, zámečnické práce (např. nové mříže v přízemí domu), klempířské prvky v mědi (římsy, žlaby, nová okapnice), nová historická lucerna a výroba repliky historických dřevěných vrat ze zachovalé archivní fotodokumentace. Na realizaci se podílelo celkem deset zástupců odborných profesí a řemesel (mj. zedníci, klempíři a lakýrníci). 

„Opravy historických objektů vyžadují komplexní přístup ze strany dodavatele, který zahrnuje od jednání s odborem památkové péče a dalšími dotčenými úřady, přes přípravu restaurátorského průzkumu a průzkumu barevnosti fasády, umísťování záborů a dopravních značení, precizní řemeslné zpracování až po vlastní výrobu špaletových oken či zdobných prvků. Naším hlavním cílem je zachovat původní autenticitu objektu. Díky dlouholeté orientaci na tento segment se nám nyní daří bezezbytku naplnit očekávání zadavatelů,“ uvedl na závěr výrobní ředitel DOMESTIK pan František Sejrek.   

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba