Český česnek: pozor, opravdu kupujete český česnek?

TNBiz, 25.11.2014

O česneku se říká, že je přírodním antibiotikem, které lze proti různým nemocem užívat i preventivně. Je ale důležité dávat si pozor, jaký kupujete. Server potravinynapranyri.cz nyní například upozorňuje na falšovaný česnek. Kontrola totiž odhalila pochybení v Ústí nad Labem, kde došlo ke klamání zákazníka, když byla špatně uvedena odrůdová pravost.

Na ceduli prodejce uváděl, že se jedná o "ČESKÝ ČESNEK, ODRŮDA DUKÁT". Laboratorními rozbory bylo zjištěno, že některé cibule česneku nebyly odrůdy, která byla deklarovaná.

Poznat, o jakou odrůdu česneku se jedná, je otázka pro odborníky. V obchodě ale můžete alespoň snadno poznat, zda se jedná o český česnek nebo česnek ze zahraničí, například ten čínský. Český česnek má uvnitř stvol a stroužky pouze po obvodu. Česnek z dovozu má i střed vyplněný drobnějšími stroužky.  

Obsáhlý článek o česneku si přečtěte ZDE

 

Jaký česnek si v obchodě vybrat?

V Česku se pěstuje kolem dvacítky odrůd česneku. Tyto jsou ty nejzajímavější:

Lukan: jasná jednička v našem prostředí. Pěstuje se od poloviny 90. let minulého století a přináší jednoznačně nejvyšší výnosy. Dá se pěstovat i v zamokřených půdách, dobře se skladuje a dá se sklízet už do 10. července. Má velký počet stroužků – až sedmnáct. 

Jovan: šest stroužků na paličce, dobrá skladovatelnost a sklizeň kolem 25. července – to je Jovan.

Vekan: sklízí se kolem půlky července a má jednu vynikající vlastnost – je velmi odolný proti chorobám a virům.

Benátčan: tento druh vydrží skladovat až dva roky. Je to velmi pozdní odrůda, sklízí se až v srpnu.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky