Okénko investora  |  24.11.2014 13:50:25

Jsou americké akcie v bublině? Průběh podle Jean-Paul Rodrigue

Autor: Ing. Libor Stoklásek

Od března roku 2009 si hlavní americký akciový index S&P 500 připsal přes 196%. Během srpna a září letošního roku mohou obchodníci vidět první pokusy útoků o prolomení magické dvoutisícovky. Tato hranice padla počátkem listopadu, když americká centrální banka ukončila svůj program kvantitativního uvolňován. Začátkem listopadu se japonská centrální banka rozhodla navýšit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů a dalších aktiv z 60 až 70 bilionů japonských jenů na 80 bilionů. Po komentáři Maria Draghiho z minulého týdne, který potvrdil připravenost ECB v boji proti deflaci, podpořila další růst i nečekaná zpráva o snížení úrokových sazeb v Číně. Následkem čehož výrazný optimismus v USA, pomohl indexu S&P 500 dosáhnut nového rekordu na úrovni 2071,46 bodů. V době těchto historických maxim není tedy od věci připomenut si něco málo z teorie spekulativních bublin.

Jak probíhá bublina podle Jean-Paul Rodrigue? Hospodářské cykly jsou velmi často spojené s technologickými inovacemi, které vyvolávají investiční aktivity a investice pak plynou do nově vzniklých příležitostí na trhu. Výsledkem je ekonomický růst a trhy jsou nasycovány kapitálem až do té doby než expanze zpomalí. Za pomoci korekce střídá recese expanzi a ekonomika je znovu utlumena. Jedná se o přirozený hospodářský proces. Téměř stejný průběh doprovází růst a pád bublin.

Nutno připomenout, že kromě technologických inovací mohou hrát velkou roli právě expanzivní hospodářské aktivity monetárních a fiskálních autorit.

Na obrázku, vidíme názorný průběh spekulativní bubliny podle modelu Jean-Paul Rodrigue. Osa x znázorňuje časový průběh a osa y zaznamenává ohodnocení aktiva v libovolných jednotkách v jakých je ohodnoceno (př. cena, body).  Podle času můžeme rozdělit průběh na čtyři základní fáze: utajená fáze, povědomá fáze, spekulativní fáze a fáze prasknutí


První tři fáze se liší typem investorů, kteří na základě dostupných informací a celkového sentimentu trhu otevírají pozice a nakupují cenné papíry. V utajené fázi vystupují tzv. sofistikovaní investoři, jež jsou jako první schopni identifikovat tržní příležitost. V povědomé fázi přichází na trh konkrétního aktiva banky a jiné investiční instituce. Ty jsou typické velkými objemy finančních prostředků. Třetí fáze přiláká pozornost veřejnosti a médií. Poslední fáze je společná všem, přičemž reflektuje situaci prasknutí bubliny a boj investorů o ochranu svého kapitálu

1.  První fáze označována jako utajená je typická pro investiční aktivitu těch obchodníků, kteří pochopili fundamentům nově vznikající příležitosti na trhu. Porovnali možné budoucí zhodnocení s rizikem a vycítili příležitost. Tato kategorie má tendenci k lepšímu přístupu k informacím a k vyšší schopnosti jejich následnému porozumění. Opatrně alokují své prostředky do této příležitosti a cena mírně roste, ještě bez pozornosti veřejnosti. Postupem času přibývá objem nákupních pozic a je pravděpodobné, že toto aktivum čeká významní zhodnocení. 

2. Na konci první fáze dochází k bodu „zahájení,“ kdy tržní cena aktiva překračuje vnitřní hodnotu. Začíná povědomá fáze a do hry se dostávají institucionální investoři (banky, investiční společnosti, fondy). Mnozí investoři si začínají uvědomovat rostoucí trend a jeho dynamičnost. Dochází k přílivu dalších prostředků, které tlačí cenu vzhůru. Zde se mohou objevit krátkodobé korekce, které jsou zapříčiněny výběrem prvotních zisků sofistikovaných investorů. I když dochází ke korekci, nová minima se tvoří výše než předchozí a rostoucí trend je zachován. Sofistikovaní investoři nadále využívají této příležitosti a při každé korekci dokupují nové pozice. Jakmile na trh začnou vstupovat institucionální investoři s velkými objemy peněz, růst ceny nabírá na významu a tento pohyb přiláká pozornost médií.

3. Ve spekulativní fázi média upozorňují na akcelerující růst ceny aktiva, a jak jdou ceny stále nahoru, spousta individuálních investorů skočí po této příležitosti s vidinou velkého zisku. Očekávání budoucího zhodnocení se stává jasnou záležitostí a sentiment na trhu se stává vysoce optimistický. V této fázi logika ustupuje stranou a nový příliv kapitálu tlačí ceny do stratosférických výšek. Zatímco se veřejnost nese na vlně optimismu a každý nový investor naskakuje do tohoto rozjetého vlaku, jednotlivý sofistikovaní a institucionální investoři se pomalu začínají vytrácet a zavírají své vysoce ziskové pozice. Ke slovu se dostává chamtivost a iracionalita. Je-li bublina živena levnými zdroji úvěrů a pákovým efektem, trvá tato fáze o něco déle, než je typické. Jakmile bublina dosáhne nových historických výšek nebo se objeví nové nečekané fundamenty, vše je připraveno ke zhroucení.

4. Poslední fází je fáze prasknutí. Nastává okamžik prozření a podobně jako u přesýpacích hodin se přeleje nálada na trhu. Ve velmi krátkém okamžiku si investoři uvědomí, že se situace změnila. Ti, co nehodlají přijmout nové paradigma, vehementně přesvědčují ostatní, že se jedná jen o dočasnou korekci a trh opět poroste. Jakmile dojde k uzavření prvních větších pozice, trh zmáčkne spoušť. Následně stejně jako bezcílné stádo, se obchodníci snaží prodat svá aktiva ještě dříve, než dojde k dalším poklesu, nicméně na trhu už není nikdo, kdo by chtěl kupovat. Jakmile ceny klesnou zpátky ke dnu, objevuje se tu možnost nakoupit tyto podhodnocená aktiva, což ale veřejnost odmítá a nepovažuje to za významnou nákupní příležitost. To je moment, kdy se na trh vrací sofistikovaní investoři, nakupují tyto aktiva za výhodné ceny a celý proces se opakuje.

Srovnáme-li vzorec Rodrigue a aktuální situaci na hlavním americkém indexu S&P 500, šla by současná situace zakreslit následovně. Graf zobrazuje vývoj S&P 500 od února 2009 do listopadu 2014.


Odhadovat, kdy by mi mohlo dojít ke konci spekulativní fáze, je velice těžké. Navzdory obecně pozitivnímu vývoji americké inflace, která celkově meziročně toto září vzrostla o 1,4 %, cílené hodnotě na 2 % se stále nepřiblížila. Na minulých zasedáních FEDu šéfka Janet Yellen avizovala, že sazby po ukončení kvantitativního uvolňování zůstanou dole, ještě dostatečně potřebnou dobu, nicméně pokud se bude jevit, že příchozí dataekonomiky budou znatelně lepší, může dojít ke zvýšení úrokových sazeb dřív, než by trhy očekávaly. Což by mohl být v budoucnu právě ten moment, který by mohl americké akciové rally znatelně ublížit. A to i přesto, že od Evropy až po Japonsko dochází spíše k opačným než utahovacím hospodářským tendencím.

Více zajímavostí z amerického trhu naleznete na STOX.cz

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. STOX.CZ nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688