Citibank Europe plc. (prémiové bankovnictví Citigold)
Investice  |  24.11.2014 08:59:10

Vše, co jste chtěli vědět o investování

Připravili jsme pro Vás rozhovor s Davidem Köglerem, manažerem pro investiční produkty v Citibank Europe plc, jehož tématem jsou investice. Proč je dobré investovat? Kdy je ta správná doba začít a na co by si měli dát začínající investoři pozor? Na tyto a další otázky, které Vás zajímají, naleznete odpovědi níže.

Kdy je nejvhodnější doba pro investování?
Kdykoli začnete přemýšlet o tom, jak překonat inflaci, případně nízké úročení tradičních bankovních produktů. Průměrná roční míra inflace dosahuje v ČR zhruba 2 %, což znamená, že pokud nemáte na svých spořicích nebo termínovaných vkladech v bance úrok ve výši alespoň 2 % ročně, reálná hodnota Vašich peněz se vlivem inflace snižuje. Pokud tomu chcete zabránit, jednou z možností je nalezení optimální investiční strategie, která zohlední Vaše finanční cíle (jakého výnosu chcete dosáhnout ve zvoleném časovém horizontu) a míru rizika, kterou můžete akceptovat. Investice na rozdíl od vkladových bankovních produktů nesou riziko ztráty vložených prostředků, ovšem s možností dosažení vyššího výnosu.

S jakou částkou je vhodné začít investovat?
Začínající investoři si často myslí, že investovat je možné s finančními prostředky v řádu statisíců a milionů korun. Ovšem to je mylná informace. Například do podílových fondů je v Citibank možné investovat s částkou od pěti set korun českých. Nicméně vždy je nutné se držet zásady, že investiční portfolio musí být dobře diverzifikované mezi různé třídy aktiv. Koncentrované pozice v investičních portfoliích bývají časovanou bombou.

Existují ve finančním světě nějaké investice bez rizika?
Nic není zadarmo. Pokud chcete dosáhnout výnosu, musíte podstoupit jisté riziko. Čím většího výnosu chcete dosáhnout, tím větší je míra rizika, kterou musíte být ochoten přijmout, a naopak. Nicméně neplatí, že přidáváním rizika donekonečna si zvýšíte šance na nekonečný výnos. Vztah mezi rizikem a výnosem je nelineární.

Jaká rizika dnes vnímáte ve vztahu k investování do podílových fondů?
Investice do podílových fondů podléhá stejným rizikům jako jakákoli jiná investice. Avšak na rozdíl od přímé investice do jedné či dvou akcií nebo dluhopisů jsou investice do podílových fondů ze své podstaty mnohem více diverzifikované. Většina fondů rozkládá investici do více aktiv, a díky tomu snižuje riziko vyplývající z možného negativního vývoje jednotlivých pozic v portfoliu. Diverzifikace obecně snižuje obchodní rizika, na která se často zapomíná právě při investici do několika málo titulů.

Co by měl správný bankéř umět v oblasti investic, aby dokázal skutečně odborně radit svým klientům?
Vést klienta k dodržování zvolené investiční strategie a k udržování jeho investičního portfolia v mezích daných zvolenou investiční strategií. Klíčovou rolí bankéře je jinak řečeno na počátku vztahu zjistit investiční cíle klienta a následně dbát na to, aby se dodržovala pravidla diverzifikace a klient nebyl vystaven riziku koncentrovaných pozic. Důležitou součástí práce s investičním portfoliem je i jeho včasné rebalancování nebo provádění takových úprav v alokaci, které snižují zastoupení aktiv s negativním výhledem. Obecně lze říci, že je iluzorní se domnívat, že jsme schopni předvídat výkonnost akcií, dluhopisů nebo investičních portfolií. Spíše než odhadovat výnosy, které nejsme schopni ovlivnit, je mnohem důležitější řídit a hlídat podstupovaná rizika.

Jak má vypadat správně diverzifikované portfolio?
Mělo by být složeno z dostatečného množství takových tříd aktiv, které co nejlépe reprezentují ekonomický vývoj dané země či regionu, případně světové ekonomiky. Obecně se má za to, že by investiční portfolio mělo obsahovat v různém zastoupení v závislosti na podstupovaném riziku nástroje peněžního trhu, dluhopisy, akcie, nemovitostní fondy a případně alternativní investice v podobě například komodit.

V čem se liší přístup Citibank k investicím oproti jiným bankám?
Citibank klade velký důraz na otevřenou platformu investičních produktů. To znamená, že nemáme v nabídce pouze produkty Citibank, což zajištuje větší nezávislost a lepší výběr pro klienty. Dále klademe důraz na globální přístup k investičním analýzám a vysoce kvalifikované osobní bankéře. Vypracovali jsme čtyřfázový proces investičního poradenství, s jehož pomocí dokáže osobní bankéř definovat a implementovat osobní investiční strategii klienta s ohledem na jeho finanční cíle, zkušenosti v oblasti investic a míru rizika, kterou je ochoten podstoupit. Během tohoto procesu spolupracuje bankéř klienta se specializovaným týmem investičních expertů a má přístup k investičním analýzám vypracovaným globálním týmem Citi. Po implementaci je daná strategie pravidelně hodnocena a v případě potřeby revidována. Naše práce tak nekončí vytvořením klientova investičního portfolia. Vlastně je to průběžná podpora, kterou klient získává ve svém osobním bankéři v Citi.

Jaký výnos dnes může klient v Citibank při investování získat?
V průměru takový, jakého lze při dané úrovni rizika na trhu dosáhnout pomocí dobře diverzifikované investice. Podíváme-li se na čísla, tak průměrný roční výnos modelových portfolií Citibank za posledních 10 let se pohybuje mezi 2 % až 8 %, v závislosti na míře podstupovaného rizika. Modelová portfolia Citi jsou poskládána z různých tříd investičních aktiv a jsou koncipována tak, aby odrážela investiční cíle, toleranci k riziku a časový rámec investora. Modelová portfolia se používají jako základ k volbě produktů vhodných pro konkrétní investiční strategii a jako referenční portfolio pro pravidelné hodnocení investičního portfolia klienta.

Jak vysoké poplatky jsou spojené s investováním a co vše zahrnují?
Obvykle se jedná o vstupní poplatky, které v Citibank dosahují výše od 0,5 % do 3,5 % z investované částky. S investicemi mohou souviset i jiné poplatky, případně pobídky v podobě spreadu.

Které regiony jsou nyní z Vašeho pohledu nejstabilnější?
Neumím sám jednoznačně posoudit stabilitu zemí nebo regionů. Pokud bychom se bavili o výhledech analytiků Citi, tak pro následující rok až rok a půl zůstávají preferovanými trhy USA, Evropa, Japonsko, Asie, a to z důvodu očekávaného pokračujícího trendu růstu zisků firem a uvolněné měnové politiky centrálních bank.

Do čeho konkrétně Vy sám investujete?
Především jsou to rodina, bydlení, vzdělání. A pak samozřejmě jakožto finančník držím diverzifikované portfolio finančních investic. Dbám hlavně na to, abych neměnil často svoji investiční strategii, a více spoléhám na platnost základních finančních pravidel a selský rozum.

Děkujeme za rozhovor. 


David Kögler (34) je manažerem pro investiční produkty v Citibank Europe plc, kde působí od roku 2007. Během této doby zde zastával několik pozic v rámci prodeje a řízení investičních produktů. Jeho specializace nyní zasahuje i do oblasti treasury produktů pro retailový segment. David Kögler je absolventem VŠFS v Praze. V roce 2008 úspěšně složil makléřské zkoušky v oblasti investičního poradenství a derivátů. Před příchodem do Citibank působil na pozici investičního konzultanta a IT lektora. David Kögler je ženatý a má dceru. Ve volném čase se věnuje kromě rodiny především literatuře, hudbě a sportu.


Investiční nástroje nebo jiné investiční produkty nejsou bankovním vkladem, nejsou pojištěny vládní institucí ani Fondem pojištění vkladů jako pohledávka z bankovního vkladu, ani nejsou závazkem či jakýmkoliv způsobem pojištěny či zaručeny Citibank Europe plc, Citigroup Inc ani jakoukoliv společností přímo či nepřímo ovládanou Citigroup Inc, pokud platný statut/prospekt či jiný závazný konstitutivní dokument stanovující bližší podmínky investičního nástroje nebo jiného investičního produktu nestanoví výslovně jinak. S obchodováním s investičními nástroji nebo jinými investičními produkty jsou spojena investiční rizika, a to včetně případné ztráty investovaných prostředků. Historický či předpokládaný výnos nebo výkonnost investičního nástroje nebo jiného investičního produktu v minulosti není zárukou budoucího vývoje ani spolehlivým ukazatelem budoucích výnosů. Cena investičního nástroje nebo jiného investičního produktu může klesnout, jakož i stoupnout. Návratnost vložených prostředků do investičního nástroje nebo jiného investičního produktu není zaručena a předpokládané či možné výnosy z investičních nástrojů nebo jiných investičních produktů nejsou zaručené. Investiční nástroj nebo jiný investiční produkt může být dále předmětem rizika fluktuace měnových kurzů, která může způsobit ztrátu investovaných prostředků. Tato reklama nepředstavuje nabídku na uzavření smlouvy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688