BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  21.11.2014 12:42:14

Mario Draghi přiznal pokles inflačních očekávání v eurozóně, euro oslabuje; Švýcaři plánují udržet fixaci kurz EUR/CHF, Abe rozpustil parlament analýza ROPY a EUR/AUD

Japonský jen v noci ukončil své silné oslabování poté, co tamní ministr financí Taro Aso upozornil právě na signifikantní pokles měny v průběhu posledních několika týdnů. USD/JPY od 31. 10. 2014, kdy centrální banka (BoJ) navýšila monetární stimuly, posílil až o 10 jenů tedy 9 procent. Taro Aso upozornil na skutečnost, že vysoká volatilita měny ať už směrem dolů nebo nahoru je pro ekonomiku nepříznivým faktorem. Po jeho slovech opustil měnový pár USD/JPY 7letá maxima na úrovni 118,98 a oslabil o 0,5 procenta. Premiér Shinzó Abe dnes podle plánu rozpustil dolní komoru parlamentu kvůli nadcházejícím předčasným volbám, jež ohlásil začátkem týdne a naplánoval na polovinu prosince.

Pozitivní zprávy přišly včera z USA, kde index výrobní aktivity oblasti Philadelphie (Philly Fed) posílil na nejvyšší hodnoty od roku 1993. Indikátor v listopadu dosáhl až 40,8 bodu, což je dvojnásobně více než byla očekávání trhu (18,3). Pozitivně rovněž překvapily čísla prodejů existujících domů a inflace měřené indexem CPI. Cenová hladina v říjnu mírně posílila na hodnotu 1,7 procentního meziročního růstu. Americký akciový trh je stále na výsluní, když index Dow Jones včera uzavřel již po 27krát v letošním roce na novém maximu a index S&P 500 uzavřel ve čtvrtek na nových historických maximech již po 44krát v roce 2014.

Britská libra zůstává pod prodejním tlakem, vzhledem k výsledkům včerejších doplňovacích voleb, jež se konaly v obvodě Rochester a Strood jihovýchodně od Londýna poté, co tamní poslanec za vládní Konzervativní stranu Mark Reckless přešel k UKIP a získal pro ni druhé parlamentní křeslo. To první v britském parlamentu obsadila UKIP v říjnových doplňovacích volbách v anglickém obvodě Clacton. UKIP požaduje rychlý odchod země z Evropské unie a výrazné omezení počtu přistěhovalců. Proti libře hrají hlavně obavy ohledně poklesu popularity Camerona v Británii před nadcházejícími volbami v příštím roce a růst oblíbenosti proti-evropských hnutí, jež by mohla cílit na odchod země z Evropské unie

Euro je dnes pod prodejním tlakem poté, co Mario Draghi při příležitosti zahájení bankovní konference zmínil několik důležitých informací. Klíčovou zprávou bylo, že ECB pozoruje pokles inflačních očekávání v ekonomice, což bance otevírá dveře k měnovým stimulům. EUR/USD se po těchto slovech propadl o 0,6 procenta na hodnotu 1,2450. Draghi uvedl, že Evropská centrální banka (ECB) dostojí své zodpovědnosti a bude činit, co bude muset, aby zvedla co nejrychleji inflaci a inflační očekávání, jak to po ní žádá její mandát pro zajištění cenové stability.

V případě, že současná monetární politika nebude dostatečně efektivní, aby tohoto dosáhla, nebo se materializují další rizika pro inflační výhled, pak ECB plánuje ještě více rozšířit kanály, jimiž intervenuje, a to takovým způsobem, že pozmění odpovídajícím způsobem objem, tempo a složení svých nákupů.

Šéf ECB také varoval před obtížnou ekonomickou situací v eurozóně, kde ekonomický růst zůstává slabý a kde v příštích měsících nelze očekávat zlepšení. "V krátkodobějších horizontech (ekonomické) ukazatele klesají na úrovně, které bych považoval za nadmíru nízké," řekl Draghi.

Člen bankovní rady Švýcarské centrální banky (SNB) Zurbrügg zopakoval, že fixace kurzu EUR/CHF na úrovní 1,20 zůstává nadále pro banku prioritním úkolem a SNB jej bude držet tak dlouho, jak jen bude potřeba. Banka se tímto krokem snaží uvolnit deflační tlaky v ekonomice. EUR/CHF se včera obchodovalo těsně u fixační hranice na úrovni 1,20070, přičemž dnes právě v čase oslabování eura v důsledky projevu Maria Draghiho EUR/CHF posílil na 1,2032Příští týden (30. listopadu) se ve Švýcarsku bude konat referendum ohledně navýšení zlatých rezerv.

Makrokalendář pro dnešní den:

Ropa WTI se na 4hodinovém grafu obchoduje v klesajícím trendovém kanálu. Zajímavé bude sledovat její reakci na horní hranu kanálu, případně na předchozí minima na úrovni 73,60 a možnost vytvoření dvojitého dna. Příští týden ve čtvrtek zasedá OPEC a na trhu se postupně objevují spekulace o možnosti snížení těžby, díky nimž cena ropy v současnosti mírně roste. V případě proražení trendového kanálu směrem nahoru (růst spekulací ohledně snížení těžby) bychom se mohli podívat až ke kulatému číslu 80,00 USD za barel.

EUR/AUD se již 2 a půl měsíce pohybuje v konsolidačním obdélníku, jehož dolní hranu právě testuje. Klíčová je zóna mezi Fibonacciho hladinou 23,6 (1,4280) a úrovní 1,4225. Uzavření dnešní denní nebo týdenní svíčky by nám mohlo napovědět o dalším pohybu měnového páru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688