Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  20.11.2014 11:01:18

Farmaceutický sektor: Alespoň jeden trhák za 5 let, jinak nepřežijete

Pouze jeden lék z deseti tisíc testovaných se dostane na volný trh. Kromě toho vývoj jednoho medikamentu trvá v průměru sedm až deset let. Taková jsou čísla farmaceutického sektoru. Která společnost investuje do vývoje medikamentů nejvíce?

Farmaceutický sektor je velmi kontroverzní. Na jednu stranu nás léčí, na druhou je ale očerněn obrovským množstvím skandálů. Tomu odpovídají i rekordní pokuty, které farmaceutické firmy dostaly za posledních pět let. Celkem čtyřikrát vyměřila americká justice pokutu vyšší než miliardu dolarů. Rekordmanem se stala se třemi zaplacenými miliardami (to představuje 5 % rozpočtu ČR) společnost GlaxoSmithKline. Firma, která v ČR prodává například lék Panadol či Coldrex, se provinila například tím, že prodávala svůj lék Paxil pro léčbu deprese u dětí, přestože jí americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (Food and Drug Administration) nepovolil užívání prostředku u lidí mladších 18 let. Takových kauz je ve farmaceutickém průmyslu mnoho. Lidé se často na toto odvětví dívají skrz prsty, ale není úplně proč. Některé z těchto firem vynalezly výjimečné léky, které zachraňují životy. Proto se v tomto článku zaměříme na to, které z deseti největších firem nejvíce investují do vývoje a výzkumu léčiv.

  Kdo vévodí sektoru  

Mezi největší světové producenty léčiv můžeme zařadit americký Pfizer, Merck, Johnson & Johnson, Abbott Laboratories, Eli Lilly, švýcarský Novartis, Roche, německý Bayer, britský GlaxoSmithKline a francouzskou společnost Sanofi. Když seřadíme těchto deset  firem podle tržeb, bude pořadí následující:  Johnson & Johnson (71 mld. dolarů), Novartis (57 mld. dolarů), Bayer (52mld. dolarů), Roche (52 mld. dolarů), Pfizer (51mld. dolarů),  Merck (48 mld. dolarů),  Sanofi (42 mld. dolarů), GlaxoSmithKline (GSK 41 mld. dolarů), Abbott (40 mld. dolarů) a Lilly (23 mld. dolarů). U některých firem (J&J, Bayer) ale tržby silně ovlivňují i příjmy z odvětví mimo farmaceutický sektor.

  Při srovnání společností podle zisku, dojde v sektoru hned k několika změnám. Naprosto dominuje Pfizer (22 miliard dolarů), následován J&J (14 mld. dolarů), Novartis (12,5 mld. dolarů), Roche (12 mld. dolarů), GSK (8,5 mld. dolarů), Merck (6,2 mld. dolarů), Abbott (6 mld. dolarů), Lilly (4,5 mld. dolarů), Sanofi (4 mld. dolarů) a Bayer (3,2 mld. dolarů).

Marže farmaceutických firem

 

Obrázek 1 - Marže farmaceutických firem, Zdroj: forbes.com

Takto vysoký zisk Pfizer staví na vrchol světového žebříčku marže. O gigantickém poměru 42 % zisku k celkovým tržbám se zbytku firem světa ani nezdá. Celé odvětví má přitom průměrnou marži 19 %. Jde o nejvyšší poměr tržeb a zisku napříč všemi odvětvími. Pouze bankovní sektor má stejnou marži. Ostatní odvětví jsou hluboko pod. Například automobilový sektor má v průměru marži jen 6 %. Jakou část svého přijmu ale odevzdávají farmaceutické firmy na výzkum?

  Výzkumu dominují Spojené státy a Švýcarsko   

Ne každá firma, která má vysoký zisk, investuje do dalšího rozvoje svých léků. Výzkum léčiv je totiž extrémně drahý. Statistky vývoje nových léků jsou neúprosné. Pouze jeden lék z deseti tisíc pokusů se dostane na volný trh. Kromě toho vývoj jednoho léku trvá v průměru sedm až deset let. Fakt, že se lék dostane na trh, ale vůbec neznamená, že si na sebe vydělá. Pouze tři léky z dvaceti pokryjí svým prodejem náklady na svůj vývoj. Z těchto tří medikamentů pouze jeden pokryje svým výnosem vývoj těch deseti tisíc pokusů. V konečném důsledku to znamená, že farmaceutická firma musí každých pár let přinést na trh „trhák“, který svými prodeji přinese příjmy více než miliardu dolarů.

  Na poli výzkumu nejvíce investuje švýcarská firma Roche. Ta, přestože má příjmy srovnatelné s Pfizerem, tak dává do výzkumu o 1,3 miliardy dolarů více. Pro porovnání je ale lepší ukazatel poměru celkových investic do výzkumu k celkovým příjmům. Většina firem je nad deseti procenty, ale jasným vítězem se stává americká společnost Eli Lilly and Co., která, ač má nejnižší příjmy ze všech zastoupených, tak do výzkumu dává celé 4 miliardy dolarů. Ano, celých 17 procent ze svého příjmu firma investuje do výzkumu a rozvoje nových léčiv.                                                                                                                                                                                                          
 

Pořadí dle poměru investic do výzkumu a celkových tržeb

 
 

Firma

 
 

Země

 
 

Investice do výzkumu (mld. dolarů)

 
 

Příjmy (mld. dolarů)

 
 

Čistý zisk (mld. dolarů)

 
 

Poměr příjmů a výdajů na výzkum

 
 

1

 
 

LILLY

 
 

USA

 
 

4,0

 
 

23

 
 

4,5

 
 

17,39 %

 
 

2

 
 

ROCHE

 
 

SUI

 
 

7,0

 
 

52

 
 

12

 
 

13,46 %

 
 

3

 
 

MERCK US

 
 

USA

 
 

6,0

 
 

48

 
 

6,2

 
 

12,50 %

 
 

4

 
 

NOVARTIS

 
 

SUI

 
 

6,9

 
 

57

 
 

12,5

 
 

12,11 %

 
 

5

 
 

SANOFI-AVENTIS

 
 

FR

 
 

5,0

 
 

42

 
 

4

 
 

11,90 %

 
 

6

 
 

PFIZER

 
 

USA

 
 

5,7

 
 

51

 
 

22

 
 

11,18 %

 
 

7

 
 

GLAXOSMITHKLINE

 
 

UK

 
 

4,2

 
 

41

 
 

8,5

 
 

10,24 %

 
 

8

 
 

ABBOTT LAB.

 
 

USA

 
 

3,3

 
 

40

 
 

6

 
 

8,25 %

 
 

9

 
 

JOHNSON & JOHNSON

 
 

USA

 
 

5,8

 
 

71

 
 

14

 
 

8,17 %

 
 

10

 
 

BAYER

 
 

GE

 
 

3,2

 
 

52

 
 

3,2

 
 

6,15 %

 
 

Zdroj: Evropská komise, Reuters, Wikipedia,

  Akcie všech farmaceutických firem lze nakoupit na jejich domovských burzách. Jestliže uvažujete o investici do tohoto sektoru, jeho průměrný růst za posledních pět let nejlépe ilustruje index Dow Jones U.S. Pharmaceutical. Sektor dokázal za poslední „pětiletku“ investorům zdvojnásobit jejich investici.   
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s.  je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GPH.


Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 29 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali PPF Invest. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688