Strava a naše zdraví: jíst BIO, nebo neBIO potraviny?

K označení BIO je nutný certifikát

Bio potraviny nebo eko potraviny jsou potraviny, které pocházejí z ekologického zemědělství. Na jejich výrobu se používají tzv. bioprodukty, čili suroviny, které jsou vypěstovány nebo chované za přísných podmínek. Ty nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, nesmí být chemicky ošetřovány a při jejich pěstování se nesmí používat žádné pesticidy.

U zvířat se nesmějí používat žádné růstové hormony, antibiotika a zvířata musí mít volný výběh. Pokud se však mají dodržet všechna tato pravidla, je jasné, že výroba bio produktů bude dražší. Biopotraviny jsou ve srovnání s běžnými potravinami chutnější, obsahují podstatně méně dusičnanů a zbytků pesticidů a mají vyšší nutriční hodnotu.

Podle posledních výzkumů mají až o 40 % více antioxidantů, minerálů a stopových prvků, zejména železa a zinku. Při výrobě biopotravin je možné použít pouze omezený počet aditiv - 36 tzv. přídavných a pomocných látek (éčka), kterými mohou být pouze přírodní látky bez genetické modifikace. Jde například o látky jako kyselina askorbová, kyselina jablečná, karubin, vinan draselný, uhličitan sodný, agar, oxid uhličitý, arabská guma a pod. Na téma těchto přídatných látek se vedou mnohé diskuse, protože mnozí jsou toho názoru, že některé z těchto 36 vybraných E-ček nejsou až tak neškodné, hlavně když dojde k různé kombinaci těchto látek .

Stravovat se pouze bio potravinami by bylo ideální, pro mnohé lidi je to však nemožné ať už z hlediska finančního, nebo kvůli dostupnosti těchto potravin. Jedny z nejvíce kontaminovaných potravin běžné produkce dnes jsou jahody, brambory, jablka, hrozny, hrušky, broskve, nektarinky, celer a špenát. Proto se u těchto potravin doporučuje volit bio kvalitu.

Obecně značka BIO znamená, že produkt byl vyroben v souladu se zákonem o ekologickém zemědělství a v souladu s nařízením Rady Evropské unie o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Žádný pěstitel nebo výrobce potravin nemůže svévolně označovat své výrobky jako BIO nebo EKO.

Označení bioproduktů lze provést pouze na základě certifikátu vydaného certifikačním orgánem se zkratkou "bio" nebo "eko" a grafickým znakem. BIO produkt může být označen i slovně a to následovně: "vyprodukovaný v ekologickém zemědělství."

Na českém trhu lze často zakoupit i biopotraviny ze Slovenska označené zeleným certifikátem ve tvaru oka s textem „EKO-POLNOHOSPODÁRSTVO“ a biopotraviny z Rakouska, které jsou označeny znakem "Austria Bio Garantie. "Všechny balené biopotraviny se v Evropské unii musí označovat ekologickým evropským logem" listu s evropskými hvězdami "(zelený lístek s hvězdičkami). BIO potravina musí být řádně označena číselným kódem certifikačního orgánu (biopotraviny vyrobené na Slovensku mají kód CZ-BIO-002, v Rakousku AT-BIO-301, v Čechách: CZ-BIO-001, CZ-BIO-002 a CZ-BIO 003).

Ze zdravotního hlediska je nejlepší nakupovat potraviny čerstvé, co nejméně průmyslově zpracované ať už v bio kvalitě, nebo ne, protože mnohé přídatných látek průmyslově zpracovaných potravin se naše tělo těžko zbavuje. Používáním bio potravin podporujeme ochranu přírody i svého zdraví. 

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví:

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, informace o dělení potravin

Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, základní dělení potravin

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky