BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  19.11.2014 10:22:51

O2 chce půjčit PPF, ta zase od drobných akcionářů odkoupí akcie

Skupina PPF, jako 83,15 % majoritní akcionář O2 C.R., oznámila záměr nabídnout minoritním akcionářům další odkup akcií telekomunikační společnosti. Týkat se však má pouze fyzických osob, které byly akcionáři O2 C.R. k 15. srpnu 2014. Možnost odprodeje se navíc týká maximálně 200 akcií na akcionáře. Cenu PPF stanovila obdobnou jako při letním povinném odkupu, resp. zohlednila vyplacenou dividendu 18 . Stanovena tedy byla na 277,15 /akcii.

Uvedená nabídka se tedy neřídí pravidly pro veřejný návrh na koupi účastnických cenných papírů. Z tohoto důvodu může PPF takto nakoupit maximálně 1 % všech akcií společnosti. Dle PPF se může nicméně nabídka týkat asi 40 tis. akcionářů.

Ke zdůvodnění kroku PPF se vyjádřil šéf skupiny Petr Kellner, který uvedl: "Nabídka je určena především drobným akcionářům, kteří své akcie získali v kupónové privatizaci. Chceme postupovat maximálně korektně, a proto těmto drobným akcionářům, kteří nejsou profesionálními investory, dáváme druhou šanci na prodej akcií za cenu, která odpovídá ceně při tzv. povinném odkupu."

Bližší podmínky/pravidla odkupu budou zveřejněny příští týden, nicméně v zásadě má být postup uplatnění totožný se zmiňovaným předchozím odkupem PPF, tj. poměrně složitě přes PPF banku. Termín pro akceptování bude od 1. prosince 2014 do 16. ledna 2015.

Zprávy z O2 C.R. aneb půjčka pro PPF

Sama společnost O2 C.R. dnes zároveň zveřejnila postoje k požadované půjčce PPF. Došlo ke schválení příslušné analýzy, která má zatím bez blíže zveřejněných informací specifikovat předpoklady a podmínky, za nichž lze finanční asistenci poskytnout. Mj. hovoří o průběžně placeném úroku, který musí být vyšší než úroveň, kterou bude platit společnost. Jak jsme již dříve uváděli, transakci bude muset posvětit valná hromada (více zde). Ta by údajně měla proběhnout ještě v prosinci a příslušné zprávy se tedy dočkáme v okamžiku jejího svolání.

Další firemní novinkou je oznámení, že firma hodlá nadále používat značku O2. Využila totiž opci od španělské firmy a prodloužila tak možnost používání značky O2 o další jeden rok. Jinými slovy do 27.1.2019, navíc s možností prodloužení o další 3 roky, pokud však uhradí splátky jednorázově do 12.12.2014. O2 C.R. tak nejspíše hodlá učinit. Uvedla totiž, že získala od KB krátkodobou úvěrovou linku až 4 mld. na splacení závazků souvisejících s obchodními vztahy právě s původním majoritním akcionářem Telefónica SA.

Kurzový vývoj

Akcie O2 C.R. v reakci především na oznámený odkup a tedy zájem PPF vlastně dále navýšit podíl reagují pozitivně. Může se však jednat jen o krátkodobý nádech. Dle všeho nynější zamýšlené navýšení podílu PPF bude jen vstřícným krokem PPF k neprofesionálním investorům, ostatní si svůj kalich hořkosti nejspíše ještě budou muset nějakou doby pít či dopít.

Rozhodující pro kurz v nejbližších týdnech a měsících bude zmiňovaná zpráva k úvěru. Ta by dle BHS (www.bhs.cz) měla totiž obsahovat i postoj společnosti k výplatě dividend, tj. významnému kurzovému faktoru pro akcie O2 C.R. Pokud dojde ke změně dosavadní dividendové politiky, nebude důvod, aby se kurz akcií O2 C.R. navracel na vyšší úrovně. Ba naopak, vývoj bude PPF vyhovovat. Bude moci případně levněji postupně navyšovat podíl, navíc aniž by to trh věděl (nebude mít povinnost hlásit změny v řádech jednotek procent). Po čase dojde u akcionářů k letargii. V okamžiku následného vytěsnění, se kterým výhledově stále počítáme, se akcionáři dočkají vlastně podstatně zajímavější ceny. Počítáme, že každopádně vyrovnání s akcionáři bude i po odečtení dividend daleko za předchozí povinnou nabídkou 295,15 , tj. nižší.

J. Zendulka


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688