Naše hobby: předveďme svoji sbírku

Sběratelství je jedním z našich národních hobby – ať už jsou to modely, známky, minerály, mince nebo třeba stavebnice z Lega, jsme posedlí hromaděním roztomilých drobností. Někdy může sběratelský koníček přerůst do pořádně drahé legrace – modely aut i památní mince začínají řádově na tisících korun, běžná sbírka přesahuje v hodnotě vyšší desítky tisíc.

Když už si dáte tu práci, ten čas a hlavně ty peníze na to vystavět pořádnou sbírku, nechcete si přirozeně tu krásu nechat pro sebe.

Nešetřete na výstavní vitríně!
Heslo nešetřete a kupujte kvalitu asi slyšíte z každého rohu. V případě produktových vitrín prezentujících vaši sbírku má ale skutečně smysl. Pár stovek či tisíc ušetřených na prezentační vitríně se vám může škaredě vymstít na hodnotě sbírky.

Považte, co vše se může doma nebo v garáži (na půdě, v přístřešku – no vlastně kdekoliv, kde manželky obvykle povolí sběratelům poklady schraňovat) přihodit. Běhající děti, jančící psi nebo co hůř – jančící velcí dospělí, kteří oslavili krásu sbírky kalíškem něčeho ostřejšího. Přidejte rizika neohrabaného máchnutí tyčí vysavače při úklidu kolem sbírky nebo zakopnutí při občasném stěhování klenotů z jednoho rohu do druhého a máte na infarkt zaděláno.

Zkrátka a jednoduše – potřebujete bytelnou, stabilní vitrínu, ideálně s bezpečnostním nebo alespoň tvrzeným sklem. Problém klasických vitrín na vystavení svatebních fotek či porcelánu v obýváku bývá ten, že jsou spíše designově krásné, než prakticky odolné. V prvé řadě se proto dívejte na použitá skla a rám vitríny, její celkovou konstrukci.

Drobné vychytávky
Pokud nemáte zrovna velký slunný ateliér, budete pravděpodobně trochu bojovat s dostatkem světla pro celou výstavku a konečně i dostatkem místa pro kochání se a opečovávání sbírky.

Klasické nábytkové vitríny se otevírají křídly ven a případné bodové žárovičky pro osvětlení si musíte složité natáhnout a protáhnout sami. Starosti vám ušetří některá z moderních vitrín se zabudovaným LED osvětlením a posuvnými dveřmi, které šetří místo pro práci se sbírkou.

Dílenské zpracování
Poslední doporučení možná není úplně férové, ale je prověřené praxí. Vybírejte výrobce, který má zkušenosti s výrobou vitrín nejen pro „domácí postávání“, ale i pro náročnější podmínky například na výstavách nebo v komerčních provozech. Preferujte české nebo evropské výrobce před čínskými – přes veškerou snahu asijské produkce stále platí, že naši výrobci používají solidnější výrobní postupy, kvalitnější a odolnější spoje a lepidla. Vitrína bude jednoduše držet pohromadě i za několik let.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry